Direktlänk till inlägg 10 februari 2018

Mikael Parkvall i SvD

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 10 feb 13:05

Det här tänkvärda inlägget i språkdebatten gjorde språkvetaren och lingvisten Mikael Parkvall i SvD den 10 februari:


"Ska vi utesluta 80 procent av mänskligheten?

Häromveckan dök den nygamla debatten om språkundervisningen i svenska skolor upp igen, föranlett av ett debattinlägg från Lärarnas Riksförbund. Åtminstone ett politiskt parti hakade på, och ville uppvärdera språkkunskapernas värde i skolsystemet.

Skolbarnens intresse för främmande språk andra än engelska sjunker stadigt. I flera EU-undersökningar framstår inget land som så anglocentriskt som Sverige. Andra européer kan i allmänhet engelska i mindre utsträckning än vi gör, men har i gengäld bättre hum om (framför allt) tyska och franska. I världen som helhet är engelska det oftast förekommande enskilda andraspråket, men trots att majoriteten människor är flerspråkiga, är det vanligaste att man lärt sig något annat än engelska, och 80 procent av världens befolkning kan inte språket alls.

Å andra sidan får det väl också betraktas som ett faktum att miljoner svenskar faktiskt studerat tyska och franska utan att för den skull kunna göra sig förstådda på dessa språk."


Parkvall fortsätter:


"Engelska är på frammarsch även utanför våra gränser – vi kanske bara ligger i täten av utvecklingen? Sverige har satt en ära i att vara modernt och trendkänsligt. Många samhällsförändringar som genomförts här har senare slagit igenom även annorstädes, från barnagaförbud till obligatorisk skolengelska. Så pass ofta har denna vår progressiva karaktär tjänat oss väl, att man lätt glömmer när det slagit slint. Massbilism ansågs en gång vara framtidens melodi, men i dag är inte alla övertygade om att sexfiliga innerstadsgator är att föredra framför fungerande tågtrafik.

Genom fixeringen på det engelskspråkiga blir vår bild av världen också självbekräftande: vi betraktar bara de anglosaxiska länderna, ser att alla där talar engelska, och lär oss därför inget annat. Och eftersom vi inte kan andra språk, drabbas vi sällan av insikten att det finns fler världar därute, och därmed förstärks vi ytterligare i vår övertygelse att inget annat språk behövs. Ett samhällsbygge eller en personlighetsutveckling främjas rimligen av att fler alternativ tas i beaktande, och då kan det ifrågasättas om det är klokt att på förhand utesluta 80 procent av mänskligheten. (På den mer praktiska sidan kan nämnas vällovliga integrationsprojekt som stött på patrull när svenskarna insåg att syrier och afghaner inte kunde engelska)."


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

Lördag 10 feb 20:28

På pricken Hillo... på pricken!

Personligen är jag utless på den ensidiga fixeringen vid allt anglosaxisk, inte bara språket. Jag har fått en "överdos" för länge sedan.
Internationellt har i Sverige tyvärr blivit liktydigt med anglosaxiskt.

Kanske börjar även de största anglofilerna att vakna nu när USA har valt en extrem egoist till president och som distanserar landet från omvärlden och Storbritannien samtidigt är på väg att lämna EU.

Många förfasar sig här på hemmaplan över ökande samhällsklyftor men verkar inte reflektera över att anglosaxiska länder generellt är mycket värre klassamhällen än Sverige, inte minst USA och Storbritannien.

Personligen anser jag att vi börjar närma oss gränsen för att vår s k modernitet och trendkänlighet riskerar att leda till kultu

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

Lördag 10 feb 20:37

kulturell självutplåning. Ingen annan än vi svenskspråkiga själva kommer att stå upp för vårt språk. Är vi inte villiga att göra detta är vi illa ute och har oss själva att skylla.

Det pratas mycket om integration inför kommande val. Det är hög tid för politikerna att fundera på vilket språk de vill att denna integration ska ske på i framtiden - svenska eller engelska!

Personligen vill jag lansera följande devis inför valet: Det svenska språket ska utvecklas - inte avvecklas!

Per-Owe Albinsson

 
Ingen bild

inga johansson

Lördag 10 feb 20:58

Mikael Parkvalls hela inlägg i SvD gick att läsa här på nätet utan irriterande enkronor hit och dit. Jag vill då passa på att rekommendera vad Konstantin Löwe nyligen har skrivit i Pedagogiska Magasinet i samma ämne.
Den som inte kan tyska och franska kan inte roas av den här sången.
https://www.youtube.com/watch?v=bhQdieiQeiY

 
Ingen bild

inga johansson

Söndag 11 feb 16:18

Senaste uppdateringar 11 feb
Maria Arnstad: Vad innebär det att vara semla? – Dagens Nyheter 11/2 2018 (Artikelarkiv) = låst artikel går ej att läsa
Mikael Parkvall: Svenskar EU:s mest anglofila – utesluter nästan hela världen – Svenska Dagbladet 8/2 2018 (Artikelarkiv) = Går att läsa
Konstantin Löwe: Förberedande esperanto lösningen för språken – Pedagogiska Magasinet 2/2 2018 (Debatt- och insändararkiv) = går inte att läsa

 
Ingen bild

Webbredaktör

Måndag 12 feb 11:32

Länken till Löwes artikel har reparerats. Arnstads artikel går att läsa.

 
Ingen bild

inga johansson

Måndag 12 feb 17:11

Arnstads artikel 11/2
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Nätverket Språkförsvaret

Måndag 12 feb 19:19

Artikeln är inte låst för mig, men jag är DN-prenumerant. Vi får hoppas att DN "låser upp" artikeln.

 
Ingen bild

inga johansson

Tisdag 13 feb 16:54

Måste man vara prenumerant på alla tidningar som Språkförsvaret länkar till?
Denna gången var det DN, en annan gång kan det vara Upsala Nya Tidning osv.

Nätverket Språkförsvaret

Onsdag 14 feb 11:18

Allt fler tidningar inför betalmurar eller s.k premiuminnehåll, vilket gör det omöjligt att länka direkt till artiklarna i fråga. Vissa tidningar låser dock upp artiklarna efter en tid. Det är naturligtvis ekonomiska skäl som ligger bakom.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 okt 18:28


  Nationalmuseum tycks tro att deras annonskampanj är originell och fyndig. Är det verkligen så?   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 okt 08:00

Jag tycker att Allhelgonahelgen och Alla helgons dag slår allt annat. Jag tolkar detta som en uppmaning till eftertanke kring nyligen avlidna och tidigare generationers (= mina helgon) insatser för att ge oss nu levande möjlighet till vår vandring på...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 okt 12:00

Tidningen Curie skriver:   "Lyssna på Jenny Larsson, professor i baltiska språk, som berättar varför en språkhistoriker intresserar sig för de senaste fynden inom genetik och hur hennes kunskaper kommer till användning när hon läser Harry Potter....

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 okt 08:00


Tyska Lidl har förstått värdet av att använda det aktuella nationella språket i sin reklam. Detta medan vi kunder möts av flera  svenska företag som adresserar oss på engelska.   Skämmes!   Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten til...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 okt 19:13

Hej, hela mänskligheten! Aldrig har det väl varit roligare att leva – överallt sprudlar det! Från toppskiktet av samhället, the topside, där man skojar av oss oräkneliga miljarder, till långt ner i landsbygdens ogenomträngliga snår, the country...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan
 Jag fortsätter att tala svenska och köper/eventuellt/ det jag behöver.

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se