Direktlänk till inlägg 21 oktober 2015

Kollektiva substantiv

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 oktober 2015 23:00

Föranlett [triggat] av följande uttalande [statement] uppfångat på ”netôt”: The SNP [Scottish National Party] are in a very strong position but they'll need to play their cards well, kan noteras hur dålig engelska än en gång smittar över till dålig svenska.


En normal engelsktalare eller -skribent borde naturligtvis ha formulerat sig The SNP is in a very strong position but it'll need to play its cards well.


Undertecknad iakttagare har tyckt sig märka hur det här språkbruket först har ökat i engelskan och sedan spritt sig till svenskan.


En geografiskt relativt närstående statsminister kläckte för inte så länge sedan ur sig ”Sverige är beredda att...”


Är statsförvaltningen "kompetenta" eller "inkompetenta"?


Är den språkvårdande myndigheten "intresserade"?


Ska man gå bananer [go bananas] eller gå bärsärk [go berserk]?


-cj

 
 
Pompom Sönnfors

Pompom Sönnfors

22 oktober 2015 21:01

Jag har alltid fått höra att den amerikanska engelskan är mer restriktiv med pluralböjningen medan det i de flesta fall är tilllåtet i brittisk engelska. Den distinktionen hävdar också Oxford University Press, som ju publicerar ett av standardverken inom brittiskt språkbruk: http://www.oxforddictionaries.com/us/words/matching-verbs-to-collective-nouns-american

Det går också att hitta både »the SNP are« och »the SNP is« på BBC:s webbplats där den förra förekommer ungefär 500 och den senare ungefär 650 gånger.

Det här är korta undersökningar som behöver mer kött på benen för att vara bärande, men jag tror trots det att du bör titta en gång till i den källa som säger att engelsktalande naturligtvis hanterar SNP som singular. Vilket kan tänkas påverka hela orsakskedjan i ditt resonemang.

http://pompom.se

 
Ingen bild

Susanne L-A

23 oktober 2015 11:01

Oavsett hur det ligger till med pluralböjningen i engelska så har jag själv uppmärksammat det språkliga fenomen som cj pekar på, och min språkkänsla störs av det. Jag har en känsla av att det har ökat på senare tid, men jag tvivlar på att det skulle bero på inflytande på engelskan i det här fallet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 25 jan 08:00

Att utelämna har/hade i bisatser är ett udda språkdrag i ett språk. I en avhandling vid Göteborgs universitet utreds frågan - se ingress:   "Har eller inte har, det är frågan. I en ny språkvetenskaplig avhandling vid Göteborgs universitet undersö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 24 jan 08:00

Linus Salö skriver i tidningen Curie bland annat:   ”Gott så, visionen synes vara viktig och påkallad. Men för mig har det varit en smula förbluffande att så lite i denna diskussion handlat om språk, eller omvänt och mer självkritiskt, att ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 23 jan 08:00

Christer Lidgard är en av dem som ansluter sig till Olle Källs uppfattning i hans debattartikel:   ”En del tycks mena att det inte spelar någon roll vilket språk vi i Sverige talar, vi kunde lika gärna gå över till engelska för att bli mer ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 22 jan 11:19

Med ett sådant nytt namn på "Maestro-kortet", känner man ju direkt hur sugen man blir på att byta bank. Man riktigt förnimmer den internationella känslan av att ha ett kort som det står ... "limited"... på. (INTE!)   I synnerhet då en majoritet i...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 jan 12:52

I en debattartikel på DN Åsikt igår skrev Olle Käll:   ”En tredje giftig cocktail glömmer hon dessvärre: det är de friskolor som försvagar det gemensamma språket i Sverige, svenskan. Dessa, bland annat skolkoncernen IES (International Engli...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se