Direktlänk till inlägg 21 oktober 2015

Kollektiva substantiv

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 oktober 2015 23:00

Föranlett [triggat] av följande uttalande [statement] uppfångat på ”netôt”: The SNP [Scottish National Party] are in a very strong position but they'll need to play their cards well, kan noteras hur dålig engelska än en gång smittar över till dålig svenska.


En normal engelsktalare eller -skribent borde naturligtvis ha formulerat sig The SNP is in a very strong position but it'll need to play its cards well.


Undertecknad iakttagare har tyckt sig märka hur det här språkbruket först har ökat i engelskan och sedan spritt sig till svenskan.


En geografiskt relativt närstående statsminister kläckte för inte så länge sedan ur sig ”Sverige är beredda att...”


Är statsförvaltningen "kompetenta" eller "inkompetenta"?


Är den språkvårdande myndigheten "intresserade"?


Ska man gå bananer [go bananas] eller gå bärsärk [go berserk]?


-cj

 
 
Pompom Sönnfors

Pompom Sönnfors

22 oktober 2015 21:01

Jag har alltid fått höra att den amerikanska engelskan är mer restriktiv med pluralböjningen medan det i de flesta fall är tilllåtet i brittisk engelska. Den distinktionen hävdar också Oxford University Press, som ju publicerar ett av standardverken inom brittiskt språkbruk: http://www.oxforddictionaries.com/us/words/matching-verbs-to-collective-nouns-american

Det går också att hitta både »the SNP are« och »the SNP is« på BBC:s webbplats där den förra förekommer ungefär 500 och den senare ungefär 650 gånger.

Det här är korta undersökningar som behöver mer kött på benen för att vara bärande, men jag tror trots det att du bör titta en gång till i den källa som säger att engelsktalande naturligtvis hanterar SNP som singular. Vilket kan tänkas påverka hela orsakskedjan i ditt resonemang.

http://pompom.se

 
Ingen bild

Susanne L-A

23 oktober 2015 11:01

Oavsett hur det ligger till med pluralböjningen i engelska så har jag själv uppmärksammat det språkliga fenomen som cj pekar på, och min språkkänsla störs av det. Jag har en känsla av att det har ökat på senare tid, men jag tvivlar på att det skulle bero på inflytande på engelskan i det här fallet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Mats Alvesson skriver i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, som egentligen handlar om kunskapsläget bland högskolestuderande, apropå språkförmågan:   ”En mängd lärare från flera olika universitet har vittnat om att många studenter i human...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 17:16

… eller en smäll på käften! I mer än 60 år har jag med växlande behållning lyssnat på programmet Sommar. Namnet får anses vara inarbetat. Men vad hör jag i dagens program? Kl. 13 sänds "Sommar talk-show"! Vad är det för sakramentskade dumheter...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!   Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturlig...

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se