Direktlänk till inlägg 23 juni 2015

Månsken

(Detta är ett av de ord som nominerats till ”Svenskans vackraste ord", som Svenska Dagbladet arrangerar under sommaren)


Det kan inte uttalas barskt eller störande. Bokstavsljuden går i tät armkrok med varandra. Det låter som det stavas: en mjuk molltonart, med en sval återspegling till människan av en avlägsen solvärme, något förföriskt mystiskt som ibland bleknar och försvinner men alltid kommer tillbaka med sin romantiska tröst och bekräftelse. Alla våra förfäder och alla våra efterkommande har sett det, kommer att se det, men det är bara vi svenskar, gamla och nya, som fylls av ordet och kan uttala det med hemkänsla, aldrig skrika det – det vackraste av alla ord i vårt språk. Ingen har någonsin förvrängt det, för det bär en tidlös helighet i sin dunkla själ.


Lars Nordberg

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo

24 juni 2015 13:13

Visst är "Månsken" ett mycket vackert ord. Men jag vill kontra med ett i mina öron ännu vackrare (i samma genre), nämligen "Skymningsljus", vilket jag också har föreslagit i SvD:s tävling.

Förutom att det har en vacker ljudbild så innehåller det också ett antal uttalsmässiga utmaningar. Jag som naturaliserad svenska är mycket stolt över att klara de för många besvärliga sje-, y- och u-ljuden efter varandra och utan någon som helst brytning. Måhända (se där - ännu ett vackert ord ;-) är jag därför inte helt objektiv i min bedömning av ordets skönhet.

Å andra sidan handlar ju hela urvalsprocessen om personlig smak, både hos dem som föreslår och dem som i slutändan väljer ordet/orden.

 
Ingen bild

Vackra ord

25 juni 2015 12:47

Både månsken och skymningsljus är vackra ord. Själv föreslår jag "vemod". De två långa vokalerna e och o ger den där speciella känslan.

Nätverket Språkförsvaret

25 juni 2015 15:04

Kan bara hålla med. "Vemod" blev också ett av förslagen till SvD, bl a av en läsare som påstod att ordet var unikt för svenskan och inte förekom i något annat språk. Jag gick i svaromål på det, eftersom ordet ursprungligen kommer från tyskans "Wehmut", med en (nästan) lika vacker ljudbild.

Sedan kan man väl diskutera om inte "mélancolie" kvalar in, dvs franskans benämning på sinnestillståndet,som på svenska blir det vackra melankoli ;-).

Hillo

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 13:00

”I spalten ’Kort fråga, kort svar’ har redaktionen för radiostationen SWR3 i Tyskland undersökt frågan om hur många ord det tyska ordförrådet innehåller. Hanna Gottschalk från Föreningen för det tyska språket i Mannheim förklarar at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Magnus Uggla & Tommy Körberg - Moder Svea    Söndagens svenskspråkiga dikt   Vår nationalsymbol kallas Svea hon försåldes i morse på rea. Det nationella är slut så nu kastas hon ut och förresten s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 mars 12:37

På ditt modersmål kan du säga vad du vill, på andra språk det du kan!   Ovanstående är värt att betänka för alla de som medvetet eller omedvetet verkar för att ge engelskan en allt större betydelse i vårt samhälle och på vårt modersmåls bekostnad...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 mars 14:34

  Det sägs ganska allmänt bland lingvister att lånord (ett ganska fånigt ord då det sällan eller aldrig handlar om ett lån och en generös långivare)  inte utgör något hot mot ett språk. Och så brukar det komma en långdragen historia där man har svå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 mars 08:00

  Så var då den svenska delen av melodifestivalen över för den här gången. Det blev precis som i Vasaloppet: norrmännen vann. Men hur gick det till?   Med ett litet undantag så var som vanligt alla bidrag på engelska. Inte nog med det, man har ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards