Direktlänk till inlägg 12 november 2015

Brittiskt manifest för språk

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 november 2015 20:57

En brittisk parlamentarisk påtryckargrupp, All-Party Parlamentary Group on Modern Languages, publicerade i våras ett manifest,  i vilket gruppen pläderar för förbättrad undervisning i främmande språk i Storbritannien . I manifestet heter det bland annat:


”Engelska är ett viktigt världsspråk, men den senaste spetsforskningen visar att detta att endast tala engelska i det tjugoförsta århundradet är lika mycket en nackdel som inte tala någon engelska alls.


Kunskap i andra språk – och om andra kulturer – är viktig för utbildning och teknik, ekonomin, internationellt engagemang, försvar och säkerhet och samhälleliga relationer.


Parlamentsvalet 2015 erbjuder en idealisk möjlighet att företa några epokgörande åtaganden  - i det korta, medellånga och långa perspektivet – för att genomföra en drastisk vändning i fråga om Storbritanniens nationella språkkapacitet.


Utan denna drastiska vändning:


• kommer vår ekonomi att drabbas i och med att brittiska företag  hämmas i handeln med övriga världen,

• kommer våra unga människor att drabbas eftersom de inte kan konkurrera på den globala arbetsmarknaden,

• kommer vårt internationella anseende och vår förmåga att utöva ett globalt inflytande att drabbas,

• kommer vårt försvar och våra säkerhetsintressen utomlands att skadas, och

• vårt kulturella kapital på hemmaplan kommer att utarmas. ” (Egen översättning)


Manifestet, som publicerades före parlamentsvalet den 7 maj, stöddes av ett stort antal intressenter. Poängen är naturligtvis att inte ens insiktsfulla britter anser att det räcker med engelska för att konkurrera globalt. Man säljer bäst på köparens språk.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 15:05


Modersmål-Selskabets senaste årsbok "Dialekter i rigt mål" kan även levereras från Sverige - se bestillingssiden längst ner.   Bogen, der er på ca. 384 sider, er forsynet med forord, indledning og efterord samt en præsentation af forfatterne.  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 11:50


I de italienska bergen mitt mellan Milano och Venedig ligger en liten kommun som heter Marano di Valpolicella. Där bor en man som gärna vill få kontakt med en person som vill prata älvdalska med honom.  Skulle du kunna tänka dig att ha kontakt med de...

Jag har just inhandlat en direktöversättare, en röstöversättningsapparat, Muama Enence, som översätter i realtid mellan 43 språk. Manicken är liten och behändig. Jag har i och för sig bara låtit den översätta mellan svenska och engelska och mellan sv...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se