Alla inlägg under april 2015

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 april 2015 22:45

 

Denna tårta serverades bland annat på Språkförsvarets årsmöte i lördags.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 april 2015 17:29

Frankfurter Allgemeine Zeitung berättade nyligen om den brittiske journalisten Ben Bloom från Daily Telegraph och hans inställning till tyska språket.Bloom deltog nämligen på en presskonferens, där tränaren Jürgen Klopp meddelade att han skulle lämna fotbollslaget Borussia Dortmund. Bloom förstod inte så mycket, eftersom presskonferensen hölls på tyska.


Nu skulle man ha kunnat tro att Bloom skulle vända taggarna mot tyskarna, som inte förstår att man måste använda engelska så att ”alla” förstår. Men icke. Han beklagar i stället att han försummade sina studier i tyska, vilket alltså straffade sig i samband med presskonferensen.


Jag har samma inställning. Jag beklagar att jag i min ungdom inte bara vidmakthöll utan också försökte förbättra min franska. Visserligen kan jag utan större svårigheter idag förstå ett kommenterat schackparti på franska, men denna passiva språkförståelse har jag ingen större nytta av i samband med konversationer i verkliga livet. Jag har full förståelse för att fransmännen talar franska i Frankrike. Att min franska inte är bättre är mitt eget fel.


Sedan är det en annan sak att vi i en relativt nära framtid kommer att uppleva fullt funktionsdugliga röstöversättningsprogram.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 april 2015 19:19

Denna sammanställning publicerades i Hufvudstadsbladet, som utges i Helsingfors,  den 14 april.


"Känner du igen de här klyschorna?


1. Så bra svenska du talar!

2. Jag visste inte att finskan är så lätt att förstå!

3. Är det länge sedan din släkt flyttade till Finland från Sverige?

4. Hur länge har du läst svenska?

5. Du bryter knappt alls på finska!

6. Vad betyder roskis?

7. Har du svenska föräldrar?

8. Oooh du pratar som Mumintrollen!

9. Jag tycker också om att bada bastu!

10. ”Eissaapeitta!”


De här påståendena och frågorna är naturligtvis ett resultat av undermålig undervisning i historia och svenska i grundskolan och gymnasiet i Sverige.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 april 2015 18:35

Idag berättades det på nyheterna att SVT Flow läggs ner. Jag har inte haft några synpunkter på den tekniska konstruktionen, som tydligen inte har varit tillräckligt användarvänlig. Men jag har haft språkliga synpunkter på namnet - se brevväxling med Eva Hamilton. Därför är det med en viss skadeglädje jag noterar nedläggningsbeslutet.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 april 2015 20:09

(Hämtat från Lingvistbloggen)  

          

”Snart är det dags för årets Lingolympiad, en tävling på Stockholms, Lunds, Uppsalas och Göteborgs Universitet för folk som gillar att klura på språk. I år är tävlingen också öppen för icke-gymnasielever (men de kan tyvärr inte tävla i en international i Bulgarien senare). Mer info och anmälan finns här.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 april 2015 16:54

(Detta brev har idag skickats till Alexander Graf Lambsdorff, Europaparlamentets vice ordförande. Brevet finns i en svensk och en tysk version. Se också brevet från Frank-Michael Kirsch i samma fråga.)


Parlamentsledamoten Alexander Graf Lambsdorff

Europaparlamentets vice ordförande

Europaparlamentet 60,

rue Wiertz

ASP8G130

1047 Bryssel

Belgien


Språkförsvaret i Sverige har noterat att du verkar för att upphöja engelska till enda arbetsspråk (”Hauptverkehrssprache”) inom Europeiska Unionen. Detta förslag är riktat mot Europeiska Unionens mångspråkighetslinje med tre arbetsspråk, tjugotre officiella språk och stöd till de regionala och minoritetsspråken i Europa. Om ett naturligt språk, som fungerar som lingua franca, ges denna ställning, kommer det ofelbart på lång sikt att få negativa konsekvenser för andra språk i form av domänförluster. Vi motsätter oss bestämt detta förslag.


Det finns ett direkt samband med din inställning till ditt eget modersmål, eftersom det också uppenbart att du försöker degradera det tyska språket. I en intervju i ”Die Welt” den 15 december 2014 säger du att ”Deshalb muss Englisch in Deutschland Verwaltungssprache werden, mittelfristig vielleicht sogar Amtssprache (”Därför måste engelska bli förvaltningsspråk i Tyskland, på medellång sikt kanske till och med också officiellt språk”).” Uppriktigt sagt tror vi inte att de flesta tyskar kommer att acceptera att deras modersmål steg för steg förpassas till köket och sängkammaren, inte ens på medellång sikt. De kommer i stället att bekämpa dina idéer.


