Direktlänk till inlägg 26 juni 2015

Tyska låtar i topp på den tyska tio i topp-listan

I en notis i Svenska Dagbladet idag berättas att låtar på tyska dominerar den tyska tio i topp-listan. Detta har inte hänt sedan 1962. Süddeutsche Zeitung slår fast att


"denna veckas topplista ger röst åt invandrartlandet Tyskland, med alla dess kulturella nyanser och motsägelser. Medan många tyska artister sjunger på engelska väljer andra artister med rötter i andra länder att sjunga på tyska."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

26 juni 2015 19:13

Tyska är juni månads språk på Stadsbiblioteket i Göteborg.
Besök http://www.stadsbiblioteket.nu
Kolla på Twitter-blå fågel och se youtubefilmerna, varje dag i juni

 
Ingen bild

xcc

30 juni 2015 09:13

Även i Sverige finns det artister med invandrarbakgrund som sjunger på svenska, med framgång. När det gäller övriga artister så tycker jag mig se en tendens att gå från engelska till svenska. Om man ser på statistik från Spotify tycks det inte vara någon nackdel att sjunga på svenska. Artister som Veronica Maggio, Darin m.fl har åtskilliga miljoner spelningar där. Sångspråket kommer nog att skifta lite även framöver och en del artister har tydligen upptäckts att karriären kan få en ny skjuss genom ett språkskifte. Det är intressant att se hur en del artister använder musiken och svenskan på ett annorlunda sätt (lyssna på Ida Redig "Se mig" och "Nattkorv och polska" på Youtube eller Spotify)

Nätverket Språkförsvaret

30 juni 2015 12:29

I Tyskland var (och är?) det i princip omöjligt att "bli något" som infödd schlagerartist. Ända fram till åtminstone 1960-talet importerade man 90% från utlandet. De fick gärna sjunga på tyska, men skulle ha den där pikanta brytningen som skvallrade om utländskt ursprung. Jag misstänker att det är så fortfarande, och att de tyska sångare som till äventyrs finns sjunger på engelska.

Hillo

 
Ingen bild

xcc

1 juli 2015 20:07

Lite märkligt, men Nicole som sjöng den fina låten "ein bisschen Friden" 1982 i ESC var väl tyska trots det franska namnet?

Nätverket Språkförsvaret

2 juli 2015 16:49

Ingen aning, men i så fall hörde hon kanske till de 10% tyskfödda som lyckades.

Hillo

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 okt 19:16

Lotta Olsson berättar idag i Dagens Nyheter om ett besök:   ”Vi bestämde oss för att besöka Svenska blomkrukeverken, som DN:s mästerkåsör Red Top skrev om på 70-talet. Företaget visade sig numera heta Virtual Flowerpots.   Det är viktig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 15 okt 14:12


  Tummen upp för Gröna lund som här begagnar Svea rikes tungomål vad gäller namngivningen av den nya attraktionen.   Annars har många tivolin fått sin beskärda del av "engelska sjukan".   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 okt 21:52


  finns både på svenska och finska!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 okt 13:13

Det är inte bara i Älvdalen som Ulum Dalska och älvdalingarna kämpar för att rädda det unika och hotade språket älvdalska. Nyligen besökte en delegation från Älvdalen och Köpenhamn Stockholm där man argumenterade för att språket ska bli erkänt som et...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 11 okt 08:30

...tornedalsfinska/meänkieli, finska, samiska, jiddisch och romani chib är officiella minoritetsspråk.   Det svenska teckenspråket har en liknande ställning. Engelska har däremot ingen som helst officiell ställning i landet.    Det står i...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se