Direktlänk till inlägg 19 november 2015

Stay calm, and carry on!

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 november 2015 16:14

Så sa Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg till sina medarbetare, när hon skulle lugna dem inför ett förmodat terrorhot mot tidningen. (enligt en intervju med henne i Dagens Eko)


Själv har jag väldigt svårt att försätta mig i detta sinnestillstånd och då i första hand p g a chefredaktörens (anglo)fåniga sätt att uttrycka sig. Jag antar att medarbetarna på Gävletidningen är huvudsakligen svenskspråkiga.


Anglifieringen av Sverige må anses vara ett lyxproblem när världen blöder i den islamistiska terrorn, men ibland kan det vara klokt att fokusera på de mindre olägenheterna när de stora katastroferna är alltför överväldigande.


Hillo Nordström

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

kass

20 november 2015 09:23

Ja, det låter lite löjligt, och vi kan ju bara tänka oss hur det låter för en engelsktalande person när svenskar slänger sig med sådana uttryck stup i kvarten. Om vi vänder på det, hur skulle det låta för oss svenskar om en engelsktalande person ersatte ord och hela meningar med svenska? Det är ju inte så att svenskan saknar ord och uttryck. Det finns en facebookgrupp som samlar på yngre och lite äldre sådana och det finns otroligt mycket att hämta där.

 
Ingen bild

Susanne L-A

22 november 2015 16:54

Inte undra på att svenska journalisters artiklar ofta är späckade med engelska och svengelska uttryck, att döma av det här verkar det ju som om de har engelska som arbetsspråk på redaktionerna...

 
Ingen bild

cj

24 november 2015 14:57

Svengelskan verkar vara "all over the place" i såväl Gävle som i Ockelbo.

Är det Svengelska skolans i Gävle inverkan på gästrikarna månne?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 15:05


Modersmål-Selskabets senaste årsbok "Dialekter i rigt mål" kan även levereras från Sverige - se bestillingssiden längst ner.   Bogen, der er på ca. 384 sider, er forsynet med forord, indledning og efterord samt en præsentation af forfatterne.  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 11:50


I de italienska bergen mitt mellan Milano och Venedig ligger en liten kommun som heter Marano di Valpolicella. Där bor en man som gärna vill få kontakt med en person som vill prata älvdalska med honom.  Skulle du kunna tänka dig att ha kontakt med de...

Jag har just inhandlat en direktöversättare, en röstöversättningsapparat, Muama Enence, som översätter i realtid mellan 43 språk. Manicken är liten och behändig. Jag har i och för sig bara låtit den översätta mellan svenska och engelska och mellan sv...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se