Direktlänk till inlägg 23 november 2016

Utrotningshotade ord och uttryck

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 november 2016 17:53

Denna Facebookgrupp har inte mindre än 9309 medlemmar. Ebba Lisberg Jensen skriver i presentationen:


”Vår grupp växer lavinartat. Det är jätteroligt. För att vi ska slippa eviga metadiskussioner i gruppen kommer här några förhållningsregler:


Detta är ingen grupp för politiska diskussioner. Ungefär hundra gånger har vi haft uppe orden HEN och NEGER (med varianter). Att vi inte gitter se de här orden fler gånger i gruppen beror inte på att vi administratörer är kommunistdiktatorer (jo, det var någon som hävdade det) utan på att våra möjligheter att sortera i de påhopp och orimligheter som dessa ord tycks framkalla är begränsade. Om orden dyker upp, ANMÄL till admin istället för att gå i svaromål. Tig ihjäl.


Detta är inte heller någon grupp för förbittrade iakttagelser av typen "TACK/SJÄLVINSIKT/RÄTTSTAVNING/UTHÅLLIGHET är utrotningshotat". Nej det är de inte. Här pratar vi ord i första hand, inte fenomen.

OUMKULLRUNKELIG är onekligen ett festligt ord. Men vi ser det ungefär fem gånger om dagen. Om du läser detta på datorn finns det ett förstoringsglas längst uppe till höger där du kan söka vilka ord som diskuterats. Du får gärna ta upp ett ord igen - nya medlemmar tillkommer ju.


För övrigt gäller att gruppen kan liknas vid en trevlig kväll på puben. Om någon blir provokativ, otidig och orimlig kommer administratörerna (dörrvakterna) avvisa vederbörande.


Hoppas du får glädje av vår grupp och bidrar till att göra den rolig och stimulerande för andra medlemmar!”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 dec 16:50


(Brev till Svenska Dagbladet 3/12 2019)   Hej,   som prenumerant sedan mer än 30 år blev jag verkligt överraskad av att upptäcka, att den flerordiga tonade meningen är på engelska i korsord 5732, 3 dec-2019 -  ”they have got the same lo...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 dec 08:00

Sedan 2014 har Språkförsvaret varje år delat ut två priser.   Det ena priset, ”Årets anglofån”, är ett negativpris. Det är meningen att mottagaren ska skämmas över detta pris. Det bör framför allt ges till myndigheter, företag och org...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 12 dec 19:53

(Från Expressens ingress)   ”Det är inte bara de religiösa friskolorna som har blivit en giftcocktail för samhället. De engelska friskolorna försvagar det gemensamma språket i Sverige, svenskan. Skattefinansierade IES etablerar sig nu i kom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 12 dec 13:27

(Texten är ett utdrag från ”Språklagen och medborgaren – en undersökning av medborgarmejl” (Rapporter från Språkrådet 10) av Jennie Spetz)   Nationell lagstiftning om språk innehåller vanligt­vis bestämmelser om språkliga rättig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 11 dec 15:00


  Wikipedia berättar:   ”Holly Lapsley Fletcher föddes den 7 augusti 1996 i York, norra England. Hennes andranamn ’Lapsley’ är hennes mors flicknamn. Hennes skotska släktband med Skandinavien och det estetiska utseendet var e...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se