Direktlänk till inlägg 21 september 2014

Plattityder kan gömmas i engelsk språkdräkt

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 september 2014 13:29

I en artikel, ”Nu är det tid att kraftsamla kring litteraturen”, som alltså egentligen handlar om hur Svenska Dagbladet kommer att kraftsamla kring litteraturen i höst, skriver Anders Q Björkman också:


”Men tillbaka till språket. Det hjälper oss att tänka – förhoppningsvis klart – men kan dessvärre också användas för att få oss att tänka grumligt. Jag tänker på propaganda, reklam eller corporate bullshit. Det sistnämnda har gjort att vi numera downsizar eller outsourcar i stället för att säga upp personal. Trenden med att försöka gömma plattityder i engelsk språkdräkt har blivit så vanlig att den har spritt sig till ortsnamn – som tidigare påpekats i Språkspalten i denna tidning har en plats i Solna som nyss hette Virebergs industriområde bytt namn till Solna Business Park.”

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

22 september 2014 11:54

I sin nyligen utgivna bok "Oberoende är stark" är P G Gyllenhammar inne på samma oskick. Han ägnar ett kapitel åt den språkliga kommunikationen i näringslivet och konstaterar att "Näringslivschefer rabblar upp uttryck ungefär som om de gått igenom en glosförteckning. Det är ord som folk inte förstår."

Han fortsätter självkritiskt: "Därtill är det en myt att alla i Sverige talar så bra engelska. Efter att själv ha varit i den anglosaxiska världen rätt länge, anser jag att min engelska är helt ofullkomlig." Kanske något för Carl-Henric Svanberg att ta till sig ;-)?

P G Gyllenhammar belyser på ett utmärkt sätt hur svenskars förment goda kunskaper i engelska språket i själva verket utarmar såväl engelskan som svenskan. Man talar en nyansfattig, ja rentav grovhuggen engelska, och i takt med minskad användning av svenskan blir även den lidande.

Han avslutar kapitlet med att påstå att även en erkänd fullfjädrad retoriker som Barack Obama har förlorat i nyansrikedom. Gyllenhammar menar att presidenten har blivit stereotyp i sitt sätt att tala och återanvänder samma fraser och meningar. Därmed förändras bilden av talaren, anser P G.

Kapitlet avslutas med konstaterandet: "Poängen är att språket är en spegelbild av personen som använder det. Inte minst därför ska man ta språket på allvar."

Kunde inte ha sagt det bättre själv ;-).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 13:00

”I spalten ’Kort fråga, kort svar’ har redaktionen för radiostationen SWR3 i Tyskland undersökt frågan om hur många ord det tyska ordförrådet innehåller. Hanna Gottschalk från Föreningen för det tyska språket i Mannheim förklarar at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Magnus Uggla & Tommy Körberg - Moder Svea    Söndagens svenskspråkiga dikt   Vår nationalsymbol kallas Svea hon försåldes i morse på rea. Det nationella är slut så nu kastas hon ut och förresten s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 mars 12:37

På ditt modersmål kan du säga vad du vill, på andra språk det du kan!   Ovanstående är värt att betänka för alla de som medvetet eller omedvetet verkar för att ge engelskan en allt större betydelse i vårt samhälle och på vårt modersmåls bekostnad...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 mars 14:34

  Det sägs ganska allmänt bland lingvister att lånord (ett ganska fånigt ord då det sällan eller aldrig handlar om ett lån och en generös långivare)  inte utgör något hot mot ett språk. Och så brukar det komma en långdragen historia där man har svå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 mars 08:00

  Så var då den svenska delen av melodifestivalen över för den här gången. Det blev precis som i Vasaloppet: norrmännen vann. Men hur gick det till?   Med ett litet undantag så var som vanligt alla bidrag på engelska. Inte nog med det, man har ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards