Direktlänk till inlägg 10 februari 2018

Mikael Parkvall i SvD

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 februari 2018 13:05

Det här tänkvärda inlägget i språkdebatten gjorde språkvetaren och lingvisten Mikael Parkvall i SvD den 10 februari:


"Ska vi utesluta 80 procent av mänskligheten?

Häromveckan dök den nygamla debatten om språkundervisningen i svenska skolor upp igen, föranlett av ett debattinlägg från Lärarnas Riksförbund. Åtminstone ett politiskt parti hakade på, och ville uppvärdera språkkunskapernas värde i skolsystemet.

Skolbarnens intresse för främmande språk andra än engelska sjunker stadigt. I flera EU-undersökningar framstår inget land som så anglocentriskt som Sverige. Andra européer kan i allmänhet engelska i mindre utsträckning än vi gör, men har i gengäld bättre hum om (framför allt) tyska och franska. I världen som helhet är engelska det oftast förekommande enskilda andraspråket, men trots att majoriteten människor är flerspråkiga, är det vanligaste att man lärt sig något annat än engelska, och 80 procent av världens befolkning kan inte språket alls.

Å andra sidan får det väl också betraktas som ett faktum att miljoner svenskar faktiskt studerat tyska och franska utan att för den skull kunna göra sig förstådda på dessa språk."


Parkvall fortsätter:


"Engelska är på frammarsch även utanför våra gränser – vi kanske bara ligger i täten av utvecklingen? Sverige har satt en ära i att vara modernt och trendkänsligt. Många samhällsförändringar som genomförts här har senare slagit igenom även annorstädes, från barnagaförbud till obligatorisk skolengelska. Så pass ofta har denna vår progressiva karaktär tjänat oss väl, att man lätt glömmer när det slagit slint. Massbilism ansågs en gång vara framtidens melodi, men i dag är inte alla övertygade om att sexfiliga innerstadsgator är att föredra framför fungerande tågtrafik.

Genom fixeringen på det engelskspråkiga blir vår bild av världen också självbekräftande: vi betraktar bara de anglosaxiska länderna, ser att alla där talar engelska, och lär oss därför inget annat. Och eftersom vi inte kan andra språk, drabbas vi sällan av insikten att det finns fler världar därute, och därmed förstärks vi ytterligare i vår övertygelse att inget annat språk behövs. Ett samhällsbygge eller en personlighetsutveckling främjas rimligen av att fler alternativ tas i beaktande, och då kan det ifrågasättas om det är klokt att på förhand utesluta 80 procent av mänskligheten. (På den mer praktiska sidan kan nämnas vällovliga integrationsprojekt som stött på patrull när svenskarna insåg att syrier och afghaner inte kunde engelska)."


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

10 februari 2018 20:28

På pricken Hillo... på pricken!

Personligen är jag utless på den ensidiga fixeringen vid allt anglosaxisk, inte bara språket. Jag har fått en "överdos" för länge sedan.
Internationellt har i Sverige tyvärr blivit liktydigt med anglosaxiskt.

Kanske börjar även de största anglofilerna att vakna nu när USA har valt en extrem egoist till president och som distanserar landet från omvärlden och Storbritannien samtidigt är på väg att lämna EU.

Många förfasar sig här på hemmaplan över ökande samhällsklyftor men verkar inte reflektera över att anglosaxiska länder generellt är mycket värre klassamhällen än Sverige, inte minst USA och Storbritannien.

Personligen anser jag att vi börjar närma oss gränsen för att vår s k modernitet och trendkänlighet riskerar att leda till kultu

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

10 februari 2018 20:37

kulturell självutplåning. Ingen annan än vi svenskspråkiga själva kommer att stå upp för vårt språk. Är vi inte villiga att göra detta är vi illa ute och har oss själva att skylla.

Det pratas mycket om integration inför kommande val. Det är hög tid för politikerna att fundera på vilket språk de vill att denna integration ska ske på i framtiden - svenska eller engelska!

Personligen vill jag lansera följande devis inför valet: Det svenska språket ska utvecklas - inte avvecklas!

Per-Owe Albinsson

 
Ingen bild

inga johansson

10 februari 2018 20:58

Mikael Parkvalls hela inlägg i SvD gick att läsa här på nätet utan irriterande enkronor hit och dit. Jag vill då passa på att rekommendera vad Konstantin Löwe nyligen har skrivit i Pedagogiska Magasinet i samma ämne.
Den som inte kan tyska och franska kan inte roas av den här sången.
https://www.youtube.com/watch?v=bhQdieiQeiY

 
Ingen bild

inga johansson

11 februari 2018 16:18

Senaste uppdateringar 11 feb
Maria Arnstad: Vad innebär det att vara semla? – Dagens Nyheter 11/2 2018 (Artikelarkiv) = låst artikel går ej att läsa
Mikael Parkvall: Svenskar EU:s mest anglofila – utesluter nästan hela världen – Svenska Dagbladet 8/2 2018 (Artikelarkiv) = Går att läsa
Konstantin Löwe: Förberedande esperanto lösningen för språken – Pedagogiska Magasinet 2/2 2018 (Debatt- och insändararkiv) = går inte att läsa

 
Ingen bild

Webbredaktör

12 februari 2018 11:32

Länken till Löwes artikel har reparerats. Arnstads artikel går att läsa.

 
Ingen bild

inga johansson

12 februari 2018 17:11

Arnstads artikel 11/2
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Nätverket Språkförsvaret

12 februari 2018 19:19

Artikeln är inte låst för mig, men jag är DN-prenumerant. Vi får hoppas att DN "låser upp" artikeln.

 
Ingen bild

inga johansson

13 februari 2018 16:54

Måste man vara prenumerant på alla tidningar som Språkförsvaret länkar till?
Denna gången var det DN, en annan gång kan det vara Upsala Nya Tidning osv.

Nätverket Språkförsvaret

14 februari 2018 11:18

Allt fler tidningar inför betalmurar eller s.k premiuminnehåll, vilket gör det omöjligt att länka direkt till artiklarna i fråga. Vissa tidningar låser dock upp artiklarna efter en tid. Det är naturligtvis ekonomiska skäl som ligger bakom.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 feb 11:50

Tyvärr kan bara ingressen återges. Artikeln ligger bakom en betalmur på Hufvudstadsbladet:   ” Affärsspråket för ett finskt företag som vill göra affärer i Sverige är självklart svenska, inte engelska. Det säger personer med erfarenhet av a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 12:28

Idag publicerade Oatly – tillverkare av en havredryck – en annons på ett helt mittuppslag i Dagens Nyheter. Annonsen bär rubriken ”Bonde söker bönder”. Oatly har tidigare gjort sig känt för att publicera infantil annonstext på...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 08:00


(Texten är hämtad från Förenta Nationernas regionala informationskontor (UNRIC) för Västeuropas webbplats)       30.1.2019 – Det finns nästan 7000 olika språk i världen. Av dem anses över 2600 vara hotade, och många av de hotade språke...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 feb 08:00


Detta lägenhetshotell blev klart för ca två år sedan. Dessa två år har  parkeringsreglerna endast angivits på engelska. Det har alltså inte funnits någon information på svenska.   Vid språkliga övertramp som dessa brukar jag ingripa men detta...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 feb 17:11


Det är dessvärre inte bara Nationalmuseum som gör reklam på engelska bland Sveriges museer. Här är Tekniska museets reklamskylt med texten ”Explore and experiment with us”.   Hälsningar Christina   (Denna nätdagbok är knuten...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

117 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se