Alla inlägg under maj 2016

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 maj 2016 11:13

Undrar om ni vet varför följande är som det är.
 
Ett väsen, men väsendet. Varför inte ett väsenet? Vad har d där att göra?
Såvida det inte är bestämt artikel på gammalt vis, väsen det.
 
2  Barndom, ungdom... men gudom! Varför inte guddom?
Jag vet att det finns mycket viktigare ting att bry sig om. Men ändå.
 
Hälsar
Ingvar

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 maj 2016 09:30

Under 2016 skickar vi vår andra antologi ”Såld på engelska? Om språkval i reklam och marknadsföring” (värde 207 kr, d.v.s återförsäljarnas lägsta pris) till alla nytillkomna medlemmar. Endast porto à 49 kronor tillkommer.


Språkförsvaret är ett ideellt nätverk, som är partipolitiskt obundet. Nätverkets språkpolitiska inriktning framgår av programförklaringen och stadgarna. Andra viktiga dokument är ”Vanliga frågor”, "Utkast till språklag för Sverige", "Förslag till språkpolitik för den svenska högskolan" och "Försvara den nordiska språkgemenskapen - stärk grannspråksundervisningen!". Språkförsvaret har dessutom offentliggjort en rad uttalanden och enskilda medlemmar har skrivit mängder av artiklar, insändare och brev.


Språkförsvarets verksamhet finansieras endast genom frivilliga bidrag. Vår verksamhet är dock inte gratis: Webbplatsen kostar pengar, speciellt om vi vill göra den ännu mera attraktiv, liksom planerade utåtriktade aktiviteter som seminarier, annonser och så vidare.


Om du vill bli medlem i Språkförsvaret, läs förslagsvis igenom programförklaringen liksom stadgarna och sätt in 200 kronor - 100 kr för studerande, arbetslösa och pensionärer - på PlusGiro 421118-1, Språkförsvaret. Om du gör en inbetalning från utlandet används IBAN-nummer SE35 9500 0099 6034 0421 1181 och BIC-kod NDEASESS.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Eurovision. På lördag avgörs den av många efterlängtade Eurovision Song Contest i Stockholm. Det är få länder – om något – som har ett så stort intresse för ESC och som lägger ner så mycket pengar, arbete och energi på just detta evenemang som just Sverige. Miljontals föreväntansfulla svenskar kommer att följa spektaklet och heja på Frans. ”Heja, heja Frans och Sweden!”


Tyvärr kommer vi att få se och höra sång enbart på olika europeiska varianter av engelska. Det är väl i stort sett bara Frankrike och Italien som numera ”vågar” sjunga på modersmålet. Det gör musikprogrammet trist och identitetslöst.


Varför inte ge musiktävlingen ett nytt och lämpligare namn som exempelvis ”the English Song Contest”? Det blir ju också ESC.


Kanske har snart både EU och ESC överlevt sig själva.


C-G Pernbring,

Helsingborg


(Insändaren publicerades i Dagens Nyheter den 9 maj – här med skribentens tillåtelse)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

(Nedanstående mejl skickades igår till Sveriges Radios lyssnarservice)


To: lyssnarservice@sverigesradio.se
Subject: Om intervjuer i mellanakten av Pelléas och Mélisande
Date: Sat, 7 May 2016 20:07:52 +0200


Hej,


jag lyssnar på Pelléas och Mélisande i P2. En härlig opera. Men jag reagerar mot intervjuerna i mellanakten. Operan är på franska och flera av intervjupersonerna har uppenbarligen franska som modersmål, men ändå tvingas de stappla sig fram på engelska i intervjuerna. Varför? Det bryter mot hela känslan i Debussys finstämda opera. Har verkligen inte Sveriges Radio några reportrar som kan intervjua på franska? Intervjuerna är uppenbarligen inspelade i förväg så då borde det väl vara möjligt att lösa med översättning oavsett språk.


Med vänlig hälsning


Ola Nilsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

  hade nästan alla GB:s glassorter svenska namn och kostade heller inte så mycket.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 maj 2016 08:30

(Vi vidarebefordrar information om en webbaserad undersökning om svenska språket)


”Ansvarig: Halldor Sigurdsson, professor i nordiska språk, Lunds universitet
http://www.sol.lu.se/person/HalldorArmannSigurdsson


Hej! Jag blir glad och tacksam om du tar dig lite tid att fylla i denna enkät. Den innehåller svenska satser som folk kan ha olika uppfattningar om. Det som främst är av intresse är bruket av former som jag eller mig, du eller dig, o.s.v


Inget svar är ”rätt” eller ”fel” i sig. Det enda som är av intresse är vad du tycker om satsen som en del av ditt eget spontana tal (till exempel med familjen eller kompisarna).


Vissa av satserna skiljer sig bara åt i någon detalj. Det är fullt möjligt att man kan tycka att varianterna är likvärdiga och därför väljer att ge dem samma ”betyg”.


Satserna är relativt enkla men de är 85 i allt, så var förberedd på att det här kan ta 10-15 minuter.


Först kommer det några enkla frågor om dig själv, sedan språkfrågorna. Till slut får du möjligheten att lägga till synpunkter och anmärkningar.”


Om du vill göra undersökningen, gå till formuläret!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 maj 2016 08:30

Inte nog med att Statsoils namnbyte har gett upphov till kritik. Flaggningen har också väckt uppseende. Helsingborgs Dagblad berättar:


”I veckan påbörjade Statoil omskyltningen till det nya namnet Circle K. Men det tog inte lång tid innan de tre flaggorna på rad med nya logotypen, K i en cirkel, väckte uppmärksamhet i sociala medier. Förkortningen KKK för tankarna till den amerikanska rasistorganisationen Ku Klux Klan.”


Se bild i Helsingborgs Dagblad!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards