Direktlänk till inlägg 1 november 2016

Discover your smile

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 november 2016 12:23

Fritidsresor har bytt namn till TUI. Tydligen beror namnbytet på att Fritidsresor har köpts upp, eller på annat sätt inkorporerats i det internationella konglomeratet TUI Group. TUI är för övrigt ingen höjdare till namn. Det kan knappast utvecklas till ett ”aum”.


Men vad som är ännu fånigare är naturligtvis TUI:s slogan: ”Discover your smile”. Varför skulle ”upptäck ditt leende” på engelska överhuvudtaget fungera som en säljande slogan? Det finns inga vetenskapliga undersökningar som visar att reklamfraser på ett främmande språk skulle slå an på fler emotionella strängar än reklamfraser på målgruppens modersmål. Denna fråga diskuteras i Språkförsvarets antologi ”Såld på engelska?”, som fortfarande är relevant. Boken kan beställas från Adlibris eller Bokus. Nya medlemmar i Språkförsvaret får den som en medlemsförmån mot en fraktkostnad av 45 kronor.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

2 november 2016 10:31

Så synd att de inte kallar sin firma TUJ, som betyder genast på esperanto.

 
Ingen bild

inga johansson

4 november 2016 13:52

I väntan på ett försenat tåg kvällen den 2 nov såg jag reklamtrailern om namnbytet
till TUI. Logotypen är ju så gjord att det ser ut som TUJ eftersom bokstäverna sitter samman och då kröks ju I mot U med en prick över.
Sedan undrar jag hur det uttalas, vad säger man hos TUI när man svarar på samtal?
Skall U uttalas som svenskt U eller internationellt O?
Det fanns ju ett tuggummi, när jag var barn som hette TOY. Ska TUI uttalas som det
tuggumimärket?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 juli 16:50

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!   I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde h...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 12:01

Kommentar till "Keep calm and carry on - svenskars engelska är bättre än ni tror" av Storbritanniens ambassadör Ms. Judith Gough:   Läste på DN Kultur, den 2 juli, den brittiska ambassadören Ms. Judith Goughs försvar av utrikesminister Anne Linde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 08:00

Igår publicerade Storytel en engelskspråkig helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken ”Think of the voice of the one you love”. Storytel tillhandahåller ljudböcker som bekant.   Brödtexten inleds på följande sätt - med syftning p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 juli 08:00

SVT sänder serien K-märkta ord. Göran Willis och Staffan Bengtsson presenterar ord som var extra gångbara på 50- och 60-talen. Inslagen, som oftast är sevärda, är knappt tre minuter långa.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvare...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 juli 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se