Direktlänk till inlägg 19 november 2015

Stay calm, and carry on!

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 november 2015 16:14

Så sa Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg till sina medarbetare, när hon skulle lugna dem inför ett förmodat terrorhot mot tidningen. (enligt en intervju med henne i Dagens Eko)


Själv har jag väldigt svårt att försätta mig i detta sinnestillstånd och då i första hand p g a chefredaktörens (anglo)fåniga sätt att uttrycka sig. Jag antar att medarbetarna på Gävletidningen är huvudsakligen svenskspråkiga.


Anglifieringen av Sverige må anses vara ett lyxproblem när världen blöder i den islamistiska terrorn, men ibland kan det vara klokt att fokusera på de mindre olägenheterna när de stora katastroferna är alltför överväldigande.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

kass

20 november 2015 09:23

Ja, det låter lite löjligt, och vi kan ju bara tänka oss hur det låter för en engelsktalande person när svenskar slänger sig med sådana uttryck stup i kvarten. Om vi vänder på det, hur skulle det låta för oss svenskar om en engelsktalande person ersatte ord och hela meningar med svenska? Det är ju inte så att svenskan saknar ord och uttryck. Det finns en facebookgrupp som samlar på yngre och lite äldre sådana och det finns otroligt mycket att hämta där.

 
Ingen bild

Susanne L-A

22 november 2015 16:54

Inte undra på att svenska journalisters artiklar ofta är späckade med engelska och svengelska uttryck, att döma av det här verkar det ju som om de har engelska som arbetsspråk på redaktionerna...

 
Ingen bild

cj

24 november 2015 14:57

Svengelskan verkar vara "all over the place" i såväl Gävle som i Ockelbo.

Är det Svengelska skolans i Gävle inverkan på gästrikarna månne?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 juli 13:36


För jag lov att presentera "Skolådan i Hurva"!       Så långt ifrån "Oatlyfierade" skokedjor som exempelvis "Nilson Shoes" med "Sale", "Midseason Sale"... bla, bla och åter bla!   Kort sagt: Det är en lisa för själen att läsa text helt ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 juli 13:41

Oatly, som tillverkar havredryck och har gjort sig ökända för att publicera infantil reklam på engelska, publicerar idag en helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken "Netto noll? LOL".Det enda engelska uttryck som förekommer i annonsen är just -...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 juli 12:08

I lokaltidningarna i Dalarna kan man idag läsa följande: "En person ska under natten till måndagen ha försökt stjäla en större mängd stöldgods från ett handelsföretag i Mora." Jag undrar var kom stöldgodset från? Hade handelsföretaget stulit det? Det...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se