Direktlänk till inlägg 21 februari 2018

Stoppa amerikaniseringen av det svenska språket!

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 februari 2018 11:12

I dagens DN.Åsikt har Johannes Ekman en välmotiverad artikel med rubriken ”Sätt stopp för amerikaniseringen av svenska språket”. Läsarna tillfrågas om de håller med. 86 %  gör det. Det borde vara 100 %, tycker jag. Många människor i USA anser att de bor i ”the greatest and richest country in the world” och att följaktligen den engelska som de talar är ett språkligt rättesnöre för hela världen. Av världens befolkning utgör I själva verket USAs befolkning knappt 4,4 %, och ett ökande antal människor i USA har spanska eller andra språk som huvudspråk. Engelska förstås av mindre än hälften av alla människor i vår värld. Mycket av den amerikanska engelskan är dessutom dålig engelska och kompetent flerspråkighet är sällsynt i USA. Amerikaniseringen av det svenska språket, avsiktligt eller oavsiktligt, understöds uppenbarligen av många människor i Sverige med svag språkkompetens och ointresse för skydd och bevarande av Sveriges nationalspråk. Vi måste fortsätta att spjärna emot denna lömska invasion som på sikt utgör ett hot mot traditionell kunskap om Sveriges kultur, historia och språk vilket är det gemensamma kitt som håller ihop landet. Alltför många omistliga värden riskeras, om språket undermineras av tanklös amerikanisering. Men vi måste fortsätta att slå vakt om gedigen flerspråkighet – utan att offra Sveriges huvudspråk.

 

Lars Nordberg

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Per-Owe A

21 februari 2018 12:45

Klockren artikel! På pricken.

 
Ingen bild

Stig Engzell

23 februari 2018 16:58

Mannen som bor i co-living.space, jag undrar om han har en tillräckligt stor walk-in closet!? Det är oerhört barnsligt och tyder på stor osäkerhet, när man inte kan använda sitt eget språk utan måste ta till engelska, Det är så sant att vi i rasande fart håller på att övertas, kulturellt och språkligt, av engelska (läs amerikanska) influenser. Jag vågar påstå, efter klagomål från mina engelska och amerikanska vänner och kontakter, att det i alltför många officiella fall rör sig om dåligt och felaktigt språk. Ett lysande exempel på tokerierna är namnet på Sveriges kanske finaste konserthus och kongresscentrum "Malmö Live"! Meningslöst och obegripligt för den som inte vet vad det är. Och denna blandning av svenska och engelska i samma text.

Förvirrande, avslöjande, okunnigt och okänsligt!! Språkförsvaret kämpar mot språklig dekadens och för bevarandet av svenska språket, som ju inte bara är vårt språk här i landet, utan även bär på vårt kulturarv och vår framgång och sätt att leva!

Vad beträffar bioannonserna, är det inget annat än skandal att man inte har svenska titlar på de amerikanska och engelska filmerna. En tysk eller fransk, eller till och med en dansk film skulle man inte komma på tanken att inte översätta titlarna på eller anpassade dem till svenska! Barnsligt, löjligt,för det är väl inte så att okunnigheten, alltså språkkunskaperna, är så dåligt med, att man inte förstår?

Låt oss ta annonsörer och andra som inte behärskar svenska, i örat och ge dem en riktig åthutning(på svenska!) Låt oss ständigt påpeka hur illa det ser ut och hur obegripligt det oftast blir, när företag, människor,annonsörer och andra har det dåliga omdömet att använda, och speciellt att blanda engelska och svenska!

För övrigt har jag fått mig berättats att man bara har ett främmande språk i skolorna numera, gissa vilket! Rätt, det är engelska (läs amerikanska) Det tyder inte bara på det allt tydligare föraktet för kunskaper, utan också förakt för andra språk (inklusive svenskan) än engelska - Skandal!

l

 
Ingen bild

Sunt förnuft

24 februari 2018 17:13

Jag har bestämt mig för att byta mobilabonnemang. Från Tele 2 tillbaka till Telia.

Eftersom Tele 2 inte tycker att mitt språk duger, så duger inte deras abonnemang åt mig...

Om många gör sådana ställningstaganden så skulle Tele 2 och liknande anglofila företag garanterat få tillbaka sina svenskkunskaper.

 
Ingen bild

xwq

25 februari 2018 21:07

Sunt förnuft, bra skrivet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 april 12:31

  Men hawaii är numera officiellt språk på Hawaii, men tydligen inte i domstolarna... Efter att USA annekterade Hawaii 1898 (tidigare en spansk koloni), inledde de nya makthavarna efter några år en systematisk politik för att tränga undan och ma...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 april 11:55

Jag blir alltid lika glad när jag hör finlandssvenska. En vacker variant av det svenska språket.   Också språkförsvarare   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 april 08:00

Det svenska medicinteknikföretaget Mölnlycke  Health Care AB har under veckan och mitt under coronakrisen haft leveransproblem. Det var skyddsutrustning som skulle levereras vidare till Italien och Spanien. Men leveransen stoppades och blockerades i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 april 12:36

I Expressen vimlar det nuförtiden av videoklipp på engelska som inte har översatts till svenska, vilket förstås är förkastligt. Om Expressen inte skärper sig är Engelskpressen ett lämpligare namn på tidningen.   Se bland annat ”Sjukskötersk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 5 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång:   Björn Afzelius - Sång till friheten Söndagens svenskspråkiga dikt : "För tankens frihet"   I.   Trumpetarn skurar sin vita trumpet  och mästerkocken fått göra.  Han knäcker humrar och rör till sme...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se