Direktlänk till inlägg 6 oktober 2014

SAS är ute och reser

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 oktober 2014 17:36

I dagens digitala utgåva av "Svenska De-bladet" (svd.se) möts läsaren av en annons från SAS med texten "We are travelers".


Inte ens i engelskspråkiga länder klarar alla av att stava "traveller" korrekt, och åtminstone i Förenta staterna finns den med "språkvården" i Sverige gemensamma inställningen att "många skriver så nu, så det måste vara godkänt".


Nästa förväntade steg från SAS' sida blir att förväxla "there" och "their".


-cj

 
 
Ingen bild

xwz

7 oktober 2014 10:11

En liten detalj bara, men kanske ändå av viss betydelse. Numera uttalar vi flygbolaget "sass", i mitt tycke inte alls lockande men internationellt förstås. Förr var det saS eller SaS som gällde. Det sistnämnda (SaS) är skandinaviskt örongodis och jag blev faktiskt glad när en nyhetsuppläsare uttalade det så för ett tag sedan.

 
Ingen bild

Avinor

23 oktober 2014 10:46

Dumheter! Är Språkförsvarets nya uppgift att ägna sig åt brittisk språkchauvinism, sådan som menar att brittisk engelska och brittisk stavning är de ursprungliga och att alla amerikanska former beror på slapphet och förfall?

Faktum är att brittisk och amerikansk standardstavning utvecklades parallellt på 1700- och 1800-talen. Olika lexikografer gjorde olika val och fick olika inflytande i de båda länderna. I USA var det Noah Webster. Stavningen "traveler" finns med redan i hans första ordbok från 1828.

http://machaut.uchicago.edu/?resource=Webster%27s&word=traveler&use1828=on

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

23 oktober 2014 16:30

Avinor,

inlägget är personligt signerat. Språkförsvaret som organisation tar inte ställning till vilken engelska som är "bäst" och vilken stavning som ska tillämpas. De flesta av våra medlemmar,inkl. jag själv, har dock undervisats i brittisk engelska. I samband med att jag under de senaste dagarna länkade till ett antal språkliga styrdokument från olika universitet och högskolorna noterade jag att flera av dem uttryckligen förordade brittisk engelska. Den senaste kursplanen i engelska på gymnasiet - http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/eng?tos=gy&subjectCode=eng&lang=sv - tar inte ställning till vilken engelska, brittisk eller amerikansk, som ska tjäna som modell. Eleverna idag möter i huvudsak amerikansk engelska i populärkulturen och på internet, medan de flesta elever som vill finslipa sin engelska åker på språkresor till England.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 17 okt 08:00


  Mikael Gaunitz skriver på ”Språkförsvarets vänner”:   ”Nix, jag blir ALDRIG en del av er Oatly. Jag vänder på Oatlys produkter varje gång jag är i matbutiken. – Då lägger man bättre märke till den fåniga och helt onö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 16 okt 19:16

Lotta Olsson berättar idag i Dagens Nyheter om ett besök:   ”Vi bestämde oss för att besöka Svenska blomkrukeverken, som DN:s mästerkåsör Red Top skrev om på 70-talet. Företaget visade sig numera heta Virtual Flowerpots.   Det är viktig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 15 okt 14:12


  Tummen upp för Gröna lund som här begagnar Svea rikes tungomål vad gäller namngivningen av den nya attraktionen.   Annars har många tivolin fått sin beskärda del av "engelska sjukan".   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 okt 21:52


  finns både på svenska och finska!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 okt 13:13

Det är inte bara i Älvdalen som Ulum Dalska och älvdalingarna kämpar för att rädda det unika och hotade språket älvdalska. Nyligen besökte en delegation från Älvdalen och Köpenhamn Stockholm där man argumenterade för att språket ska bli erkänt som et...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se