Direktlänk till inlägg 9 november 2014

Svenska Akademien: Rädda Terminologicentrum!

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 november 2014 12:38

I dagens DN har sexton ledamöter i Svenska Akademien undertecknat en välformulerad debattartikel, ”Förlusten för svenskan är större än statens besparing”:


”Rädda Terminologicentrum. Med nedläggningen av TNC sätter regeringen in ­stöten där det svenska språket är som allra känsligast: uppkomsten av nya ­tekniska termer. Besparingen på fyra miljoner kronor står inte i proportion till den stora ­förlusten för språket.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Trött på idiotin

9 november 2014 13:13

Seriöst. Är detta Bizarro World? Detta är SPRÅKFÖRSVARET och t.o.m ni följer den efterblivna och helt idiotiska "trenden" att ta bort citationstecknen från citat (rubriken)? Jag vet inte längre om jag ska skratta eller gråta.

Följande är en uppmaning till Svenska Akademien om att de ska rädda Terminologicentrum:

Svenska Akademien: Rädda Terminologicentrum!

Följande är den korrekta rubriken, där Svenska Akademien citeras (eller parafraseras) att säga "Rädda Terminologicentrum!":

Svenska Akademien: "Rädda Terminologicentrum!"

(Såvida det inte råkar vara en mycket osannolik slump att ni uppmanar dem samtidigt som de skriver samma sak.)

Nätverket Språkförsvaret

9 november 2014 14:02

Rubriken är Språkförsvarets egen. Det är inget direktcitat, vilket framgår av artikeln. Frasen "Rädda Terminologicentrum" återfinns i ingressen, som förmodligen är DN:s, men utan utropstecken. Normalläsaren kommer att tolka rubriken som att det är en uppmaning från Svenska Akademiens sida, vilket det också är.

 
Ingen bild

Trött på svengelskan

9 november 2014 14:47

@Trött på idiotin:

"Allvarligt"! heter det på svenska. "Seriöst" har i svenskan en helt annan betydelse än den här avsedda. Jag är så gräsligt trött på detta oskick att använda det engelska "serious(ly)" istället för det i sammanhanget korrekta svenska ordet.

 
Ingen bild

JohanIII

10 november 2014 12:40

Fixa länken, den är helt koko. dn.se. föregås av nån slags redigeringslänk för denna blogg.
http://www.dn.se/debatt/forlusten-for-svenskan-ar-storre-an-statens-besparing/ ska det vara bara

(Har bloggagratis html-möjlighet? Kan inte finna nåt. Testar: <a href="http://www.dn.se/debatt/forlusten-for-svenskan-ar-storre-an-statens-besparing/">Förlusten för svenskan är större än statens besparing</a>)

Nätverket Språkförsvaret

10 november 2014 16:30

Länken är fixad. Oklart om den var felaktig från början eller om den bara har "hoppat ur".

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 juli 13:36


För jag lov att presentera "Skolådan i Hurva"!       Så långt ifrån "Oatlyfierade" skokedjor som exempelvis "Nilson Shoes" med "Sale", "Midseason Sale"... bla, bla och åter bla!   Kort sagt: Det är en lisa för själen att läsa text helt ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 juli 13:41

Oatly, som tillverkar havredryck och har gjort sig ökända för att publicera infantil reklam på engelska, publicerar idag en helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken "Netto noll? LOL".Det enda engelska uttryck som förekommer i annonsen är just -...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 juli 12:08

I lokaltidningarna i Dalarna kan man idag läsa följande: "En person ska under natten till måndagen ha försökt stjäla en större mängd stöldgods från ett handelsföretag i Mora." Jag undrar var kom stöldgodset från? Hade handelsföretaget stulit det? Det...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se