Direktlänk till inlägg 27 januari 2016

Bevaka att bruksanvisningar alltid finns på svenska!

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 januari 2016 18:45

Jag köpte i dagarna en ny stereoanläggning. Som alltid var jag noga med att få med bruksanvisning på svenska på papper (inte nån j-a cd-rom). Sedan köpte jag i annan affär nya högtalare. Där behövs kanske inte så mycket anvisning. Men när jag kom hem upptäckte jag att de tydligen ville säga något då det låg med en info-lapp – enbart på engelska.


Jag for tillbaka till affären, hotade med att låta köpet gå tillbaka och hänvisade till laglig rätt att få på svenska. “Vad är det du vill veta?”, undrade försäljaren. Jag svarade att jag vill kunna ta del av vad de säger och att jag vill kunna göra det på svenska. De kunde tydligen ordna en översättning till svenska medelst datorn. Den blev begriplig om än grammatikaliskt lite stapplig.


Det gäller att kräva. Fortsätter vi att med fäaktig underdånighet acceptera engelska så blir det bara värre. Om en bruksanvisning till hemelektronik är oklar, ofullständig eller obegriplig så är min erfarenhet att det är lika illa i den engelskspråkiga versionen. Bruksanvisningars otillräcklighet uppstår alltså inte i översättning från engelska till bl a svenska – som kanske någon tror – utan det uppstår i tidigare led.


Ulf Parde

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Bertil G.

27 januari 2016 18:55

Hej

Det var ett bra - och tyvärr numera nödvändigt påpekande!

Faktum är att när det gäller "maskiner" - även för hemmabruk - så som borrmaskiner, skruvdragare,
cirkelsågar, gräsmattetrimmare, röjsågar osv. finns det lag på att bruksanvisningen måste finnas på svenska, i Sverige.
Detta regleras i första hand i det europeiska maskindirektivet 2006/42/EG, och som blivit svensk lag i AFS 2008:3.

Alltså: det går i många fall att helt enkelt hänvisa till lagen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 feb 15:33


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se