Direktlänk till inlägg 24 oktober 2015

Vissa har fått New York på hjärnan

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 oktober 2015 11:18

I Dagens Nyheter idag skriver Viktor Barth-Kron om hur vissa kommuner i Stor-Stockholm, stadsdelnämnder i Stockholm, fastighetsbolag etcetera vill åka snålskjuts på New York:


”Sundbyberg vill bli Stockholms Brooklyn, fick vi lära oss när stadsbyggnadschefen intervjuades i DN i veckan. Det bara att önska lycka till med ambitionen, men ordlistan vill ändå påminna om att det är en viss kö. Hornstull har redan gjort anspråk på positionen, medan Farsta vill Stockholms East Harlem, Liljeholmen Manhattan och Årstafältet Central Park. En verkligt spännande framtidsvision hade kanske varit att deklarera att framtidens Sundbyberg inte ska något med New York att göra över huvud taget.”


Det är svårt att förstå hur dessa New York-fantaster egentligen tänker. På vad sätt skulle namn på stadsdelar och områden i New York kunna skänka glans över olika områden i Stor-Stockholm? Kommer utomstående besökare att bli imponerade och kanske t.o.m tro att de befinner sig i New York?!?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bengt Svensson

3 november 2015 02:47

Jag testade det senaste fåneriet, the low line, på en amerikan (som varken bor i New York eller Stockholm. Kanske är det ett uttryck som används i England, föreslog hon. Inte heller the High Line gav några associationer förrän jag gav ledtråden Manhattan. Det här namnförslaget är fullständigt irrationellt. Även för en amerikansk besökare i Stockholm skulle namnet vara obegripligt. Men det visar att en massa stockholmspolitiker lever i en bubbla, där man är mer intresserad av jippon på Manhattan än vanliga väljares åsikter. Förr kallades sådant för folkförakt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:44


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:40


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)     ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 14:42


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 11:00

Forskare som inte har engelska som modersmål arbetar mycket hårdare bara för att hänga med, visar global forskning.   Numera är det nödvändigt att ha åtminstone grundläggande kunskaper i engelska i de flesta forskningssammanhang. Men samtidigt läg...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 26 april 10:47

  Tidsandan, från början ett tyskt begrepp, Zeistgeist, betyder tidsålderns och det dåvarande  samhällets anda och avser det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod. Det intressanta i begreppet är att Zeit...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards