Alla inlägg under september 2014

Av Nätverket Språkförsvaret - 8 september 2014 14:13

Jag kände inte till att René Descartes (1596 – 1650) hade diskuterat behovet av ett universalspråk, ett konstgjort språk lätt att lära sig och använda. Det skedde bl.a i ett brev av 20 november 1629 till abbot M. Mersenne (fransk amatörmatematiker samtida med Descartes). Texten är hämtad från Tron Ögrims kommentarsida kring programserien "Drømmen om det fullkomne språk" i norsk radio år 2000.


"Et universalspråk skulle bare ha en form for konjugasjon, bøyningsmønster og ordkonstruksjon. Og det skulle ikke inneholde noen av de feil og uregelmessigheter, som alle er ting som er oppstått ved at språket ødelegges i vårt daglige bruk. Bøyning av substantiver eller verb og konstruksjion av ord skulle gjøres ved hjelp av affikser, enten før eller etter rotordene. Alle disse affiksene skulle stå i ordboka. Så det ville ikke være noe mirakel om selv enkle ånder lærte å uttrykke seg på dette språket på mindre enn 6 timer ved hjelp av ordboka...

Videre finner jeg, at man ved hjelp av en oppfinnelse både kunne komponere de enkelte ordene og gjøre det lett å lære språket på svært kort tid: Nemlig ved hjelp av orden. Man måtte skape et metodisk system for alle tanker som kan oppstå i menneskeånden, på samme måte som det finnes en naturlig orden mellom tallene i tallrekka. På et ukjent språk kan man, på en dag, lære å å sette navn på og skrive alle tall helt til uendeligheten. Og dette er jo i alle fall en uendelighet av forskjellige ord. Det samme måtte man gjøre med alle de andre ordene som trengs for å uttrykke alle de andre tingene som finnes i menneskenes ånd...


Å finne opp dette språket avhenger av den sanne filosofien. For bare den sanne filosofien kan nummerere alle menneskenes tanker og klassifisere dem i systematisk orden, og samtidig skille ut de av dem som er klare og enkle. Dette er etter mitt syn den største hemmeligheten som man kunne oppdage for å finne den gode vitenskap. Og den er avhengig av å oppdage de enkle ideene, som er typiske for menneskenes fantasi og kombineres slik at de danner alt menneskene tenker...

Jeg venter at et slikt universalspråk ville være svært lett å lære, å uttale og å skrive. Og det aller viktigste er at det ville hjelpe dømmekraften. For det ville så tydelig representere alle ting, att det ville være nesten umulig å ta feil, mens ordene i vårt språk har så uklar og forvirrende betydning at vi ikke forstår noen ting perfekt. Ved hjelp av dette språket kunne bøndene vurdere sannheten i ting, som filosofene ikke klarer å begripe nå."


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 september 2014 11:41

Språkförsvaret


Det är ett ädelt syfte det Språkförsvaret kämpar för. Lika ädelt är, att svenskar i sin språkutbildning inför utbyte med länder utanför Sverige vinnlägger sig om att visa andra språkområdens folk respekt, inte som nu utgå ifrån att engelska är var mans/kvinnas språk i t. ex. Tyskland, Österrike, Frankrike, Italien eller Spanien. I dessa länder har svenskar marknader för varor och tjänster. Att skicka representanter till Tyskland och Österrike med tyska i bagaget, till Frankrike med franska etc., inte som nu med den uttalade förutsättningen, att en dåligt talad engelska räcker. För att vårt språk skall vinna respekt som bärare av vår identitet skall vi – detta land med kunskap som kardinalord – veta, att respekt för vår kultur skapas bara om vi visar respekt för andras, och i denna respekt är språkkunskap viktig som förutsättning. Utbildningssverige med Jan Björklund i spetsen visar i detta avseende upp ett själlöst ansikte.


Jag hoppas, att jag har uttryckt mig klart.


