Direktlänk till inlägg 13 februari 2016

Standardspråket borde hämta mer näring ur dialekterna

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 februari 2016 19:32

Våra förfäder (i Mälardalen?) som satte igång att skapa språket kanske glömde vissa "koder" (eller vad vi ska säga numera). De gav oss exv inget ord för förliden natt. Men dialektalt finns ordet "nättras", vilket normspråket kunde ta upp. Vi gillar väl korta, laddade ord, istället för att behöva sätta ihop flera? Nu kan det förstås invändas att även nättras behöver ett litet stöd framför, dvs  i nättras.  Ja, men det sparar i alla fall mer bläck än förliden natt, eller natten till idag. Tänk på att bläckpatronerna är dyra som 17!
 
Förresten:  Om fornfolket slarvade, varför kan då inte vi få rätta till? Homonymer är nog en gåva, åtminstone när vi vill bli roade. Men i skrift kan vi markera olika roller. Sträck låter som streck, men visar olika funktioner. Där har väl förfäderna tänkt till.
 
Medan vi "bättrar på", så har ju landsmålens en börjat ersätta man. Det är inte så dumt, tycker jag. Åter för att spara bläck? Nja, det var väl feministerna som kom på att man var förtryckande. Det visste jag inte förut. Och i västra delen av Svealand och Götaland lär og vara gångbart. Det kunde väl tas upp även här i öst? Det vore ju tjusigt om vi äntligen kunde slippa förklara för utlänningar, varför vi behållit åldrig k-stavning i ett enda ord: och.
 
Ingvar

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bresa

15 februari 2016 21:08

Svenska tidningar skriver om "manspreading", dvs att män tar stor plats på bussar och tåg genom att vinkla ut benen. Dialektorden bresa, gresa och vresa betyder just att sära på benen.

 
Ingen bild

Velagsfolk

5 mars 2016 15:54

Velagsfolk, ett gift pars föräldrar. Ett bra ord, tycker jag.

 
Ingen bild

inga johansson

5 mars 2016 19:42

öfsadrôp - takdropp
de franska spårvagnshållplatskurerna i Göteborg har ständigt öfsadrôp.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 aug 12:32

Hej Språkförsvaret, och stort tack för era frågor!    Miljöpartiet har inte politiska förslag inom alla de delfrågor ni tar upp i er enkät. Vi väljer därför att svara samlat, och hoppas att ni genom vår redogörelse får en tydligare bild av hur vi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 aug 08:00

I senaste numret av gratistidningen Botkyrka Direkt står, på sida 14, att byggföretaget Fabege avser att bygga bostäder för 50000 personer i Flemingsberg söder om Stockholm. Det nya området ska, enligt planerna, innehålla 150 olika företag med bortåt...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 19 aug 19:33


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 aug 12:00

I en artikel i Alfa, som utges av Lärarförbundet, intervjuas Bosse Thorén, universitetslektor och fonetiker:   ”Att tala med brytning kan leda till problem, utöver att inte bli förstådd. Brytningen kan dra ner intrycket av hela språkbehärsk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 aug 08:00

Den frågan ställde signaturen Viviann i eb insändare till Expressen/Kvp/GT den 15 augusti:   "Varför kan vi inte längre använda svenskan? Vad är det för fel på språket? Detta riktar jag till affärerna som mer och mer övergår till engelskan i sin ...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan

Fråga mig

109 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se