Direktlänk till inlägg 13 februari 2016

Standardspråket borde hämta mer näring ur dialekterna

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 februari 2016 19:32

Våra förfäder (i Mälardalen?) som satte igång att skapa språket kanske glömde vissa "koder" (eller vad vi ska säga numera). De gav oss exv inget ord för förliden natt. Men dialektalt finns ordet "nättras", vilket normspråket kunde ta upp. Vi gillar väl korta, laddade ord, istället för att behöva sätta ihop flera? Nu kan det förstås invändas att även nättras behöver ett litet stöd framför, dvs  i nättras.  Ja, men det sparar i alla fall mer bläck än förliden natt, eller natten till idag. Tänk på att bläckpatronerna är dyra som 17!
 
Förresten:  Om fornfolket slarvade, varför kan då inte vi få rätta till? Homonymer är nog en gåva, åtminstone när vi vill bli roade. Men i skrift kan vi markera olika roller. Sträck låter som streck, men visar olika funktioner. Där har väl förfäderna tänkt till.
 
Medan vi "bättrar på", så har ju landsmålens en börjat ersätta man. Det är inte så dumt, tycker jag. Åter för att spara bläck? Nja, det var väl feministerna som kom på att man var förtryckande. Det visste jag inte förut. Och i västra delen av Svealand och Götaland lär og vara gångbart. Det kunde väl tas upp även här i öst? Det vore ju tjusigt om vi äntligen kunde slippa förklara för utlänningar, varför vi behållit åldrig k-stavning i ett enda ord: och.
 
Ingvar

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bresa

15 februari 2016 21:08

Svenska tidningar skriver om "manspreading", dvs att män tar stor plats på bussar och tåg genom att vinkla ut benen. Dialektorden bresa, gresa och vresa betyder just att sära på benen.

 
Ingen bild

Velagsfolk

5 mars 2016 15:54

Velagsfolk, ett gift pars föräldrar. Ett bra ord, tycker jag.

 
Ingen bild

inga johansson

5 mars 2016 19:42

öfsadrôp - takdropp
de franska spårvagnshållplatskurerna i Göteborg har ständigt öfsadrôp.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 feb 19:54

I Facebook-gruppen Språkpolisernas Högkvarter skriver Mats Mobärg idag:   ”Nu kan det avslöjas! Det finns en hemlig språkpolis som har nästlat sig in bland SVT:s textningspersonal. I måndagens ’Husdrömmar’, som jag besåg med tex...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 feb 15:40

(Citatet är hämtat från en debattartikel i Jyllands-Posten den 17 februari)   Ved Dansk Melodi Grand Prix 2018 blev kun en enkelt sang ud af 10 sunget på dansk. Titlen var meget sigende ’Holder fast i ingenting’. De øvrige sange havd...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 feb 12:33

Från bloggen ”På tal om språk”, knuten till Institutet för de inhemska språken i Finland, kan följande upplysningar hämtas:   ”Halka är ett aktuellt ord så här års. Ordet är särnordiskt. Det finns alltså inte i andra germanska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 feb 19:00

I Göteborgs-Posten den 8 februari gör Håkan Lindgren gör upp med myterna om att svenskan är överklassens språk och drömmen om ett monokulturellt Finland. Sen det nationalistiska Blå framtid fick hand om kulturministerposten i Finland förra våren har ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 feb 15:01


(Olle Käll, styrelseledamot i Språkförsvaret, medverkar i denna bok)       Deutsch wird in der ganzen Welt gelernt, gelehrt und geliebt. In diesem Buch schreiben Menschen aus fünf Erdteilen darüber, aus Nord- und Südamerika, Afrika, Asien un...

Presentation

Omröstning

Vad är ett ord? Lingvister diskuterar vad ett ord egentligen är. Vad anser du? Ett ord
 är det som omges av mellanslag i skrift
 är en sammanhållen betydelseenhet
 är en sammanhållen självständig betydelseenhet
 en samling språkljud, som uppfattas ha självständig betydelse
 består av ett eller flera morfem (minsta betydelsebärande enhet)
 är en självständig språklig enhet (del av mening) av språkljud eller en fixerad serie sådana
 är ett språkljud/en serie språkljud, som överför en betydelse utan att vara delbart/-a
 är språkljud, som syftar på något utanför sig självt, exempelvis verkligheten
 är ett språkljud, eller en samling språkljud, som kan kombineras i det oändliga
 är en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas eller skrivas
 en enskild språkenhet, som har mening och kan uttalas och som nedskrivet omges av mellanslag

Fråga mig

107 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se