Direktlänk till inlägg 16 mars 2016

Motstånd mot engelskans språkimperialism i USA

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 mars 2016 12:43

Från min spanska utsiktspunkt vill jag gärna dela med mig lite information om hur engelska språkets dominans balanseras i den spanskspråkiga världen.


I Puerto Rico, som är en del av USA men med en helt egen juridisk anknytning, talas naturligtvis engelska. Men känslan för det spanska modersmålet är oerhört stark. Endast 20 % av befolkningen är genuint tvåspråkig, resten talar huvudsakligen spanska och kämpar hårt för att behålla och värna sitt modersmål.

Anledningen till att det just i dag är värt att påtala detta, är att i dag  (den 15 mars 2016) inleddes i Puerto Rico den sjunde Kongressen för det spanska språket (Congreso Internacional de la Lengua Española). Denna begivenhet samlar högt renommerade deltagare från hela den spanskspråkiga världen. Spanskan har visserligen fler modersmålstalare än engelskan och kan därför inte jämföras med svenskan i relation till engelskan, men intressant för oss är hur man i denna del av USA så medvetet och hårdnackat hävdar modersmålets värde och betydelse gentemot  engelskans dominans.  Affärer gör man på engelska, men lever gör man på spanska.

Att den här samlingen av språkvårdare, författare, akademiledamöter, nobelpristagare etc. tillmäts stor betydelse illustreras av att det var kungen av Spanien som invigde den. (Mot bakgrund av den rådande parlamentariska krisen i Spanien har kungen ställt in i princip alla planerade utlandsresor. Utom just denna.) Att kongressen i år förlagts till Puerto Rico är naturligtvis ingen slump, utan en medveten språkpolitisk manifestation.

Lars Göran Asmundsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 maj 19:17

Anonyma språkfilosofer har nyligen firat att gruppen har funnits i ett år på Facebook. Här är det senaste inlägget av Mats Mobärg:   ”Att sätta upp ’mål’ och vara ’målrelaterad’ är populärt nu för tiden, men det är i...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 24 maj 17:53

  Tyskakurs med Stefan Löfven!   Har han månne bytt sitt "första EU-språk" nu när Theresa May med landsmän/landsmanninor är på väg ut ur EU. ;-)   Också språkförsvarare   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 23 maj 20:09

Se ”Elgiganten förbjöd anställda att tala hemspråk”. Man talar det språk som de flesta förstår och det är (fortfarande) svenska i Sverige.   Vad får man för sammanhållning på arbetsplatsen om alla sitter och pratar på sitt eget språk?...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 22 maj 11:28

Klimatet i Norden kan vara lite bistert och naturen är på sina ställen ganska karg. En del svenskar tycks överföra detta till språken som talas här och tror att dessa är ordfattiga och osköna. Det är naturligtvis helt fel. Hur kan då språken i Norden...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 maj 15:00

Igår intervjuades Björn Ranelid i Dagens Nyheter med anledning av att han idag fyller 70 år. Under åren har Björn Ranelid fått många priser: Augustpriset, Aftonbladets kulturpris, Region Skånes stora kulturpris, Malmö fotbollförenings kulturpris, Has...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se