Direktlänk till inlägg 1 april 2016

Stank Stockholm – ett aprilskämt eller bara en nätt provokation?

På Folkungagatan på Söder i Stockholm ligger en butik som heter Stank Stockholm. Någon på Elle Stockholm  vet berätta:


”På Folkkungagatan 79 på söder har en ny lifestylebutik slagit upp portarna i Millers gamla lokal som heter STANK Stockholm. En underbara mix av inreding och kläder så som Olsson och Jensen, PB home, Cosy Living, Odd Molly, Jofama och egna klädmärker Stockholms Klänningsfabrik och mycket mer.

 

Doftljusens fantastiska arom som slår emot en när man kommer in säger det motsatta till butikens namn som är en sammansättning av ägarnas namn.”

 

Oavsett om namnet är en sammansättning av ägarnas namn, påminner namnet ändå om H&M:s famösa jeansmodell Fit Sliq. Extrauppgift: Hitta fyra stavfel i den citerade recensionen!


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

2 april 2016 15:21

Folkkungagatan, underbara (ska vara underbar) inreding, klädmärker. Så som ska dessutom skrivas ihop enligt Språkrådets regler, och att ha "som heter STANK Stockholm" sist i meningen tycker jag bli ett syftningsfel (som om det är "Millers gamla lokal" som heter så).

Om namnet: Kom att tänka på Spy bar... går det så går nog det här...

Apropå aprilskämt så läste jag i Expressen att Skånska Dagbladet försökte slå i läsarna att Malmö ska döpas om till Greater Copenhagen East i samband med schlagerfestivalen i maj. Tur att det bara var ett skämt... man kan nästan tro vad som helst annars, när det gäller löjliga namnbyten från svenska till engelska...

 
Ingen bild

Kompletteraren

3 april 2016 11:25

Dessutom skriver skribenten "söder" i stället för Söder (d.v.s. "Södermalm"). Det blir sex stav-/språkfel på tre rader text.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 1 juni 12:05

”Lysande lagom är en underhållande och allmänbildande podcast för alla språkintresserade, eller för den som är nyfiken på hur det är att lära sig svenska och komma till Sverige som vuxen. Du möter Emil Molander, lärare i svenska som andraspråk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 15:38

Aftenposten den 12 maj skriver:   ”– I dag skriver vi språkhistorie, innledet kulturministeren tirsdag. For første gang skal Norge ha én enkelt lov som styrer det offentliges språkpolitikk. Det betyr blant annet en strengere linje f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anni-Frid (”Frida”) Lyngstad (Abba) - Även en blomma   Söndagens svenskspråkiga dikt   Blomman   När sig våren åter föder,  Klar och ljuf,  Dagen ler och solen glöder, --  Vaknar du,  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 12:40

I senaste numret av Språknytt presenterar Ingjerd T. Skaug Robin en uppdaterad analys av den franska språklagen:   ”Den franske språkloven er et viktig instrument for at fransk kultur og språk skal kunne hevde seg i konkurranse med engelsk,...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 11:25

(Texten är hämtad härifrån)   Glæd jer til Sprogkræsen 7, som udkommer den 1. juni. Her kan I bl.a. læse om coronadansk, brugen af engelsk på butiksfacaderne i Holbæk, H.C. Ørsteds sammentænkning af natur- og sprogvidenskab og faste udtryk som...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se