Direktlänk till inlägg 2 november 2017

Sveriges regering i fritt fall

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 november 2017 11:51

Konungariket Sveriges regering har förärat Finland inför republikens 100-årsjubileum

en staty/springbrunn, som heter


”Free fall”


Det enda land i världen, där svenska är huvudspråk, ger alltså det enda tvåspråkiga

land i världen, där svenskan är det ena språket, en gåva som har namngetts

på engelska.


Finska och svenska är nationalspråken i Finland – inte engelska.


Mer om detta kan man läsa på den svenska regeringens webbplats  - på svenska och engelska.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Reinhold Enqvist

2 november 2017 12:44

Pinsamt!
Både namnet och den eventuella symboliken. Anser den svenska regeringen att Finland är i fritt fall? Delvis riktigt, med en så svag regering vi har, men kanske inte så diplomatiskt att säga det direkt ut. Jag hoppade över artikeln i Hufvudstadsbladet.

 
Ingen bild

Lars Göran A.

2 november 2017 12:59

Fullständigt horribelt! Omdömeslöst, okänsligt och förnedrande (både för Sverige och Finland).Protest!

 
Ingen bild

Christian Holmbäck

2 november 2017 13:37

Är månne regeringen kvalificerad för att bli årets anglofon?

 
Ingen bild

Raoul J. Granqvist

2 november 2017 13:57

Vare sig det är statens konstråd Peter Hagdahl eller konstnären Anna Uddenberg som namngett bronsstatyn Free Fall förblir det svenska statens omåttliga förnedrande förvirring som nu för alltid kommer att prägla vattnen utanför Hanaholmen. Mottagaren av gåvan, som god sed är, kunde inte annat än bocka och buga inför bronsstatyn och le snett inför storebrors okunskap. För vad är ’free fall’ inte annat än det ’fria fallets’ ömklighet, en parodi på frihet; vad är ’free fall’ inte annat än ett förment språkets markering på övergivenhet, en parodi på de två språk som landet Finland talar. Min mor skulle ha fyllt 100 år, även hon, denna sommar; min far överlevde med möda krigen. Jag är glad att de slipper beskåda en kvinna i förfall.

 
Ingen bild

Cecilia R.

2 november 2017 14:53

Vansinne!

 
Ingen bild

inga johansson

2 november 2017 16:56

Befria hösten! Ja, låt oss göra det! Och befria oss från alla dåliga engelska titlar
på smått och gott.

 
Ingen bild

Lars Nordberg

2 november 2017 17:41

Free fall= ledig höst?

 
Ingen bild

Hillo

3 november 2017 15:53

Inga, det var precis vad jag tänkte när jag läste om namnet på gåvan. Och det var förstås den snällare tolkningen, liksom Lars' "Ledig höst". Den elaka betydelsen har ju Reinhold och Raoul redan givit uttryck för.

 
Ingen bild

Brita Norberg

5 november 2017 16:40

Varför inte tyska eller franska?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 21 juli 18:41

Nu börjar översättningen av Minecraft     Bild: Nu ska dataspelet Minecraft översättas till älvdalska.   - Nu har jag fått tillstånd från Microsoft att översätta dataspelet Minecraft till älvdalska. Det berättar en överlycklig Christopher ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 20 juli 21:47


  Christo Singh skriver:   “Efter över ett års väntan har min anhållan om att få översätta dataspelet Minecraft slutligen godkänts av spelkonstruktörerna. När väl översättningen är slutförd, kommer vemsomhelst varsomhelst i världen ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 juli 12:39

Hans Arbman från DN:s Insidan (artikeln, som publicerades igår, går inte att länka) har träffat sex kvinnor med utländska rötter som gick tillsammans i Katolska skolan på Södermalm för nästan sextio år sedan. Han ställde bland annat denna fråga:   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 juli 11:48


    Solna kommun (eller stad som de lite grandiost kallar sig) är en av Sveriges mest anglofila kommuner. Mall of Scandinavia, Friends Arena, Victoria Tower... Listan kan göras lång!   Trevligt att se att kommunen (fortfarande?) kommunicerar ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 17 juli 15:04


(Texten är hämtad från P4 Dalarnas webbplats)   En glad symbol, en tårta, en sol eller kanske en tumme upp. Över 2 600 emojis finns och användandet av de små symbolerna ökar för varje år. Och idag firas Världsemojidagen.     Läs mer på Ins...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan

Fråga mig

107 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se