Direktlänk till inlägg 10 juni 2016

Undrens tid är inte förbi

Jag blir arg och less på alla svenska sångare och sångerskor med sitt eviga engelska, engelska och engelska. Men så kommer denna Håkan Hellström och trollbinder publiken genom att sjunga på svenska! Undrens tid är tydligen inte förbi. Han torde väl vara Sveriges hetaste artist just nu. Förutom alla inkomster från bl. a. Ullevikonserten borde han få Språkpriset.


Ulf Parde


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Roger Eliasson

11 juni 2016 13:17

Ja, Håkan har ju gjort stor succe med sin svenskspråkiga pop. Nu är han dess bättre inte ensam, både till exempel Kent och Veronica Maggio har haft lika stor framgång. Några "inbitna" engelskasångare har på senare tid kommit ut med svenskspråkiga skivor, jag tänker bland andra på Darin, Danny Saucedo, Tityo Jah, Conny Bloom, så helt nattsvart är det inte tycker jag. Mer behövs dock, egentligen är det ju både fånigt och onödigt att sjunga på engelska när man enbart vänder sig till en svensk eller nordisk publik. Radio och TV spelar en stor roll, hur stor del svenskspråkig musik spelar man där egentligen? Ta ett populärt program som "Mästarnas mästare". Jag har förstås inte räknat, men skulle tro att över 90% av utfyllnadsmusik sjungs på svenska. Att engelska tillåts på Svensktoppen och i Melodifestivalen är ju rent ut sagt bedrövligt. Dock ritade jag ett kryss i taket efter att ha kollat på sändningen från Nationaldagsfirandet på Skansen. Allt på svenska! Det brukar man väl inte vara van vid i de här sammanhangen?

 
Ingen bild

czx

11 juni 2016 19:06

Musikgruppen Movits sjunger på svenska. Det hindrar dem inte från att turnera i ett stort antal länder. De är mycket populära, bl.a i USA och Japan, och enligt en intervju i ett morgonprogram på teve idag finns det japaner som pluggar svenska för att förstå texterna.Gruppen omnämndes här i Språkförsvaret för några år sedan,

 
Ingen bild

inga johansson

12 juni 2016 12:46

Bara så ni vet!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Movits!
finns flera bra länkar på youtube

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 17 okt 08:00


  Mikael Gaunitz skriver på ”Språkförsvarets vänner”:   ”Nix, jag blir ALDRIG en del av er Oatly. Jag vänder på Oatlys produkter varje gång jag är i matbutiken. – Då lägger man bättre märke till den fåniga och helt onö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 okt 19:16

Lotta Olsson berättar idag i Dagens Nyheter om ett besök:   ”Vi bestämde oss för att besöka Svenska blomkrukeverken, som DN:s mästerkåsör Red Top skrev om på 70-talet. Företaget visade sig numera heta Virtual Flowerpots.   Det är viktig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 15 okt 14:12


  Tummen upp för Gröna lund som här begagnar Svea rikes tungomål vad gäller namngivningen av den nya attraktionen.   Annars har många tivolin fått sin beskärda del av "engelska sjukan".   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 okt 21:52


  finns både på svenska och finska!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 okt 13:13

Det är inte bara i Älvdalen som Ulum Dalska och älvdalingarna kämpar för att rädda det unika och hotade språket älvdalska. Nyligen besökte en delegation från Älvdalen och Köpenhamn Stockholm där man argumenterade för att språket ska bli erkänt som et...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se