Direktlänk till inlägg 29 mars 2015

Europas Digitala Inre Marknad måste vara mångspråkig!

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 mars 2015 16:15

3195 personer har undertecknat ett upprop, ”Europas Digitala Inre Marknad måste vara mångspråkig!”. Uppropet finns på 22 språk, men tråkigt nog – eller avslöjande nog – inte på svenska eller danska. Däremot finns uppropet översatt till kymriska, estniska, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, slovakiska, slovenska och serbiska (Serbien är inte ens EU-medlem).


Tanken bakom uppropet är god. Det heter bl.a.:    

          

”Dock domineras maskinöversättnings-  och språkteknologitjänster av globala icke-europeiska företag, som huvudsakligen fokuserar på engelska och ett fåtal av världens största språk, varvid EU-språk med mindre ekonomisk makt negligeras. Som resultat befinner sig nästan hälften av Europas medborgare i ett digitalt underläge beroende på deras modersmål.


Marknaden ensam förmår inte ta itu med den europeiska språkutmaningen, som kräver ett omedelbar och gemensamt handlande från EU:s sida.  Europa behöver en strategi för att avlägsna språkbarriärer, vilket gynnar företag och folk i EU och tillhandahåller likvärdiga digitala möjligheter för  alla EU:s språksamfund.”


Det är helt klart att utvecklandet av maskinöversättningsprogram, röstöversättningsprogram och andra språkteknologitjänster inte kan överlåtas åt enbart kommersiella krafter, eftersom dessa prioriterar det som är lönsamt, d.v.s mycket stora språk. Till och med mellanstora språk, som svenska och danska, som ändå tillhör de hundra största språken i fråga om antal talare, kommer i så fall på efterkälken.


Underteckna gärna uppropet. Även om man inte förstår de språk, som nämns i första stycket, kan läsarna av denna blogg förstå något annat språk som engelska, franska, spanska eller tyska etcetera. Om inte, kan man använda en maskinöversättning...


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 2 juni 08:00

(Jonas Borelius skickade detta mejl i söndags kväll den 31/5)   Hej Amanda!   Klockan är 22:20 på söndagskvällen och jag märker att på samtliga mina (20-tal) kanaler på tv så pratas det bara ENGELSKA.   Inte en enda kanal har något progra...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 1 juni 12:05

”Lysande lagom är en underhållande och allmänbildande podcast för alla språkintresserade, eller för den som är nyfiken på hur det är att lära sig svenska och komma till Sverige som vuxen. Du möter Emil Molander, lärare i svenska som andraspråk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 15:38

Aftenposten den 12 maj skriver:   ”– I dag skriver vi språkhistorie, innledet kulturministeren tirsdag. For første gang skal Norge ha én enkelt lov som styrer det offentliges språkpolitikk. Det betyr blant annet en strengere linje f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anni-Frid (”Frida”) Lyngstad (Abba) - Även en blomma   Söndagens svenskspråkiga dikt   Blomman   När sig våren åter föder,  Klar och ljuf,  Dagen ler och solen glöder, --  Vaknar du,  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 12:40

I senaste numret av Språknytt presenterar Ingjerd T. Skaug Robin en uppdaterad analys av den franska språklagen:   ”Den franske språkloven er et viktig instrument for at fransk kultur og språk skal kunne hevde seg i konkurranse med engelsk,...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se