Direktlänk till inlägg 18 februari 2016

Vårt Kungsholmen anordnade namntävling

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 februari 2016 12:19

Igår berättade Viktor Barth-Kron i Dagens Nyheter att lokaltidningen Vårt Kungsholmen hade anordnat en omröstning bland läsarna angående lämpligt namn på en plats på Kungsholmen i Stockholm. Det gällde platsen vid Preemmacken mitt på Norr Mälarstrand, nedanför Kungsholmstorg.  I omröstningen vann förslagen ”Kungsholmskajen” och ”Norr Mälarkajen”.


Viktor Barth-Kron menar att båda namnen är fantasilösa och vaga. Det finns massor av kajer på Kungsholmen och omkring hälften av Norr Mälarstrand är en kaj. Viktor Barth-Kron menar att man borde uppkalla kajtorget efter en historisk aktör som spelat stor roll i Stadshuspolitiken några hundra meter bort. Den personen bör ha utmärkt sig genom ”att inte minst lägga sig i det lilla. Som aldrig varit rädd för att ta sig vatten över huvudet eller att segla iväg.” Undrar vem det kan vara. Personen är knappast beredd att framträda.


Vi nöjer oss med att konstatera att kungsholmsborna åtminstone är på rätt väg, eftersom endast namn på svenska tycks vara aktuella. Det slutliga avgörandet överlåtes därmed med förtroende till kungsholmsborna själva.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 april 12:31

  Men hawaii är numera officiellt språk på Hawaii, men tydligen inte i domstolarna... Efter att USA annekterade Hawaii 1898 (tidigare en spansk koloni), inledde de nya makthavarna efter några år en systematisk politik för att tränga undan och ma...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 april 11:55

Jag blir alltid lika glad när jag hör finlandssvenska. En vacker variant av det svenska språket.   Också språkförsvarare   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 april 08:00

Det svenska medicinteknikföretaget Mölnlycke  Health Care AB har under veckan och mitt under coronakrisen haft leveransproblem. Det var skyddsutrustning som skulle levereras vidare till Italien och Spanien. Men leveransen stoppades och blockerades i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 april 12:36

I Expressen vimlar det nuförtiden av videoklipp på engelska som inte har översatts till svenska, vilket förstås är förkastligt. Om Expressen inte skärper sig är Engelskpressen ett lämpligare namn på tidningen.   Se bland annat ”Sjukskötersk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 5 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång:   Björn Afzelius - Sång till friheten Söndagens svenskspråkiga dikt : "För tankens frihet"   I.   Trumpetarn skurar sin vita trumpet  och mästerkocken fått göra.  Han knäcker humrar och rör till sme...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se