Direktlänk till inlägg 24 mars 2018

Brev om tibetansk språkaktivist

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 mars 2018 20:30

(Brevet är förkortat)


Hej,


Jag är ordförande för Svenska Tibetkommittén, en oberoende, ideell förening som kämpar för tibetanernas rätt till självbestämmande och grundläggande mänskliga rättigheter. Som ni kanske vet sitter en ung språkaktivist vid namn Tashi Wangchuk i kinesiskt fängelse sedan över två år för att - helt på fredlig väg - ha kämpat för det tibetanska språket. Hans främsta brott, enligt kinesiska myndigheter, är att han lät sig intervjuas av New York Times och där uttryckte sig fritt om sina åsikter. Han har markerat att han inte kämpar för Tibets separation från Kina, utan endast för att rädda det tibetanska språket. Noga räknat ska språket skyddas av Kinas grundlag, men Kina gör allt för att underminera tibetanskan.


Filmen kan beskådas här:

https://www.youtube.com/watch? v=7HGZXcBq87c&t=3s


Efter att suttit i fängelse i nästan två år genomgick Tashi en rättegång på fyra (!) timmar. Detta var den fjärde januari. Sedan dess har ingen information om någon eventuell dom tillkännagetts.


Den 14e april är det 100 dagar sedan rättegången, och Tibetorganisationer runtom jorden kommer att uppmärksamma detta. Fokus för våra ansträngningar är att be er språkvetare och språkälskare att ta ställning för Tashi.


Den amerikanska föreningen för lingvister har publicerat följande på sin sida:


https://www.linguisticsociety org/news/2018/02/28/tibetan-la nguage-activist-awaits-sentenc e-chinese-courts


Vi jobbar också på att skapa ett gemensamt uttalande som föreningar kommer att få tillfälle att skriva under, om de så önskar.


Mattias Björnerstedt

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 juli 12:02

I artikeln ”Jag blev först göteborgare och sedan svensk” i Göteborgs-Posten skriver Marina Ferhatovic, ursprungligen från Bosnien:   ”Jag brukar säga att jag först blev göteborgare och sedan svensk. Medan Sverige var något stort...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 juli 12:00

På fredagen dök en riktig språkkämpe från Skottland upp i Älvdalen och blev imponerad av Ulum Dalskas och älvdalingarnas kamp för sitt unika språk – älvdalskan. - Tänk om det fanns lika stort intresse för gäliskan bland ungdomarna i Skottland...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 juli 08:00


... "trots" svenskt namn.       Tänka sig!   Också språkförsvarare    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 juli 11:52

Riksmålsforbundet skickade in synpunkter och förslag till Kulturdepartementet den 3 maj 2019, däribland:   ”• Lovfest norsk som hovedspråk i Norge: Det økende presset fra engelsk gjør det nødvendig å lovfeste bruk av norsk som hovedreg...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 juli 08:00

Det tycks på senare tid ha utbrutit en tävlan mellan framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna om vilket parti som kan ställa de hårdaste språkkraven på invandrare.  I juni lade Sverigedemokraterna (SD) i Skurup en motion om att eleverna bara ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22
23
24 25
26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se