Direktlänk till inlägg 1 oktober 2014

Den mellannordiska språkförståelsen hölls tidigare uppe av skolan

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 oktober 2014 13:29

(”Väldigt bra initiativ” syftar på Språkförsvarets enkät  om den mellannordiska språkförståelsen till riksdagspartierna inklusive Feministiskt initiativ)


Väldigt bra initiativ!


Förståelen mellan de nordiska språken började försämras när den galenskapen bröt ut att man skulle skriva som man talar.  Då är alltid ’man’ just de som driver saken och just deras uttal som styr. Och det lyckades de med 1906!  Då blev enka till änka så att förbindelsen bröts både med ensam/enkom och norska-danska.


Man ville hjälpa små barn och obildade och strök h i hvad och hval och stava af med v, alltså försvåra förståelsen med våra släktspråk. (Klen tröst att denna curling gick ännu längre i Norge där man gick över till sentrum och stasjon.)


Men förståelsen hölls uppe av skolan! Jag, som började skolan 1934, fick läsa norska och danska texter redan folkskolan, en förmån som minskade för mina barn och försvann för mina barnbarn.


I Sverige har tillkommit den märkliga tv-situationen. Medan danskar och norrmän inte har några problem med att ta sin svensk tv får svenskar lägga ned arbete och pengar för att ta in norsk eller dansk.


Som om inte detta vore nog tillkommer i Sverige en märklig princip vid tv-textningen. Jag påtalade den redan i Röster i Radio men sedan dess har det blivit värre. Principen för översättaren:


  • Välj för varje norskt eller danskt ord, oavsett hur ovanligt det är, vanligaste svenska synonym  -  även om det bryter stilen.
  • Undvik att välja det svenska ord som råkar vara detsamma som ett uttalat norskt eller danskt.

Vänliga hälsningar


Göran C-O Claesson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 12:00


...människor i olika typer av sammanslutningar har vett att använda sig av svenska här i landet!       Jämför med fjanterier som "Missing People Sweden", "Cold Case Sverige" och "X-Cons", för att nämna några exempel. Den hemmasnickrade och o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 maj 08:00

(Brevväxling med Utbildningsradion om programmet ”Balkans metropoler”)   Från: Kundtjänst <Kundtjanst@ur.se> Skickat: den 26 maj 2020 15:05 Till: Ola Nilsson Ämne: Sv: Fråga om Balkans metropoler   Hej Ola, Jag har full f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 20:13

Efter många turer och namn genom åren så återuppstod koncernnamnet Gränges år 2013! Synnerligen trevligt med ett svenskspråkigt namn (och som till och med innehåller en "inhemsk bokstav") i dessa anglifierade tider.   Per-Owe Albinsson    (De...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 maj 11:27

(Inslaget sändes i TV4 fredag den 22/5 kl. 18.06 – längd på klippet 7:16)   "Flockimmunitet, coronaavstånd och coronahälsning. Covid-19 har lett till en utveckling av språket, där nya begrepp på kort tid blivit allmänt vedertagna. Anders Sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 maj 12:00

Internationella Engelska Skolan kommer att öppna en ny skola i Staffanstorp. Varför tillåter Sverige, som enda land i världen, denna galenskap?   Politiker måste uppvaktas och väckas ur sin törnrosasömn!   Uppmärksam    (Denna nätdagbok ä...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se