Direktlänk till inlägg 30 maj 2016

Mellan kokta ägg - mittemellan löskokta och hårdkokta ägg?

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

vwq

30 maj 2016 19:40

Kassa biträden är inte detsamma som kassabiträden. Det är ju inte heller samma uttal, så det är lite svårt att förstå varför man särskriver så ofta.

 
Ingen bild

Hillo

31 maj 2016 10:45

vwq, har du lyssnat på radio på sistone? Där kan man nuförtiden höra de mest underliga uttal och betoningar - och då menar jag inte dialekter eller utländsk brytning. Så vi kanske kommer att se ännu fler märkliga skrivsätt i framtiden. Dessutom - redan nu är ju rättstavningsförmågan otroligt låg ...

 
Ingen bild

vwq

31 maj 2016 18:43

Det lär finnas lärare som tillhör särskrivarfolket. Hoppas jag har fel.

 
Ingen bild

cj

31 maj 2016 21:01

Du har inte fel, vwq. Jag ser veckorapporter som några av dagens lärare skickar till aktuella föräldrar. Sär-, sär- och åter särskrivningar. Och då har vi ändå inte börjat diskutera övriga språkfel i dessa veckorapporter.

 
Ingen bild

vwq

2 september 2016 22:36

Om det på min inköpslista till mataffären står att jag ska köpa en söt potatis, ska jag då lägga en liten näpen potatis i korgen eller en potatis med sötaktig smak eller en sötpotatis? Den sistnämnda är bara avlägset släkt med vanlig potatis.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 juli 13:36


För jag lov att presentera "Skolådan i Hurva"!       Så långt ifrån "Oatlyfierade" skokedjor som exempelvis "Nilson Shoes" med "Sale", "Midseason Sale"... bla, bla och åter bla!   Kort sagt: Det är en lisa för själen att läsa text helt ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 juli 13:41

Oatly, som tillverkar havredryck och har gjort sig ökända för att publicera infantil reklam på engelska, publicerar idag en helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken "Netto noll? LOL".Det enda engelska uttryck som förekommer i annonsen är just -...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 juli 12:08

I lokaltidningarna i Dalarna kan man idag läsa följande: "En person ska under natten till måndagen ha försökt stjäla en större mängd stöldgods från ett handelsföretag i Mora." Jag undrar var kom stöldgodset från? Hade handelsföretaget stulit det? Det...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se