Direktlänk till inlägg 18 december 2015

Varför är det plötsligt mindre viktigt att ge flyktingar svenskundervisning?

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 december 2015 16:45

Enligt en artikel igår i Dagens Nyheter anser LO:s ordförande,  Karl-Petter Thorwaldsson, att fokus i integrationen ska flyttas från att ge flyktingar svenskundervisning till att få in dem i jobb inom industrin och byggsektorn där man kan klara sig med engelska.”


Detta förslag är i linje med gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialics propå från maj i år att ”öppna upp” för gymnasieutbildning på engelska för nyanlända invandrarelever – se också Språkförsvarets pressmeddelande. Hadzialic ville att ”de som är bra på engelska ska få dispens så att de slipper kravet på svenska” enligt en artikel.


Förslagen  är riktade mot språklagens femte paragraf, som uttryckligen stadgar att ”som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.”  Thorwaldsson överskattar naturligtvis naturligtvis engelskakunskaperna hos de flyktingar, som idag har kommit från Mellanöstern och Afrika. Dessutom är exempelvis de flesta säkerhetsföreskrifter/varningsskyltar på svenska. Vill Thorwaldsson att Sverige ska bli officiellt tvåspråkigt med engelska som andra språk?


Och varför ska anställda med svenska som modersmål konversera med nyanlända invandrare på engelska? Vilka signaler sänder det? Det är heller inte säkert att alla svenskar talar så bra engelska. Risken är att allt fler arbetsplatser segregeras rent språkligt. Det finns många invandrare som inser behovet att lära sig svenska snabbt. "Man kan inte etablera sig i samhället utan att man kan bra svenska”, skrev bland annat Wasim al Jbawi härförleden i Svenska Dagbladet.


Nej, stärk svenskundervisningar och uppmuntra och belöna de nyanlända invandrare som lär sig svenska snabbt! För övrigt är språkinlärning ytterst en individuell historia, d.v.s ankommer på individen.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

inga johansson

18 december 2015 17:24

Och hur gör man i Tyskland?

 
Ingen bild

Hillo

18 december 2015 21:09

Där ser man till att invandrarna lär sig tyska.

 
Ingen bild

Susanne L-A

20 december 2015 11:02

Länken funkade inte när jag klickade på den. Men artikeln kan läsas här: http://www.dn.se/ekonomi/flyktingexpert-sagar-los-motstand-mot-lagre-loner/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 1 april 17:06

I kölvattnet av coronapandemin har det lanserats ett nytt ord i Danmark:   ”Ordet antivaxist er opfundet af Carsten Bagge Laustsen og præsenteret på Facebook den 29. marts i år. Ordet er en forrygende hybrid af en sammensætning af et klassi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 15:16


       Så långt ifrån Waynes Coffees urvattnade, standardiserade och likriktade fikaställen som det går att komma. Att man dessutom kan lämna parlören hemma, gör det hela än bättre.   Heja på!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 08:00


  "Blir alltid lika glad när det är ett svenskt namn på produkten, inte alls självklart i dessa dagar", skriver Ulrica Falk på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 13:00

Hej!   Jag har hittat er trevliga hemsida, men får bara upp den engelska versionen. Eftersom jag har svenska som modersmål(som sannolikt de flesta av era kunder)  önskar jag komma in på er hemsida med svensk text.   Bästa hälsningar Lars Gö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 08:00

"Internationella" engelska skolans och liknande skattefinansierade språkbytesskolors blotta existens i Sverige är också tecken på ett galet självskadebeteende  - se denna artikel - som måste få ett slut. Helst igår!   Ja! Varför håller vi i Sveri...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se