Direktlänk till inlägg 22 januari 2018

Varför måste det heta Baltic sea science center?

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 januari 2018 11:57

Nästa år öppnas Baltic sea science center på Skansen. Inrättningen ska fungera som ett kunskapscenter. Byggnaden har en bruttoyta på 2 000 kvadratmeter och innehåller många stationer, från stora akvarier på bottenvåningen till föreläsningssal och cinematek högst upp i huset.


Men varför måste det heta Baltic sea science center? Målgruppen, enligt en artikel i Dagens Nyheter den 20 januari, beskrivs som i första hand högstadie- och gymnasieelever. Dessa torde säkerligen behärska svenska.


Menar de ansvariga att ett engelskt namn lockar fler ungdomar? Tänder verkligen ungdomar på engelskan? Det naturliga hade varit att ge inrättningen ett svenskt namn, Östersjöns vetenskapscentrum eller något liknande, och eventuellt den engelska översättningen efter eller under det svenska namnet. På de flesta håll i världen, utanför de engelskspråkiga länderna, används först det inhemska språket och sedan eventuellt engelska och andra språk vid detta slag av namngivning.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
 
ANNONS
 
Ingen bild

inga johansson

22 januari 2018 12:47

Varför inte något bra namn på estniska, lettiska eller litauiska?
Balta mara scienca centro skulle gå lika bra.

 
Ingen bild

Anders Bodén

22 januari 2018 14:52

Jag håller med. Ett verkligt korkat namn. De bör omgående byta till ett svenskt namn.

 
Ingen bild

Margareta Lindén

22 januari 2018 15:23

Kan bara instämma.
Sverige fortsätter oförtrutet sin bana som en filial till USA.
Vad är poängen?

 
Ingen bild

Hillo

22 januari 2018 16:55

Det är klart att ungdomarna tänder på engelska. Många kan ju knappt svenska längre. När man, för att skriva rätt svenska, måste gå via engelskan som i exemplet de/dem = they/them har vi nått katastrofläge.

 
Ingen bild

Brita Norberg

22 januari 2018 17:45

Håller med till punkt och pricka, även i Hillos kommentar. Vad göra? Det blir ju bara allt värre. När ni nämner " de ansvariga" - vilka är det? Kan vi inte gå på dem, som en man (kvinna). Detta får inte fortsätta.

 
Ingen bild

Skansen

22 januari 2018 17:50

Östersjöns vetenskapscentrum blir det för min del.

 
Ingen bild

Observatör

22 januari 2018 19:17

Brita,

i varje fall har Skansen fått en kopia av inlägget. Det skickades till info@skansen.se. Förhoppningsvis kan fler skriva till Skansen.

 
Ingen bild

GL

22 januari 2018 19:35

Instämmer med Observatören.

 
Ingen bild

Christer Lidgard

23 januari 2018 11:02

(Även skickat till info@skansen.se)

Det är med häpnad jag läser att Skansens nya anläggning för att främja kunskap om Östersjön skall få ett engelskt namn. Detta är ingenting annat än en skymf mot Artur Hazelius vars syfte med Skansen var att skapa ett svenskt (eller möjligen norsk-svenskt) etnografiskt museum, alltså med nära band till den svenska kulturen.

Att ge en huvudattraktion ett rent engelskt namn och inte ett svenskt namn, möjligen med en översättning till engelska, vittnar inte bara om en bristande respekt för den som vi har Skansen att tacka för och en alarmerande brist på bildning, men också på synnerligen dålig smak!


 
Ingen bild

Kajsa

23 januari 2018 11:06


Ja, det kan väl vara lämpligt att kontakta Skansen med förslag om några bra svenska namn på centret.

Hälsn

Kajsa

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 feb 15:33


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se