Direktlänk till inlägg 5 november 2015

Nordisk biblioteksvecka med Årets tema: Vänskap i Norden

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 november 2015 19:21

(Texten har hämtats från denna webbplats. Biblioteksveckan avser veckan 9/11 - 15/11.)


Vad vill jag utav vänskapen?
Nästan ingenting och ändå mer
än jag kan finna alena

(Stein Mehren, norsk diktare, fri översättning)

 

Som Mehrens ord ovan visar, kan det vara svårt att sätta ord på vad vänskap är. Men det hindrar inte människor från att pröva. I litteraturen finner man olika former av vänskap, både mellan personerna man läser om samt mellan läsare och bok. I år är Vänskap i Norden tema för Nordiska biblioteksveckan av flera goda skäl.


Vänskap är en av de viktigaste relationerna människor emellan. Få saker kan ge den samma trygghetskänsla som att ha en god vän! Ibland kan man bli nostalgisk av att tänka på barndomen och de vänskapsband man knyter då har ofta en speciell plats i våra hjärtan. Vi behöver alla goda vänner men vi har också behov för att vara goda vänner för andra. Det är viktigt att känna samhörighet.


Det finns många olika former av vänskap - vänskap mellan jämnåriga, mellan personer av samma kön och olika kön. Det finns vänskap på tvärs av generationer och täta vänskapsband mellan djur och människor. Man kan vara en god vän med sig själv och med någon man nästan inte känner. Vänskap bygger broar mellan människor, men kan också bygga broar mellan land.


Vänskap och samarbete över landsgränser är viktigt för att bevara fred och förståelse i världen. Det nordiska samarbetet står starkt, trots att det inte alltid har varit så. Det har visat sig att vår gemensamma historia med alla de likheter i kultur och språk som vi delar gör det lättare att vara vänner än fiender med våra grannländer. Som tur! Genom Nordiska biblioteksveckan blir denna vänskap ännu mer synlig, eftersom vi samlas omkring ett gemensamt evenemang med högläsning av nordiska texter. Att de baltiska länderna är så engagerade i Nordiska biblioteksveckan, vittnar om en stark vänskap också mellan Norden och Baltikum.


Genom temat Vänskap i Norden önskar vi att lyfta fram den mångfald av vänskaper som existerar samt belysa ämnet ur olika och kanske lite oväntade synvinklar.

Årets högläsningstext för vuxna är från Egils saga, en av islänningasagorna. Den beskriver vänskap i en annan tid och annat rum än vad vi finner i dagens samhälle. Sagalitteraturen förmedlar en stark lojalitet och starka vänskapsband. Våffelhjärtat, högläsningstexten för barn, beskriver en helt annan typ av vänskap  - en äventyrlig vänskap mellan en flicka och pojke i en idyllisk barndomsvärld. Texten för ungdomar är från novellsamlingen Skriva i Sanden, där vi möter många typer av vänskaper ur olika synvinklar. Det är som om alla känner alla i det lilla samhället på Färöarna, men ingen känner till allt.


Vänskap är en form av gemenskap och denna gemenskap hoppas vi att ni känner under biblioteksveckans gång. Då det arrangeras högläsning av samma text på samma tid kan man tänka på alla dem man inte känner, men som en kort stund delar samma upplevelse som en själv, trots att vi befinner oss i olika länder.


(Denna nätdaagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 aug 12:53


      Martin Andersson skriver på Språkförsvarets vänner:   "Bakvänt att uppmärksamma när svenska används, men går man runt i Östermalms mest hippa kvarter, så dominerar ju engelskan. Ikea håller i alla fall stilen."   (Denna nätdagbok ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 aug 17:13

I en ledarartikel i Expressen kommenterar Malin Siwe det märkliga förhållandet att eleverna i grundskolan kan använda rättstavningsprogram i samband med de nationella proven i svenska, men inte i engelska:   ”Denna udda skillnad i syn på rä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 12:38

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn. För "säkerhets skull" lite insprängd engelska (The Rainbow) bland benämningen Tellusbarn. Det här är ju VIKTIGA saker och då kan man inte endast  begagna sig av det "lokala språket". Eller? ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 11:42

En svensk studie, presenterad i en svenskspråkig medicinsk tidskrift. Detta i den annars så genomanglifierade forskningsvärlden.   Trevlig läsning!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 aug 12:22

Grönköpings veckoblads årsbok, som nyligen har lämnat tryckeriet, förtäljer bland annat:   ”Business square kommer Stora torget att omdöpas till, om ett förslag från kommunkontoret godtages av stadens styrande. Ytterligare namnförslag är Cu...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se