Direktlänk till inlägg 18 januari 2016

Svenska näst största språk på Wikipedia

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 januari 2016 19:59

Det har (i fredags) framgått i nyheterna (1) att det på Wikipedia finns 38 miljoner artiklar, varav 2,4 miljoner är på svenska. Vilket språk som de flesta artiklarna är på har i o f s inte sagts rakt ut – men det är ju så självklart att det inte behöver sägas. I Västerbottens-Kuriren kan man läsa att den svenskspråkiga andelen i själva verket är ännu mer imponerande än vad man i förstone kanske insåg. Ja (inte yes), svenska det näst största språket på Wikipedia!!. Det kan ju bli svårt att i längden hålla denna rent otroliga andraplacering om andra stora språkområden såsom tyska, franska, spanska, kinesiska m fl “kommer loss”. Men fler artiklar på svenska i rent antal kan det ju alltid bli även i framtiden. Det här var väl en glad nyhet för omväxlings skull.


Ulf Parde


1) Dagens Nyheter publicerade också en artikel den 15 januari, som tog upp samma fråga.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
ANNONS
 
Ingen bild

Peje

18 januari 2016 20:20

Ja, det har ju snabbt ökat från 1 miljon. Det lär vara några få svenskar, som ägnar en stor del av sin tid åt att lägga in artiklar och rätta fel. Jag tror att några av dem vill vara anonyma, men en av de övriga är i alla fall Anders Wennersten från Stockholmstrakten. De är alla väl värda ett språkpris, tycker jag.

 
Ingen bild

inga johansson

20 januari 2016 20:14

Vilka språk är stora på Wikipedia?
Engelska 5 miljoner, Svenska 2,6 miljoner
Därefter kommer Tyska 1,89 och Nederländska 1,85
Franska 1,7 - Ryska 1,28 - Italienska 1,24
Spanska 1,22 - Polska 1,15 - Vietnamesiska 1,14 - Japanska 1 million.
Det finns två mindre kända språk, som talas runt de filippinska öarna:
Cebuano 1,9 och Winaray 1,2
Under milionstrecket ligger Portugisiska -906 423 artigos em português
Estiĝis 224 735 artikoloj en Esperanto.

 
Ingen bild

Peje

21 januari 2016 18:58

Jag tror inte Wikipedia har hängt med i den snabba förändringen. Nog borde svenskan nu hamna i den exklusiva skaran språk som cirklar runt jordgloben överst på deras sida.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:46

Fråga: Vilken hälsningsfras använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?   Hej Hej + förnamn Hej + förnamn + efternamn Bästa/bäste + förnamn Bästa/bäste + förnamn + efternamn Käre/kära + förnamn Käre...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:25

Följande fråga ställdes: Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?   Omröstningsresultat:   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 15:42

Peter Letmark bevakar skolfrågor, speciellt engelskspråkiga friskolor, på ett förtjänstfullt sätt i Dagens Nyheter. Det heter i ingressen till hans senaste artikel:   ”Engelska skolan fortsätter att expandera. På torsdagen presenterade bola...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se