Direktlänk till inlägg 2 juni 2016

Sveriges konung förminskar sitt lands språk!

Man kan tycka vad man vill om utseendet på det föreslagna Nobelcentret (och om det tycker jag inte), men att uttrycka sig som Carl XVI Gustaf gör i sammanhanget bör ge upphov till skrämselhicka hos dem som värnar om det svenska språket.


Herr Bernadotte Sr tycker nämligen att man kan "downsiza" byggnaden! Visserligen är han i gott sällskap t o m i den egna familjen - den allra förste i dynastin Bernadotte lärde sig aldrig svenska - men då kunde han väl åtminstone ha dragit till med "diminuera" istället, för att komma sitt ursprung närmare (OBS! Ironi).


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

cj

2 juni 2016 19:44

Om Erik XIV hette det att han var halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare. Oavsett vansinnighetsgrad verkar det att vara en god regel att omge sig med goda rådgivare.

 
Ingen bild

Östen Dahl

3 juni 2016 07:43

Ja han borde väl ha använt det ursvenska ordet "banta" istället (OBS! Ironi). Hillo har rätt att kungen är i gott sällskap: den ärevördiga tyska ordboken Duden erkänner inte bara verbet "downsizen" utan också "downloaden" och "downstriken" som goda tyska ord. Perfekt particip blir för det mesta "downgesizt" med "-ge-" mitt i ordet: "Das Unternehmen wurde downgesizt" (företaget blev downsizat) - även om "gedownsizt" också förekommer på nätet.
http://www.duden.de/rechtschreibung/downsizen

Nätverket Språkförsvaret

3 juni 2016 16:21

Östen, till skillnad från "downsiza" är ordet "banta" kompatibelt med svenskt uttal och låter som det skrivs.

Jag är inte fundamentalistiskt emot låneord från andra språk, och "banta" verkar ha fyllt en lucka, där "fasta" inte var tillfyllest ;-). Något tomrum som "downsiza" behöver fylla finns däremot inte.

Hillo

 
Ingen bild

Hillo

3 juni 2016 15:17

Snart ger jag upp! Hur förväntas en "normalutbildad" tysk person på 60+ uttala ett sådant ord? (OBS! Inte ironi). Undrar just hur många som tolkar det som "nersuttet", enligt modellen när en kosmetikkedja försökte locka kunder med "Come in and find out". De tillfrågade trodde det betydde "Kom in och titta ut".

Gudars skymning!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se