Direktlänk till inlägg 16 mars 2016

Motstånd mot engelskans språkimperialism i USA

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 mars 2016 12:43

Från min spanska utsiktspunkt vill jag gärna dela med mig lite information om hur engelska språkets dominans balanseras i den spanskspråkiga världen.


I Puerto Rico, som är en del av USA men med en helt egen juridisk anknytning, talas naturligtvis engelska. Men känslan för det spanska modersmålet är oerhört stark. Endast 20 % av befolkningen är genuint tvåspråkig, resten talar huvudsakligen spanska och kämpar hårt för att behålla och värna sitt modersmål.

Anledningen till att det just i dag är värt att påtala detta, är att i dag  (den 15 mars 2016) inleddes i Puerto Rico den sjunde Kongressen för det spanska språket (Congreso Internacional de la Lengua Española). Denna begivenhet samlar högt renommerade deltagare från hela den spanskspråkiga världen. Spanskan har visserligen fler modersmålstalare än engelskan och kan därför inte jämföras med svenskan i relation till engelskan, men intressant för oss är hur man i denna del av USA så medvetet och hårdnackat hävdar modersmålets värde och betydelse gentemot  engelskans dominans.  Affärer gör man på engelska, men lever gör man på spanska.

Att den här samlingen av språkvårdare, författare, akademiledamöter, nobelpristagare etc. tillmäts stor betydelse illustreras av att det var kungen av Spanien som invigde den. (Mot bakgrund av den rådande parlamentariska krisen i Spanien har kungen ställt in i princip alla planerade utlandsresor. Utom just denna.) Att kongressen i år förlagts till Puerto Rico är naturligtvis ingen slump, utan en medveten språkpolitisk manifestation.

Lars Göran Asmundsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 mars 20:46


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 08:00

I en artikel nyligen i Svenska Dagbladet intervjuar Anders Q Björkman Bengt Jangfeldt, litteraturforskare och översättare, som har ett speciellt förhållande till ryskan:   ”Det är Bengt Jangfeldts stora språkintresse, och framför allt då fö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 16:09

Anders Q Björkman har skrivit en mycket läsvärd artikel i dagens Svenska Dagbladet. Det är naturligtvis inte så att alla kapitulerar inför engelskans expansion. Han skriver:   ”Denna idiomatiska batalj verkar dock svår att vinna och i mindr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 mars 08:00

(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Fredag 26 april är det dags för Språkrådets årliga konferens Språkrådsdagen. Temat för i år är "språkliga rättigheter". Anmäl dig nu!    Språkrådsdagen är till för dig i...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 mars 08:00

Språkförsvarets webbplats länkade den 11/3 2019 till en essä av George Orwell, mest känd kanske för framtidsromanen ”1984”, från 1946. Essän innehåller många godbitar, eftersom den riktar sig mot bludderspråk, ett språk som syftar till at...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se