Direktlänk till inlägg 1 november 2016

Discover your smile

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 november 2016 12:23

Fritidsresor har bytt namn till TUI. Tydligen beror namnbytet på att Fritidsresor har köpts upp, eller på annat sätt inkorporerats i det internationella konglomeratet TUI Group. TUI är för övrigt ingen höjdare till namn. Det kan knappast utvecklas till ett ”aum”.


Men vad som är ännu fånigare är naturligtvis TUI:s slogan: ”Discover your smile”. Varför skulle ”upptäck ditt leende” på engelska överhuvudtaget fungera som en säljande slogan? Det finns inga vetenskapliga undersökningar som visar att reklamfraser på ett främmande språk skulle slå an på fler emotionella strängar än reklamfraser på målgruppens modersmål. Denna fråga diskuteras i Språkförsvarets antologi ”Såld på engelska?”, som fortfarande är relevant. Boken kan beställas från Adlibris eller Bokus. Nya medlemmar i Språkförsvaret får den som en medlemsförmån mot en fraktkostnad av 45 kronor.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

inga johansson

2 november 2016 10:31

Så synd att de inte kallar sin firma TUJ, som betyder genast på esperanto.

 
Ingen bild

inga johansson

4 november 2016 13:52

I väntan på ett försenat tåg kvällen den 2 nov såg jag reklamtrailern om namnbytet
till TUI. Logotypen är ju så gjord att det ser ut som TUJ eftersom bokstäverna sitter samman och då kröks ju I mot U med en prick över.
Sedan undrar jag hur det uttalas, vad säger man hos TUI när man svarar på samtal?
Skall U uttalas som svenskt U eller internationellt O?
Det fanns ju ett tuggummi, när jag var barn som hette TOY. Ska TUI uttalas som det
tuggumimärket?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 1 april 17:06

I kölvattnet av coronapandemin har det lanserats ett nytt ord i Danmark:   ”Ordet antivaxist er opfundet af Carsten Bagge Laustsen og præsenteret på Facebook den 29. marts i år. Ordet er en forrygende hybrid af en sammensætning af et klassi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 15:16


       Så långt ifrån Waynes Coffees urvattnade, standardiserade och likriktade fikaställen som det går att komma. Att man dessutom kan lämna parlören hemma, gör det hela än bättre.   Heja på!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 08:00


  "Blir alltid lika glad när det är ett svenskt namn på produkten, inte alls självklart i dessa dagar", skriver Ulrica Falk på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 13:00

Hej!   Jag har hittat er trevliga hemsida, men får bara upp den engelska versionen. Eftersom jag har svenska som modersmål(som sannolikt de flesta av era kunder)  önskar jag komma in på er hemsida med svensk text.   Bästa hälsningar Lars Gö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 08:00

"Internationella" engelska skolans och liknande skattefinansierade språkbytesskolors blotta existens i Sverige är också tecken på ett galet självskadebeteende  - se denna artikel - som måste få ett slut. Helst igår!   Ja! Varför håller vi i Sveri...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se