Direktlänk till inlägg 21 november 2016

Perspektiv på stockholmska

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 november 2016 15:24

(Denna text är jämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)


Hur har stockholmskan utvecklats med tiden? Det är temat för tisdagens öppna föreläsning på Arkivcentrum i Uppsala.

 

Jenny Öqvist är språkvetare och forskare på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och tisdagen den 22 november håller hon en föreläsning med rubriken Perspektiv på stockholmska på Arkivcentrum i Uppsala. Föreläsningen börjar kl. 18 och är öppen för alla (fri entré).


Stockholmskans utveckling


I föreläsningen ges en översiktlig bild av stockholmskans utveckling från det sena 1800-talet fram till mitten av 1900-talet. Precis som andra stadsdialekter kännetecknas stockholmska av social variation, det vill säga språkliga skillnader mellan olika samhällsklasser. Vad utmärker de olika sociala varianterna av stockholmska, och hur har detta förändrats? Föreläsningen illustreras med exempel från inspelningar med stockholmare födda 1862–1946.Läs mer nedan!


Projekt: Stockholmska

Nyhet: Höstens föreläsningar på Arkivcentrum i Uppsala


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Peje

21 november 2016 18:06

I Stockholm talas det ett språk som anses som ett av de vackraste i Europa. Det bara är så, även om stockholmarna naturligtvis inte själva hör det. Liksom i andra större städer såsom Berlin, London och Paris så finns det en variation dock i sättet att tala. Jag satt på tunnelbanan en gång och hörde en ung tjej samtala i mobil med någon och de språkljud hon åstadkom var inte så njutbara. Hon surrade på i, u och y på ett märkligt sätt och jag satt bara och undrade hur hon formade mun och läppar för att frambringa dessa ljud.

 
Ingen bild

Hillo

24 november 2016 13:15

Peje, kunde du inte bara ha tittat? ;-)

 
Ingen bild

Peje

24 november 2016 21:31

Det är inte säkert att Jenny Öqvist tar upp denna uttalsförändring för den har troligtvis kommit efter 1950, men fråga henne gärna ni som går dit. Jag tror den är väl känd bland språkvetare.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 juli 13:36


För jag lov att presentera "Skolådan i Hurva"!       Så långt ifrån "Oatlyfierade" skokedjor som exempelvis "Nilson Shoes" med "Sale", "Midseason Sale"... bla, bla och åter bla!   Kort sagt: Det är en lisa för själen att läsa text helt ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 juli 13:41

Oatly, som tillverkar havredryck och har gjort sig ökända för att publicera infantil reklam på engelska, publicerar idag en helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken "Netto noll? LOL".Det enda engelska uttryck som förekommer i annonsen är just -...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 juli 12:08

I lokaltidningarna i Dalarna kan man idag läsa följande: "En person ska under natten till måndagen ha försökt stjäla en större mängd stöldgods från ett handelsföretag i Mora." Jag undrar var kom stöldgodset från? Hade handelsföretaget stulit det? Det...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se