Direktlänk till inlägg 27 mars 2015

Vilket språk talar vi om tusen år och mer?

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 mars 2015 14:40


Frågan om hur en fjärran framtids språk är konstruerat kan ingen nu levande människa svara på, men Ola Wikander, expert på utdöda språk, har fått anledning att fundera över frågan efter att ha kontaktats av Svensk kärnbränslehantering (SKB).


Det utbrända avfallet från de svenska kärnkraftverken ska ju grävas ner i berggrunden, och radioaktiviteten avtar så långsamt att det kommer att behövas förståelig varningsinformation i tusentals år framöver. Sedan 2011 driver SKB ett projekt om informationsbevarande efter att avfallet förslutits, och som engagerar forskare både vid Linnéuniversitetet och Lunds universitet (där Ola Wikander är verksam). Utgångspunkten är att information ska efterlämnas både i arkiv och med skyltar och markörer i olika former, samt genom direktöverföring mellan generationer.


Ola Wikander intervjuas i senaste numret av Lagerbladet, SKB:s gratistidning som delas ut till hushållen i närheten av Forsmark, där kärnbränsleförvaret är tänkt att ligga. Han säger där bland annat att en tanke som slagit honom är vikten av att det finns sådana språkforskare som han även i framtiden: Frågan om att bevara information om kärnavfallet är också ett stort argument för att fortsätta med språkvetenskapen och lingvistiken. Just för att de framtida språkvetarna ska kunna utföra det på oss som vi nu gör med ugaritiskan. (Ett forntida språk som Wikander ägnat mycket tid åt). Uppdraget åt SKB har också medfört att han funderar mycket över hur dåtidens människor såg på oss: Jag kan tänka att den här feniciske kungen skrev ju inte till mig, han skrev till någon som delade hans världsbild. Studiet av gamla texter visar hur lätt det är att bli missförstådd. De kan få oss att fundera över de outtalade självklarheter som finns runt omkring oss hela tiden. (…) Den här frågan ger oss perspektiv på det egna livet, vår generation och vårt språk. Om 10 000 eller 100 000 år vet vi inte ens om det finns någon mänsklig civilisation. Spontant kan man tänka sig att en budskap till framtiden borde vara enkla meddelanden. Men tänk om framtiden istället är extremt avancerad och de tror att vi var primitiva grottmänniskor som aldrig kan ha behärskat den här kärnkraftstekniken?


Hela artikeln finns att läsa på http://www.skb.se/lagerbladet____39360.aspx?show=1|Läs%20senaste%20numret%20av%20Lagerbladet%20Östhammar||Lagerbladet%20Östhammar. Artikeln börjar på sidan 10.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 15:16


       Så långt ifrån Waynes Coffees urvattnade, standardiserade och likriktade fikaställen som det går att komma. Att man dessutom kan lämna parlören hemma, gör det hela än bättre.   Heja på!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 08:00


  "Blir alltid lika glad när det är ett svenskt namn på produkten, inte alls självklart i dessa dagar", skriver Ulrica Falk på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 13:00

Hej!   Jag har hittat er trevliga hemsida, men får bara upp den engelska versionen. Eftersom jag har svenska som modersmål(som sannolikt de flesta av era kunder)  önskar jag komma in på er hemsida med svensk text.   Bästa hälsningar Lars Gö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 08:00

"Internationella" engelska skolans och liknande skattefinansierade språkbytesskolors blotta existens i Sverige är också tecken på ett galet självskadebeteende  - se denna artikel - som måste få ett slut. Helst igår!   Ja! Varför håller vi i Sveri...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 12:33

En engelsman ifrån Stoke han kände att nått var på tok. Han ville så gärna nå svenskens kärna Men på språket han ej blev så klok!   Stig Engzell   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se