Direktlänk till inlägg 27 januari 2016

Bevaka att bruksanvisningar alltid finns på svenska!

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 januari 2016 18:45

Jag köpte i dagarna en ny stereoanläggning. Som alltid var jag noga med att få med bruksanvisning på svenska på papper (inte nån j-a cd-rom). Sedan köpte jag i annan affär nya högtalare. Där behövs kanske inte så mycket anvisning. Men när jag kom hem upptäckte jag att de tydligen ville säga något då det låg med en info-lapp – enbart på engelska.


Jag for tillbaka till affären, hotade med att låta köpet gå tillbaka och hänvisade till laglig rätt att få på svenska. “Vad är det du vill veta?”, undrade försäljaren. Jag svarade att jag vill kunna ta del av vad de säger och att jag vill kunna göra det på svenska. De kunde tydligen ordna en översättning till svenska medelst datorn. Den blev begriplig om än grammatikaliskt lite stapplig.


Det gäller att kräva. Fortsätter vi att med fäaktig underdånighet acceptera engelska så blir det bara värre. Om en bruksanvisning till hemelektronik är oklar, ofullständig eller obegriplig så är min erfarenhet att det är lika illa i den engelskspråkiga versionen. Bruksanvisningars otillräcklighet uppstår alltså inte i översättning från engelska till bl a svenska – som kanske någon tror – utan det uppstår i tidigare led.


Ulf Parde

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bertil G.

27 januari 2016 18:55

Hej

Det var ett bra - och tyvärr numera nödvändigt påpekande!

Faktum är att när det gäller "maskiner" - även för hemmabruk - så som borrmaskiner, skruvdragare,
cirkelsågar, gräsmattetrimmare, röjsågar osv. finns det lag på att bruksanvisningen måste finnas på svenska, i Sverige.
Detta regleras i första hand i det europeiska maskindirektivet 2006/42/EG, och som blivit svensk lag i AFS 2008:3.

Alltså: det går i många fall att helt enkelt hänvisa till lagen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 9 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Stiko Per Larsson och Peter LeMarc - Vi som finns & de som försvann    Söndagens svenskspråkiga dikt   Fäderna   Ej finns deras namn på hävdens blad – de levde i ringhet och frid – men j...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 8 aug 12:39

(Brev till Sveriges Radio)    Hej,  vad är poängen med att ekot uttalar den amerikanska vapenlobbyorganisationen "Ennarej" istället för NRA? Det sänker bara begripligheten för oss som lyssnar. Att några få sedan länge etablerade förkortningar u...

Mats Alvesson skriver i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, som egentligen handlar om kunskapsläget bland högskolestuderande, apropå språkförmågan:   ”En mängd lärare från flera olika universitet har vittnat om att många studenter i human...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 17:16

… eller en smäll på käften! I mer än 60 år har jag med växlande behållning lyssnat på programmet Sommar. Namnet får anses vara inarbetat. Men vad hör jag i dagens program? Kl. 13 sänds "Sommar talk-show"! Vad är det för sakramentskade dumheter...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!   Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturlig...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se