Hälsningar

Stig Hallgren

Borås


(Denna nätdagfbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 september 2014 16:30

Hela Hälsingland har intervjuat Östen Eriksson (Östen med rösten), musiker, som menar att svenskan går i tretakt:


"Vi pratar i tretakt. Johannes Berndalen pratar med Östen Eriksson om visor, polskor och varför svenska språket passar till vissa melodier.


I begynnelsen var språket. Sedan kom musiken.


Svenska språket går i tretakt, eller polsketakt. Finska språket går i tvåtakt, finska polkor."


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 september 2014 10:53

Det senaste decenniet har svenskans ställning diskuterats som aldrig förr och Sverige antog t.o.m en språklag 2009. Vi diskuterar om språk har egenvärde, engelskans expansion på svenskans bekostnad, svenskans ställning inom vissa områden, statusvård kontra språkvård, mångspråkighet, mellannordisk språkförståelse och hur den vanlige språkbrukaren kan påverka utvecklingen.


Startdatum: 29 september 2014

Veckodagar: Måndag(ar)

Tidpunkt: 18.00 - 20.00

Platser kvar: 9

Antal tillfällen: 6

Arrangör: Språkförsvaret

Cirkelledare: Olika.

Plats: ABF-Huset, ABF-Huset (ej fastställd lokal)

Sveavägen 41, 11181, STOCKHOLM

Arrangemangsnummer: 116002


Pris: 350 kronor (kurslitteratur ingår)


Anmälan kan ske direkt på ABF:s webbplats


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 3 september 2014 21:07

(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)


SVT sänder i kväll det första avsnittet i tv-serien  ”Eldsjälar”, som handlar om teckenspråkigas kamp runt om i Europa. Under sju veckor får vi möta sju olika döva personligheter som på olika sätt envist lyfter fram de teckenspråkigas frågor i samhället.


Det första programmet handlar om grekiska Olga Dalekou som kämpar för att det grekiska teckenspråket ska erkännas. Hon är också verksam i teatergruppen Crazy Colours. I följande program får vi bland annat möta döva politiker, grafiker och mediearbetare.


Läs mer om Eldsjälarlänk till annan webbplats hos SVT.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 september 2014 19:41

(Texten är hämtad från programmet Språkets webbsida, men redigerad)


Fyra av tio vet inte vad ordet jobbskatteavdrag betyder.
– Allvarligt, tycker demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).
Novus har undersökt hur bra människor förstår ord som politiker använder. Resultatet presenteras i programmet Språket.


I programmet, som sändes idag,  hörs även språkvetaren Anna W Gustafsson från Lunds universitet som forskat om ordförståelse och politiskt språkbruk, och Malin Crona chefredaktör för siten Allavaljare.se och den lättlästa nyhetstidningen 8 sidor som ges ut av Centrum för Lättläst.


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 september 2014 11:49

Hej!


Jag är inte på något sätt expert på Svensktoppen, men jag har ju konstaterat att låtar på svenska klarar sig mycket bra i konkurrensen med låtar på andra språk. Just nu ligger det tre låtar på svenska i topp. Jag blev därför lite förvånad när jag fick se hur få bidrag på svenska som kommit med i radions P4-tävling Svensktoppen Nästa, där vinnaren får en chans att komma med på Svensktoppen. Varje P4-distrikt, totalt 25, har haft en tävling och med hjälp av både juryer och allmänhet har en lokal vinnare uttagits i varje distrikt. Av de 25 vinnarna har sedan en jury tagit ut 8 finalister. I semifinalen hade Stockholm bara en låt av 10 på svenska, Göteborg 2 av 10, Malmöhus 1 av 7, Värmland 1 av 6, Jönköping 1 av 7 Kristianstad 1 av 6 osv. Till finalen tog en jury ut två låtar på svenska och sex på engelska. En av de svenskspråkiga låtarna vann och vi får väl se om detta bidrar till  att det blir fler låtar på svenska i nästa års tävling.


"Sång"

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards