Direktlänk till inlägg 14 februari 2016

Vad kallas ord som härmar en egenskap?

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 februari 2016 11:30

Hej!


Får jag ställa en liten fråga? Kanske är det någon inom Språkförsvaret som vet. Det finns ljudhärmande ord t.ex plaska, porla, kvittra osv. Dessa kallas för onomatopoetiska ord. Men vad kallas ord som liksom "härmar" en egenskap istället. Här några exempel: något som är stort och tungt kan vara en koloss, klumpeduns, mastodont eller dunderklump. Man hör på orden att det är något stort. Något som är lätt kan vara en flinga, fjäder, fjun osv.Man hör också skillnaden på motsatsorden tung - lätt, sträv - len. Vissa ords ljudsammansättning gör att vi får en liten aning om vad dessa ord betyder. Jag har försökt finna ut vilka vokaler och konsonanter som finns i ord som t.ex låter stort och tungt och vi ser i exemplen ovan att o och u finns i alla fyra orden. Det är nog ingen slump, även om det finns många undantag, och det är kanske undantagen som gör det intressant. Språket har många uttrycksmöjligheter.


Vänliga hälsningar

Peje

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Observatör

14 februari 2016 15:53

"Koloss" och "mastodont" är tydliga låneord i motsats till "klumpeduns" och "dunderklump". I de två första fallen är det kanske snarare så att du redan vet att de betyder något stort.

 
Ingen bild

Peje

14 februari 2016 18:28

Men tror du inte att orden "koloss" och "mastodont" har lånats in just för att uttalet av orden på något sätt låter tungt. Jag tror inte att man skulle kunna låta ordet "flinga" betyda "koloss" eller att "nippertippa" skulle vara något mycket maskulint. Det stämmer liksom inte ljudmässigt. Detta är bara enligt mitt språköra, och det kan man kanske inte lita på i alla väder.Men språkljuden är ett kolossalt intressant område.

 
Ingen bild

Susanne L.A

16 februari 2016 18:49

Jag blev nyfiken på de båda inlånade ordens etymologi, och det visar sig att båda från början är grekiska. Vad gäller koloss så betyder kolóssos "jättestaty" på grekiska och har så gjort ända sen antiken, så där kan man ju i alla fall inte utesluta att det kan ligga något i Pejes teori. Men knappast när det gäller mastodont, för det var ursprungligen namnet på ett utdött elefantliknande djur som fått sitt namn därför att dess kindtänder, hade "spenliknande knölar" - mastós = spene och odóus = tand. Mastodont betyder alltså egentligen spentand! Men eftersom djuret var elefantliknande - alltså stort - har mastodont kommit att beteckna något stort och klumpigt.

Håller med om att det är intressant med språkljud! :-)

(Källan till uppgifterna är boken "Rena grekiskan" av Ebbe Vilborg.)

 
Ingen bild

Hillo

17 februari 2016 12:10

Och sen finns det folk som tycker att det där med språk är tråkigt. Jag slutar aldrig att fascineras av hur allt (eller mycket) hänger ihop och har såväl oväntade paralleller som länkar över de mest skiftande språkgränserna.

 
Ingen bild

Observatör

17 februari 2016 12:19

Jag undersökte också de både låneordens etymologi. Det kan tilläggas att det var en fransk naturforskare, som i 1800-talets början döpte detta utdöda elefantdjur till mastodon, som Susanne beskriver. När det gäller "kolossal" myntades detta ord av Herodotos, Europas förste historieskrivare, för c:a 2500 år sedan. Han använde det för att beskriva de jättelika statyer som han hade sett på sin rundresa i Egypten. Många av dessa statyer finns som bekant kvar. Eftersom jag inte kan grekiska, kan jag inte uttala mig om vilka associationer ordet "kolossal" ger på grekiska. Men båda orden har tagit sig in i andra europeiska språk för att de betecknar något stort, knappast för att de "låter stort". När det gäller "klumpeduns" och "dunderklump", lönar det sig att gå in på SAOB eller Elof Hellqvist etymologiska ordbok. "Klump" fanns redan i fornsvenskan och betecknar en stor bit; "duns" kan vara ljudhärmande; "dunder" går tillbaka på en indoeuropeisk rot och finns i olika former i flera indoeuropeiska språk. Det kan inte bara beteckna "stort buller" utan även "åska". Notera att orden också är sammansättningar, där det ena ledet kan förstärka det andra.

 
Ingen bild

Peje

18 februari 2016 18:56

Mycket intressant. Vi vet att det finns en hel del ljudhärmande ord, vissla, kvittra etc. Jag har inte släppt tanken på att även andra ord,speciellt ord som står för en egenskap, kan vara "härmande", t.ex klump,sträv, kärv, kal m.fl Jag får helt enkelt fortsätta att lyssna.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 feb 19:54

I Facebook-gruppen Språkpolisernas Högkvarter skriver Mats Mobärg idag:   ”Nu kan det avslöjas! Det finns en hemlig språkpolis som har nästlat sig in bland SVT:s textningspersonal. I måndagens ’Husdrömmar’, som jag besåg med tex...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 feb 15:40

(Citatet är hämtat från en debattartikel i Jyllands-Posten den 17 februari)   Ved Dansk Melodi Grand Prix 2018 blev kun en enkelt sang ud af 10 sunget på dansk. Titlen var meget sigende ’Holder fast i ingenting’. De øvrige sange havd...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 feb 12:33

Från bloggen ”På tal om språk”, knuten till Institutet för de inhemska språken i Finland, kan följande upplysningar hämtas:   ”Halka är ett aktuellt ord så här års. Ordet är särnordiskt. Det finns alltså inte i andra germanska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 feb 19:00

I Göteborgs-Posten den 8 februari gör Håkan Lindgren gör upp med myterna om att svenskan är överklassens språk och drömmen om ett monokulturellt Finland. Sen det nationalistiska Blå framtid fick hand om kulturministerposten i Finland förra våren har ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 feb 15:01


(Olle Käll, styrelseledamot i Språkförsvaret, medverkar i denna bok)       Deutsch wird in der ganzen Welt gelernt, gelehrt und geliebt. In diesem Buch schreiben Menschen aus fünf Erdteilen darüber, aus Nord- und Südamerika, Afrika, Asien un...

Presentation

Omröstning

Vad är ett ord? Lingvister diskuterar vad ett ord egentligen är. Vad anser du? Ett ord
 är det som omges av mellanslag i skrift
 är en sammanhållen betydelseenhet
 är en sammanhållen självständig betydelseenhet
 en samling språkljud, som uppfattas ha självständig betydelse
 består av ett eller flera morfem (minsta betydelsebärande enhet)
 är en självständig språklig enhet (del av mening) av språkljud eller en fixerad serie sådana
 är ett språkljud/en serie språkljud, som överför en betydelse utan att vara delbart/-a
 är språkljud, som syftar på något utanför sig självt, exempelvis verkligheten
 är ett språkljud, eller en samling språkljud, som kan kombineras i det oändliga
 är en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas eller skrivas
 en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas och som nedskrivet omges av mellanslag

Fråga mig

107 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se