Direktlänk till inlägg 21 november 2016

Perspektiv på stockholmska

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 november 2016 15:24

(Denna text är jämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)


Hur har stockholmskan utvecklats med tiden? Det är temat för tisdagens öppna föreläsning på Arkivcentrum i Uppsala.

 

Jenny Öqvist är språkvetare och forskare på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och tisdagen den 22 november håller hon en föreläsning med rubriken Perspektiv på stockholmska på Arkivcentrum i Uppsala. Föreläsningen börjar kl. 18 och är öppen för alla (fri entré).


Stockholmskans utveckling


I föreläsningen ges en översiktlig bild av stockholmskans utveckling från det sena 1800-talet fram till mitten av 1900-talet. Precis som andra stadsdialekter kännetecknas stockholmska av social variation, det vill säga språkliga skillnader mellan olika samhällsklasser. Vad utmärker de olika sociala varianterna av stockholmska, och hur har detta förändrats? Föreläsningen illustreras med exempel från inspelningar med stockholmare födda 1862–1946.Läs mer nedan!


Projekt: Stockholmska

Nyhet: Höstens föreläsningar på Arkivcentrum i Uppsala


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Peje

21 november 2016 18:06

I Stockholm talas det ett språk som anses som ett av de vackraste i Europa. Det bara är så, även om stockholmarna naturligtvis inte själva hör det. Liksom i andra större städer såsom Berlin, London och Paris så finns det en variation dock i sättet att tala. Jag satt på tunnelbanan en gång och hörde en ung tjej samtala i mobil med någon och de språkljud hon åstadkom var inte så njutbara. Hon surrade på i, u och y på ett märkligt sätt och jag satt bara och undrade hur hon formade mun och läppar för att frambringa dessa ljud.

 
Ingen bild

Hillo

24 november 2016 13:15

Peje, kunde du inte bara ha tittat? ;-)

 
Ingen bild

Peje

24 november 2016 21:31

Det är inte säkert att Jenny Öqvist tar upp denna uttalsförändring för den har troligtvis kommit efter 1950, men fråga henne gärna ni som går dit. Jag tror den är väl känd bland språkvetare.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 15:05


Modersmål-Selskabets senaste årsbok "Dialekter i rigt mål" kan även levereras från Sverige - se bestillingssiden längst ner.   Bogen, der er på ca. 384 sider, er forsynet med forord, indledning og efterord samt en præsentation af forfatterne.  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 11:50


I de italienska bergen mitt mellan Milano och Venedig ligger en liten kommun som heter Marano di Valpolicella. Där bor en man som gärna vill få kontakt med en person som vill prata älvdalska med honom.  Skulle du kunna tänka dig att ha kontakt med de...

Jag har just inhandlat en direktöversättare, en röstöversättningsapparat, Muama Enence, som översätter i realtid mellan 43 språk. Manicken är liten och behändig. Jag har i och för sig bara låtit den översätta mellan svenska och engelska och mellan sv...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se