Direktlänk till inlägg 9 november 2014

Svenska Akademien: Rädda Terminologicentrum!

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 november 2014 12:38

I dagens DN har sexton ledamöter i Svenska Akademien undertecknat en välformulerad debattartikel, ”Förlusten för svenskan är större än statens besparing”:


”Rädda Terminologicentrum. Med nedläggningen av TNC sätter regeringen in ­stöten där det svenska språket är som allra känsligast: uppkomsten av nya ­tekniska termer. Besparingen på fyra miljoner kronor står inte i proportion till den stora ­förlusten för språket.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Trött på idiotin

9 november 2014 13:13

Seriöst. Är detta Bizarro World? Detta är SPRÅKFÖRSVARET och t.o.m ni följer den efterblivna och helt idiotiska "trenden" att ta bort citationstecknen från citat (rubriken)? Jag vet inte längre om jag ska skratta eller gråta.

Följande är en uppmaning till Svenska Akademien om att de ska rädda Terminologicentrum:

Svenska Akademien: Rädda Terminologicentrum!

Följande är den korrekta rubriken, där Svenska Akademien citeras (eller parafraseras) att säga "Rädda Terminologicentrum!":

Svenska Akademien: "Rädda Terminologicentrum!"

(Såvida det inte råkar vara en mycket osannolik slump att ni uppmanar dem samtidigt som de skriver samma sak.)

Nätverket Språkförsvaret

9 november 2014 14:02

Rubriken är Språkförsvarets egen. Det är inget direktcitat, vilket framgår av artikeln. Frasen "Rädda Terminologicentrum" återfinns i ingressen, som förmodligen är DN:s, men utan utropstecken. Normalläsaren kommer att tolka rubriken som att det är en uppmaning från Svenska Akademiens sida, vilket det också är.

 
Ingen bild

Trött på svengelskan

9 november 2014 14:47

@Trött på idiotin:

"Allvarligt"! heter det på svenska. "Seriöst" har i svenskan en helt annan betydelse än den här avsedda. Jag är så gräsligt trött på detta oskick att använda det engelska "serious(ly)" istället för det i sammanhanget korrekta svenska ordet.

 
Ingen bild

JohanIII

10 november 2014 12:40

Fixa länken, den är helt koko. dn.se. föregås av nån slags redigeringslänk för denna blogg.
http://www.dn.se/debatt/forlusten-for-svenskan-ar-storre-an-statens-besparing/ ska det vara bara

(Har bloggagratis html-möjlighet? Kan inte finna nåt. Testar: <a href="http://www.dn.se/debatt/forlusten-for-svenskan-ar-storre-an-statens-besparing/">Förlusten för svenskan är större än statens besparing</a>)

Nätverket Språkförsvaret

10 november 2014 16:30

Länken är fixad. Oklart om den var felaktig från början eller om den bara har "hoppat ur".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 18 jan 08:00

I ingressform berättar Svenska Dagbladet:   ”Nu är det klart: den nya skyskrapan från HSB, ’Jubileumshuset’, kommer att bli 24 våningar hög, ha två torn och inspireras av tidigt 1900-tal. Stockholms stad och HSB är överens om de...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 17 jan 11:28

Undersökningar visar att vi svenskar är ovanligt duktiga på engelska som andraspråk. Varför då inte gå över helt till detta internationella språk, anser vissa debattörer, s k anglofåner, som tror att det skulle gynna tillväxten. Språkbytet skulle gäl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 jan 22:04

I en debattartikel i Örnsköldviks Allehanda i våras berättade Jasenko Omanovic, som sökte sig frivilligt till Härnösand, hur det var att lära sig svenska och om kontakten med lokalsamhället:   ”Vår klass fick undervisning utanför klassrumme...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 jan 12:00

Björn Rehnström skriver på Facebook:   Sveriges television, Sveriges Radio, BBC Radio över hela världen, Dalaradion, tidningar och hemsidor över hela världen: överallt har de skrivit och gjort reportage om det märkvärdiga språk vi har här i Älvda...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 jan 08:00

Folkpartiet/Liberalerna verkar i och med överenskommelsen med S, MP och C, äntligen få igenom sin gamla käpphäst språkkrav för medborgarskap.   Detta lanserades redan 2002, under Lars Leijonborgs ledarskap. Det är i och för sig ett vettigt försla...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se