Direktlänk till inlägg 12 februari 2015

Frågorna ställs för sjunde gången

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2015 18:56

Jag ställer nu dessa frågor för sjunde gången!!!!!: Av vilken anledning har “att” försvunnit från svenska språket, i tidningar osv?


Hur har det gått till när “på något vis” har bytts mot “nånstans” ( jag tycker nånstans.....osv!) Varför och när bestämdes att “Ensam skall heta “själv”?????? (ex: Jag tycker nånstans jag kommer gå själv från krogen)


Hoppas ni kan visa LITET intresse och exempelvis skicka ett meddelande att ni inte kan svara på frågan!  Det är bättre, än att som de tidigare sex gångerna, bara ignorera mig helt!!


Tack!

Ivar Magnusson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Observatör

12 februari 2015 20:47

Bäste Ivar,

eftersom du påstår att du har skrivit till oss hela sex gånger tidigare utan att få svar i denna fråga, undersökte vi saken. Arkivet till sprakforsvaret (snabel-a) yahoo.se, vilket är den adress vi använder, går tillbaka till den 19/1 2010. Det går bara att hitta ett inlägg från dig den 1/10 2011, vilket besvarades den 7/10 2011.

Språkförsvaret fokuserar på svenskans ställning, d.v.s statusvård, framför språkvård. Det framgår mycket klart av vår programförklaring från 2011: http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=28 Det betyder att vi försvarar svenskan, särskilt gentemot engelskans expansion, förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse. Det viktiga är att svenska överhuvudtaget används. 90 procent av alla avhandlingar i Sverige skrivs på svenska; engelskan har stärkt sin ställning som undervisningsspråk på högskole-, gymnasie- och grundskolenivå. Storföretag använder engelska som koncernspråk och vissa exportföretag använder engelska som plattform för sin marknadsföring. Myndigheter och företag namnger projekt, verksamheter och byggnader på engelska. Engelska filmtitlar översätts inte till svenska och ibland översätts icke-engelskspråkiga filmer t.o.m till engelska i Sverige. Konstutställningar och enskilda konstverk namnges på engelska. Säga vad man vill om de som skriver ”kommer” i stället för ”kommer att”, inte kan skilja på ”ensam” och själv” och hänger sig åt användning av ”nånstans”; de använder åtminstone svenska.

”Att” har inte försvunnit från svenska språket. En stor grupp hjälpverb (19 st) saknar infinitivmärket att. Efter ”börja” och sju andra hjälpverb förekommer såväl med som utan att. Efter kommer förefaller konstruktionen utan att vinna terräng i såväl tal som skrift, enligt Svenska Akademiens språklära (2013). Förmodligen är orsaken att vissa språkbrukare behandlar kommer analogt med de andra hjälpverben.
Varför vissa språkanvändare sammanblandar själv och ensam är oklart. Det är säkert ingen som ”bestämt” detta – snarare fått för sig. Språkliga förändringar kan uppstå spontant och sedan sprida sig. Ord kan också genomgå betydelseförändringar.
Det överdrivna användandet av ”nånstans” är gissningsvis jargong, som har spridit sig. Sökandet efter upphovspersonen är förmodligen ett hopplöst företag.

Språkvård är naturligtvis inte oviktigt. Språkförsvarets egna officiella texter korrekturläses alltid. I Språkförsvarets senaste antologi, ”Guld i strupen? Rötter och relationer”, förekommer bara ett korrekturfel. Två ord har fallit bort från en boktitel.

Språkförsvaret har gjort en prioritering utifrån vad som är viktigast vad gäller svenskans ställning och överlevnad. Den som vill prioritera språkvård kan ansluta sig till grupper på Facebook som Språkpolisernas högkvarter och dylika och olika grupper mot särskrivningar.

 
Ingen bild

Bo Alvberger

16 februari 2015 16:27

Mitt förslag till källan för användandet av "nånstans" i stället för "på något vis" är Erik Lindegren i dikten ARIOSO: "Någonstans inom oss är vi alltid tillsamman ...". Klåfingriga journalister har sedan gjort resten.

 
Ingen bild

Observatör

12 februari 2016 22:39

Oj, felskrivning: "90 procent av alla avhandlingar i Sverige skrivs på svenska;". Det ska naturligtvis vara "på engelska".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 12:38

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn. För "säkerhets skull" lite insprängd engelska (The Rainbow) bland benämningen Tellusbarn. Det här är ju VIKTIGA saker och då kan man inte endast  begagna sig av det "lokala språket". Eller? ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 11:42

En svensk studie, presenterad i en svenskspråkig medicinsk tidskrift. Detta i den annars så genomanglifierade forskningsvärlden.   Trevlig läsning!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 aug 12:22

Grönköpings veckoblads årsbok, som nyligen har lämnat tryckeriet, förtäljer bland annat:   ”Business square kommer Stora torget att omdöpas till, om ett förslag från kommunkontoret godtages av stadens styrande. Ytterligare namnförslag är Cu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 aug 15:10


  ...på nyttan av flerspråkighet inom yrkeslivet!   Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 aug 13:41


... svenskan!     "Helg" och inte "Weekend".   Två tummar upp!   Också språkförsvarare    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se