Direktlänk till inlägg 6 oktober 2014

SAS är ute och reser

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 oktober 2014 17:36

I dagens digitala utgåva av "Svenska De-bladet" (svd.se) möts läsaren av en annons från SAS med texten "We are travelers".


Inte ens i engelskspråkiga länder klarar alla av att stava "traveller" korrekt, och åtminstone i Förenta staterna finns den med "språkvården" i Sverige gemensamma inställningen att "många skriver så nu, så det måste vara godkänt".


Nästa förväntade steg från SAS' sida blir att förväxla "there" och "their".


-cj

 
 
Ingen bild

xwz

7 oktober 2014 10:11

En liten detalj bara, men kanske ändå av viss betydelse. Numera uttalar vi flygbolaget "sass", i mitt tycke inte alls lockande men internationellt förstås. Förr var det saS eller SaS som gällde. Det sistnämnda (SaS) är skandinaviskt örongodis och jag blev faktiskt glad när en nyhetsuppläsare uttalade det så för ett tag sedan.

 
Ingen bild

Avinor

23 oktober 2014 10:46

Dumheter! Är Språkförsvarets nya uppgift att ägna sig åt brittisk språkchauvinism, sådan som menar att brittisk engelska och brittisk stavning är de ursprungliga och att alla amerikanska former beror på slapphet och förfall?

Faktum är att brittisk och amerikansk standardstavning utvecklades parallellt på 1700- och 1800-talen. Olika lexikografer gjorde olika val och fick olika inflytande i de båda länderna. I USA var det Noah Webster. Stavningen "traveler" finns med redan i hans första ordbok från 1828.

http://machaut.uchicago.edu/?resource=Webster%27s&word=traveler&use1828=on

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

23 oktober 2014 16:30

Avinor,

inlägget är personligt signerat. Språkförsvaret som organisation tar inte ställning till vilken engelska som är "bäst" och vilken stavning som ska tillämpas. De flesta av våra medlemmar,inkl. jag själv, har dock undervisats i brittisk engelska. I samband med att jag under de senaste dagarna länkade till ett antal språkliga styrdokument från olika universitet och högskolorna noterade jag att flera av dem uttryckligen förordade brittisk engelska. Den senaste kursplanen i engelska på gymnasiet - http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/eng?tos=gy&subjectCode=eng&lang=sv - tar inte ställning till vilken engelska, brittisk eller amerikansk, som ska tjäna som modell. Eleverna idag möter i huvudsak amerikansk engelska i populärkulturen och på internet, medan de flesta elever som vill finslipa sin engelska åker på språkresor till England.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 12:00


...människor i olika typer av sammanslutningar har vett att använda sig av svenska här i landet!       Jämför med fjanterier som "Missing People Sweden", "Cold Case Sverige" och "X-Cons", för att nämna några exempel. Den hemmasnickrade och o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 08:00

(Brevväxling med Utbildningsradion om programmet ”Balkans metropoler”)   Från: Kundtjänst <Kundtjanst@ur.se> Skickat: den 26 maj 2020 15:05 Till: Ola Nilsson Ämne: Sv: Fråga om Balkans metropoler   Hej Ola, Jag har full f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 20:13

Efter många turer och namn genom åren så återuppstod koncernnamnet Gränges år 2013! Synnerligen trevligt med ett svenskspråkigt namn (och som till och med innehåller en "inhemsk bokstav") i dessa anglifierade tider.   Per-Owe Albinsson    (De...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 11:27

(Inslaget sändes i TV4 fredag den 22/5 kl. 18.06 – längd på klippet 7:16)   "Flockimmunitet, coronaavstånd och coronahälsning. Covid-19 har lett till en utveckling av språket, där nya begrepp på kort tid blivit allmänt vedertagna. Anders Sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 maj 12:00

Internationella Engelska Skolan kommer att öppna en ny skola i Staffanstorp. Varför tillåter Sverige, som enda land i världen, denna galenskap?   Politiker måste uppvaktas och väckas ur sin törnrosasömn!   Uppmärksam    (Denna nätdagbok ä...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se