Direktlänk till inlägg 2 december 2015

Landet som avskaffar sig självt?

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 december 2015 16:06

Svenska folkets undfallenhet mot allt som bär ett anglosaxiskt namn firar nya triumfer! Nu kan man läsa (SvDs Näringsliv) att Malmö och Lund har gått med på namnändringen av Öresundsregionen till Greater Copenhagen! Här ger man således inte bara upp sitt språk utan även sin nationella identitet. Man kan undra var detta kommer att sluta.


I mitten av denna månad skall beslut fattas i frågan. Tyvärr har jag mycket låga förväntningar på utfallet.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Observatör

2 december 2015 22:39

Dessvärre får inte svenska folket vara med och besluta i dessa namngivningsfrågor. Det är fråga om toppolitiker i vissa partier i Region Skåne som kör sitt eget lopp. Om det genomfördes en representativ opinionsundersökning eller webbomröstning i Skåne, skulle resultatet säkert bli annorlunda. Det är inte ens säkert att partiledningarna i de partier i Skåne som har drivit denna fråga har de egna gräsrötterna med sig. Det är bara vissa politiker i Skåne som inbillar sig att ett engelskt namn som varumärke gör skillnad eller att Skåne vinner på att åka snålskjuts på Köpenhamn. Men vissa lokalpolitiker i Mälardalen tror ju samma sak om ”Stockholm – the capital of Scandinavia”. Språkförsvaret publicerade ett pressmeddelande ”Greater Copenhagen – hur stort är det?” - http://sprakforsvaret.bloggagratis.se/2015/04/23/11079758-pressmeddelande-greater-copenhagen-hur-stort-ar-det/ redan i april i år. Dessvärre räcker det inte att Språkförsvaret publicerar ett pressmeddelande; det måste också utvecklas en lokal opinion i frågan. I varje fall har det funnits motstånd bland Malmöpolitiker mot att ingå under Köpenhamns paraply.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 april 12:31

  Men hawaii är numera officiellt språk på Hawaii, men tydligen inte i domstolarna... Efter att USA annekterade Hawaii 1898 (tidigare en spansk koloni), inledde de nya makthavarna efter några år en systematisk politik för att tränga undan och ma...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 april 11:55

Jag blir alltid lika glad när jag hör finlandssvenska. En vacker variant av det svenska språket.   Också språkförsvarare   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 april 08:00

Det svenska medicinteknikföretaget Mölnlycke  Health Care AB har under veckan och mitt under coronakrisen haft leveransproblem. Det var skyddsutrustning som skulle levereras vidare till Italien och Spanien. Men leveransen stoppades och blockerades i ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 april 12:36

I Expressen vimlar det nuförtiden av videoklipp på engelska som inte har översatts till svenska, vilket förstås är förkastligt. Om Expressen inte skärper sig är Engelskpressen ett lämpligare namn på tidningen.   Se bland annat ”Sjukskötersk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 5 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång:   Björn Afzelius - Sång till friheten Söndagens svenskspråkiga dikt : "För tankens frihet"   I.   Trumpetarn skurar sin vita trumpet  och mästerkocken fått göra.  Han knäcker humrar och rör till sme...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se