Direktlänk till inlägg 4 oktober 2014

Internetanvändning i världen den 31 december 2013

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 oktober 2014 14:03

Enligt Internet World Stats uppgick antalet internetanvändare i världen den 31 december till 2,8 miljarder (av 7,18 miljarder), eller 39 procent. Det innebär en ökning med 676,3 procent sedan år 2000. Den snabbaste ökningen sett till världsdel/region står Afrika för med 5219,6 procent, eller 52 gånger. Störst antal internetanvändare återfinns i Asien med 1,2 miljarder, eller 45,1 procent av det totala antalet internetanvändare.


Om man enbart ser till Europa, har idag många länder och områden en penetrationsgrad på 90 procent eller däröver. Det gäller Andorra, Danmark, Finland, Färöarna, Island, Lichtenstein, Monaco, Nederländerna, Norge och Sverige. Som tidigare ligger Island högst med 96,5 procent.


De tio största språken på internet är (i miljoner):


Engelska800,6
Kinesiska649,4
Spanska222,4
Arabiska135,6
Portugisiska121,8
Japanska109,6
Ryska 87,5
Tyska 81,1
Franska 78,9
Malajiska 75,5

Övriga språk används av 440 miljoner.


Personligen undrar jag om inte antalet användare av engelska har överskattats och användarna av franskan underskattats i denna statistik 1). Man ser genast att vissa språk fortfarande har en stor tillväxtpotential. Det gäller kinesiska, spanska, arabiska, portugisiska, ryska och malajiska. Franska kommer också att växa med tanke på att det är andraspråk i stora delar av Nord- och Västafrika.


Observatör


1) På ett annat ställe på webbplatsen kan man se att IWS inte skiljer på modersmålstalare och andraspråkstalare av engelska och franska.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Wik

5 oktober 2014 09:34

Intressant. När det gäller wikipedia så finns det där nu 1.944.302 artiklar på svenska. På engelska finns det 4,61 milj, på tyska 1,76 milj, på franska 1,55 milj, på spanska 1,13 milj...Vi är i gott sällskap med andra ord. Var och en av oss kam bidra genom att skriva en artikel, liten eller stor. Kan verkligen siffrorna för svenska stämma?

 
Ingen bild

wik

5 oktober 2014 09:46

Nej det stämmer inte riktigt. Jag ser nu att siffrorna för tyskan räknades maj 2001! Det måste ha hänt mycket sedan dess. Man frågar sig också varför det är så stor skillnad mellan danskan (192.000) och finskan (356.000).

 
Ingen bild

inga johansson

5 oktober 2014 20:36

Seit Mai 2001 sind 1.763.094 Artikel in deutscher Sprache entstanden.
Jag tolkar det så att nu 5 okt finns detta antal artiklar hos tyska Wikipedia och att det är från 2001 fram till nu. När tyskarna började använda Wikipedia 2001 var antalet långt därifrån.
Esperanto hamnar mellan danska och finska = 202 946
dock efter ungerska 267 220

 
Ingen bild

wik

6 oktober 2014 10:17

Ja Inga, det är bra att det finns uppmärksamma läsare. Jag upptäckte själv felet när jag satte mig vid datorn för en stund sedan. Vanan att använda Wikipedia varierar stort mellan länderna. Det kan vi konstatera.

 
Ingen bild

Observatör

6 oktober 2014 16:36

Enligt Wikipedias sammanställning http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Wikipedias från 20 juli 2014 är rangordningen mellan de fem främsta språken i fråga om antal artiklar(i miljoner):

Engelska 4, 56
Nederländska 1, 78
Svenska 1, 74
Tyska 1, 73
Franska 1, 53

De fem efterföljande språken är italienska, ryska, spanska, vietnamesiska och waray-waray. Det sistnämnda språket är ett malajo-polynesiskt språk, som talas av 2,5 miljoner människor i den sydöstra delen av den filippinska ögruppen. Listan innehåller många överraskningar, förutom waray-waray även svenskans ställning. Antingen är svenskar och waray-waraytalare mycket aktiva på Wikipedia eller så är det något fel på statistiken. Kinesiskan lyser med sin frånvaro bland de tio främsta; det kan bero på att det finns en kinesisk motsvarighet till Wikipedia, som inte kan tillgodoräknas Wikipedia.

 
Ingen bild

inga johansson

6 oktober 2014 22:31

Det är något skumt med waray-waray. När jag satte in ett ord i sökrutan för att se hur det beskrevs på waray-waray så hamnade jag på den engelska Wikipedia-sidan

 
Ingen bild

Observatör

7 oktober 2014 10:49

Inga,

se följande upplysning:

By early 2011 the Waray-Waray Wikipedia had attracted notice for including more than twice as many articles as the Tagalog Wikipedia, which is based on the principal language of the Philippines. This discrepancy was explained by the very large number of articles added automatically by bots (sic!), with no direct human input."

Språket går också under namnet Winaray.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se