Direktlänk till inlägg 23 november 2016

Utrotningshotade ord och uttryck

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 november 2016 17:53

Denna Facebookgrupp har inte mindre än 9309 medlemmar. Ebba Lisberg Jensen skriver i presentationen:


”Vår grupp växer lavinartat. Det är jätteroligt. För att vi ska slippa eviga metadiskussioner i gruppen kommer här några förhållningsregler:


Detta är ingen grupp för politiska diskussioner. Ungefär hundra gånger har vi haft uppe orden HEN och NEGER (med varianter). Att vi inte gitter se de här orden fler gånger i gruppen beror inte på att vi administratörer är kommunistdiktatorer (jo, det var någon som hävdade det) utan på att våra möjligheter att sortera i de påhopp och orimligheter som dessa ord tycks framkalla är begränsade. Om orden dyker upp, ANMÄL till admin istället för att gå i svaromål. Tig ihjäl.


Detta är inte heller någon grupp för förbittrade iakttagelser av typen "TACK/SJÄLVINSIKT/RÄTTSTAVNING/UTHÅLLIGHET är utrotningshotat". Nej det är de inte. Här pratar vi ord i första hand, inte fenomen.

OUMKULLRUNKELIG är onekligen ett festligt ord. Men vi ser det ungefär fem gånger om dagen. Om du läser detta på datorn finns det ett förstoringsglas längst uppe till höger där du kan söka vilka ord som diskuterats. Du får gärna ta upp ett ord igen - nya medlemmar tillkommer ju.


För övrigt gäller att gruppen kan liknas vid en trevlig kväll på puben. Om någon blir provokativ, otidig och orimlig kommer administratörerna (dörrvakterna) avvisa vederbörande.


Hoppas du får glädje av vår grupp och bidrar till att göra den rolig och stimulerande för andra medlemmar!”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 juli 16:50

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!   I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde h...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 12:01

Kommentar till "Keep calm and carry on - svenskars engelska är bättre än ni tror" av Storbritanniens ambassadör Ms. Judith Gough:   Läste på DN Kultur, den 2 juli, den brittiska ambassadören Ms. Judith Goughs försvar av utrikesminister Anne Linde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 08:00

Igår publicerade Storytel en engelskspråkig helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken ”Think of the voice of the one you love”. Storytel tillhandahåller ljudböcker som bekant.   Brödtexten inleds på följande sätt - med syftning p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 juli 08:00

SVT sänder serien K-märkta ord. Göran Willis och Staffan Bengtsson presenterar ord som var extra gångbara på 50- och 60-talen. Inslagen, som oftast är sevärda, är knappt tre minuter långa.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvare...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 juli 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se