Direktlänk till inlägg 25 januari 2016

Dataspelande kan förbättra betygen i engelska

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 januari 2016 15:58

I samband med Språkförsvarets seminarium "Behövs svenskan i svensk skola?" den 23 januari tog en av inledarna, Olle Josephson, upp att dataspelande på fritiden förmodligen förbättrar kunskaperna i engelska i lika hög grad som att gå i en engelskspråkig skola i Sverige. Detta bekräftas av denna notis från TT idag:


"Ord som 'furthermore', 'maturity' och 'opportunities' kryddar texterna när hängivna dataspelare skriver skoluppsatser på engelska. En ny studie tyder på att denna grupp får ett större ordförråd, och bättre betyg än de som inte spelar.

- När man spelar interaktiva spel så både läser, skriver, lyssnar och pratar man, säger Pia Sundquist, docent i engelska vid Karlstads universitet.


Hon har tillsammans med en kollega undersökt niondeklassares uppsatser vid nationella proven i engelska, och jämfört dem med hur mycket tid eleven lägger på att spela data spel."


Det avgörande vid språkinlärning är den egna motivationen och i vilken utsträckning språket används i ett naturligt sammanhang.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Lars-Åke Johansson

25 januari 2016 18:44

1.Hur många timmar lägger dessa pojkar på dataspel?
2.Hur duktiga hade dessa pojkar varit i engelska om de lagt lika många timmar (motsvarande dataspelstiden) på att plugga engelska?
3.Den tid de lägger på dataspel är den till förfång för andra skolämnen?
4.Hur påverkas deras språkutveckling avseende svenska språket av dataspelandet?

 
Ingen bild

Petter

26 januari 2016 13:46

Lars-Åke, man får väl utgå ifrån att du endast ägnade dig fritidsintressen under din skoltid som var till båtnad för skolämnnena? Och att du eller dina föräldrar moget övervägde om du trots allt inte skulle plugga istället för att spela fotboll, läsa böcker, dansa eller vad du nu gjorde.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 9 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Stiko Per Larsson och Peter LeMarc - Vi som finns & de som försvann    Söndagens svenskspråkiga dikt   Fäderna   Ej finns deras namn på hävdens blad – de levde i ringhet och frid – men j...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 8 aug 12:39

(Brev till Sveriges Radio)    Hej,  vad är poängen med att ekot uttalar den amerikanska vapenlobbyorganisationen "Ennarej" istället för NRA? Det sänker bara begripligheten för oss som lyssnar. Att några få sedan länge etablerade förkortningar u...

Mats Alvesson skriver i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, som egentligen handlar om kunskapsläget bland högskolestuderande, apropå språkförmågan:   ”En mängd lärare från flera olika universitet har vittnat om att många studenter i human...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 17:16

… eller en smäll på käften! I mer än 60 år har jag med växlande behållning lyssnat på programmet Sommar. Namnet får anses vara inarbetat. Men vad hör jag i dagens program? Kl. 13 sänds "Sommar talk-show"! Vad är det för sakramentskade dumheter...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!   Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturlig...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se