Direktlänk till inlägg 10 juni 2016

Undrens tid är inte förbi

Jag blir arg och less på alla svenska sångare och sångerskor med sitt eviga engelska, engelska och engelska. Men så kommer denna Håkan Hellström och trollbinder publiken genom att sjunga på svenska! Undrens tid är tydligen inte förbi. Han torde väl vara Sveriges hetaste artist just nu. Förutom alla inkomster från bl. a. Ullevikonserten borde han få Språkpriset.


Ulf Parde


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Roger Eliasson

11 juni 2016 13:17

Ja, Håkan har ju gjort stor succe med sin svenskspråkiga pop. Nu är han dess bättre inte ensam, både till exempel Kent och Veronica Maggio har haft lika stor framgång. Några "inbitna" engelskasångare har på senare tid kommit ut med svenskspråkiga skivor, jag tänker bland andra på Darin, Danny Saucedo, Tityo Jah, Conny Bloom, så helt nattsvart är det inte tycker jag. Mer behövs dock, egentligen är det ju både fånigt och onödigt att sjunga på engelska när man enbart vänder sig till en svensk eller nordisk publik. Radio och TV spelar en stor roll, hur stor del svenskspråkig musik spelar man där egentligen? Ta ett populärt program som "Mästarnas mästare". Jag har förstås inte räknat, men skulle tro att över 90% av utfyllnadsmusik sjungs på svenska. Att engelska tillåts på Svensktoppen och i Melodifestivalen är ju rent ut sagt bedrövligt. Dock ritade jag ett kryss i taket efter att ha kollat på sändningen från Nationaldagsfirandet på Skansen. Allt på svenska! Det brukar man väl inte vara van vid i de här sammanhangen?

 
Ingen bild

czx

11 juni 2016 19:06

Musikgruppen Movits sjunger på svenska. Det hindrar dem inte från att turnera i ett stort antal länder. De är mycket populära, bl.a i USA och Japan, och enligt en intervju i ett morgonprogram på teve idag finns det japaner som pluggar svenska för att förstå texterna.Gruppen omnämndes här i Språkförsvaret för några år sedan,

 
Ingen bild

inga johansson

12 juni 2016 12:46

Bara så ni vet!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Movits!
finns flera bra länkar på youtube

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Sven-Bertil Taube med orkester under ledning av Ulf Björlin - Beatrice Aurore av Harriet Löwenhjelm   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tag mig. - Håll mig. - Smek mig sakta   Tag mig. – Håll ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 mars 15:00


    Jag har retat mig på det tilltagande användandet av det direrektinlånade uttrycket "comfort zone".Låneord som inte på något sätt alls anpassas till det svenska språket har den inverkan på mig.   Så mycket gladare jag blev när vi nu kan lä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 mars 12:32


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 mars 13:00


    Till vad döper man en thailändsk restaurang i Tallkrogen?   Naturligtvis till... Fyndigt värre!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 mars 12:00

Det var ett avlångt land långt upp i norr   där många tyckte engelskan gav livet knorr   Men protesterna växte under år och dar   till slut insåg folk: vi vill ha svenskan kvar   Allt startat av språkkämpars morr    Också språkför...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se