Direktlänk till inlägg 26 juni 2015

Tyska låtar i topp på den tyska tio i topp-listan

I en notis i Svenska Dagbladet idag berättas att låtar på tyska dominerar den tyska tio i topp-listan. Detta har inte hänt sedan 1962. Süddeutsche Zeitung slår fast att


"denna veckas topplista ger röst åt invandrartlandet Tyskland, med alla dess kulturella nyanser och motsägelser. Medan många tyska artister sjunger på engelska väljer andra artister med rötter i andra länder att sjunga på tyska."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

inga johansson

26 juni 2015 19:13

Tyska är juni månads språk på Stadsbiblioteket i Göteborg.
Besök http://www.stadsbiblioteket.nu
Kolla på Twitter-blå fågel och se youtubefilmerna, varje dag i juni

 
Ingen bild

xcc

30 juni 2015 09:13

Även i Sverige finns det artister med invandrarbakgrund som sjunger på svenska, med framgång. När det gäller övriga artister så tycker jag mig se en tendens att gå från engelska till svenska. Om man ser på statistik från Spotify tycks det inte vara någon nackdel att sjunga på svenska. Artister som Veronica Maggio, Darin m.fl har åtskilliga miljoner spelningar där. Sångspråket kommer nog att skifta lite även framöver och en del artister har tydligen upptäckts att karriären kan få en ny skjuss genom ett språkskifte. Det är intressant att se hur en del artister använder musiken och svenskan på ett annorlunda sätt (lyssna på Ida Redig "Se mig" och "Nattkorv och polska" på Youtube eller Spotify)

Nätverket Språkförsvaret

30 juni 2015 12:29

I Tyskland var (och är?) det i princip omöjligt att "bli något" som infödd schlagerartist. Ända fram till åtminstone 1960-talet importerade man 90% från utlandet. De fick gärna sjunga på tyska, men skulle ha den där pikanta brytningen som skvallrade om utländskt ursprung. Jag misstänker att det är så fortfarande, och att de tyska sångare som till äventyrs finns sjunger på engelska.

Hillo

 
Ingen bild

xcc

1 juli 2015 20:07

Lite märkligt, men Nicole som sjöng den fina låten "ein bisschen Friden" 1982 i ESC var väl tyska trots det franska namnet?

Nätverket Språkförsvaret

2 juli 2015 16:49

Ingen aning, men i så fall hörde hon kanske till de 10% tyskfödda som lyckades.

Hillo

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Sven-Bertil Taube med orkester under ledning av Ulf Björlin - Beatrice Aurore av Harriet Löwenhjelm   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tag mig. - Håll mig. - Smek mig sakta   Tag mig. – Håll ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 mars 15:00


    Jag har retat mig på det tilltagande användandet av det direrektinlånade uttrycket "comfort zone".Låneord som inte på något sätt alls anpassas till det svenska språket har den inverkan på mig.   Så mycket gladare jag blev när vi nu kan lä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 mars 12:32


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 mars 13:00


    Till vad döper man en thailändsk restaurang i Tallkrogen?   Naturligtvis till... Fyndigt värre!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 mars 12:00

Det var ett avlångt land långt upp i norr   där många tyckte engelskan gav livet knorr   Men protesterna växte under år och dar   till slut insåg folk: vi vill ha svenskan kvar   Allt startat av språkkämpars morr    Också språkför...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se