Tyska språket är lika mycket värt som vilket annat språk som helst, inklusive engelskan. Föreställningen att engelskan har inlett ett oavbrutet segertåg är naiv och orimlig. I språkhistorien har olika lingua franca kommit och gått, eftersom deras ställning och användbarhet ytterst är avhängiga bärarnas, d.v.s staternas, ekonomiska, politiska, militära och kulturella inflytande. Engelskan, eller vilket annat språk som helst, besitter ingen inneboende överlägsenhet.


Alexander Graf Lambsdorff MdEP

Stellvertetender Präsident des Europäischen Parlaments

Europäisches Parlament 60,

rue Wiertz

ASP8G130

B-1047 Brüssel


Die Organisation Språkförsvaret (”Verteidigung der Sprache”) in Schweden hat bemerkt, dass Sie für Englisch als einzige Arbeitssprache ("Hauptverkehrssprache") in der Europäischen Union eintreten. Dieser Vorschlag ist ein Angriff auf die Politik der Mehrsprachigkeit in der Europäischen Union mit drei Arbeitssprachen und dreiundzwanzig Amtssprachen und richtet sich gegen die Unterstützung der Regional- und Minderheitensprachen in Europa. Wenn einer natürlichen Sprache der Status einer lingua franca verliehen wird, treten  langfristig entsprechende negative Folgen für andere Sprachen in Form von Domänenverlusten auf. Wir sind nachdrücklich gegen Ihren Vorschlag.


Es besteht ein direkter Zusammenhang zu Ihrer Haltung zur eigenen Sprache, denn es ist offensichtlich, dass Sie versuchen, die deutsche Sprache zu degradieren. In einem Interview mit der "Welt" am 15. Dezember 2014 sagen Sie, dass "Englisch in Deutschland Verwaltungssprache werden (muss), mittelfristig vielleicht sogar Amtssprache". Ehrlich gesagt, wir glauben nicht, dass die meisten Deutschen akzeptieren werden, dass ihre Muttersprache schrittweise in die Küche und das Schlafzimmer verbannt wird, auch nicht mittelfristig. Sie werden stattdessen Ihre Ideen bekämpfen. Die deutsche Sprache ist genauso viel wert wie jede andere Sprache, einschließlich Englisch.


Die Vorstellung, dass Englisch einen ununterbrochenen Siegeszug eingeleitet hat, ist naiv und unrichtig. Die Sprachgeschichte hat gezeigt, dass verschiedene Verkehrssprachen gekommen und gegangen sind, da ihre Position und Anwendbarkeit entscheidend von den Trägern, das heisst Staaten, ihrem wirtschaftlichen, politischen, militärischen und kulturellen Einfluss abhängig sind. Englisch, oder jede andere Sprache, besitzt keine ihr innewohnende Überlegenheit.


Språkförsvarets styrelse

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 14 april 2015 14:22

Många av oss - inklusive undertecknad - har svårt för det nypåhittade pronomenet, som har skapats (eller återuppväckts) av genuspolitiska skäl. Orsaken sades i första skedet vara att barn i förskolor inte ska behöva störas av könstillhörighet, men sedan dess har fler och fler förespråkare dykt upp som anser att ordet är praktiskt att använda, när just könstillhörighet är av underordnad betydelse eller vetskap därom rentav oönskad.


Patrik Hadenius, chefredaktör för bl a Språktidningen, publicerar i dagens DN sin syn på denna och andra nymodigheter i svenska språket.


Hillo Nordström


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 april 2015 13:03

(Texten är hämtad från Terminologicentrums webbplats)


Vid interpellationsdebatten riksdagen den 10 april 2015 lämnade Mikael Damberg följande besked:


  • TNC får behålla statsanslaget för 2016.
  • Regeringen "avser säkerställa en långsiktig lösning för hur svenskt fackspråk och nationellt terminologiarbete ska bedrivas". Regeringen kommer därför att se över hur terminologi och fackspråk ska hanteras i Sverige. Översynen ska göras i samråd med TNC.

Interpellationen till ministern från riksdagsledamot Bengt Eliasson och interpellationsdebatten finns här.


Reaktioner från andra på detta finns här.


Vår anmärkning: Under interpellationsdebatten lämnade näringsminister Mikael Damberg ingen förklaring till varför näringsdepartementet överhuvudtaget föreslog en kraftig nedskärning av statsanslaget i höstbudgeten 2014 till TNC.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards