Direktlänk till inlägg 11 september 2014

Hur motarbeta vågen av anglicismer?

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 september 2014 14:49

Hej,


vi översköljs varje dag av onödiga anglicismer;  det är ju därför Språkförsvaret finns. Tyvärr tror jag inte att vi kan hejda det här flödet — lika lite som vi kan få stopp på det erbarmliga sättet att prissätta alla varor med nior på slutet av priserna. Det är också en orenlighet i språkanvändningen. Mina ständiga invändningar möts i båda fallen med skeva leenden. Vad  säjs om t ex ”GREAT SALE—ONLY 9,99 kronor) — i en svensk butik i Sverige.


 Idag har jag bl a noterat att krögaren Melker Andersson skall introducera ett nytt restaurangkoncept under namnet ”GOOD LIFE”. Och Bildmuséet i Umeå förbereder en utställning med namnet ”SEARCHING FOR SMOOTH SPACE”. Kanske skulle Språkförsvarets många observanta medlemmar ombes att på försök notera alla sådana språkliga dumheter som dagligen förekommer i press, radio, TV, reklam och informationsblad så att vi  kan sammanställa listor med central redovisning (styrelsen) för varje månad — eller längre period. Sådana listor kan läggas till grund för analys av möjliga bevekelsegrunder för detta missbruk, inklusive upplysning om alternativ på svenska, där sådana finns. Kanske kan man t o m ranka dumheterna från helt onödiga/löjliga och rättsvidriga till ganska begripliga med tanke på ursprung och föregivet ”internationellt” sammanhang. Många av iakttagelserna skulle säkert föranleda Språkförsvaret att göra kompetenta hänvändelser och påpekanden till missbrukarna och deras tanklösa beslutsfattare. De som försvarar anglicismerna i svenskan brukar hävda att de arbetar i internationell miljö och därför använder engelska. Föga tycks de veta om den sanna internationella miljön, där också franska, tyska, spanska och många andra språk är förhärskande.


Vänliga hälsningar

Lars Nordberg


10/9 2014


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
ANNONS
 
Ingen bild

qz

12 september 2014 09:35

Om politiker och andra fortsätter att sätta engelska namn på byggnader, bostadskvarter, idrottsanläggningar etc, så tycker jag att vi inom Språkförsvaret döper om dem till svenska namn. Är det för radikalt? De svenska namnen blir visserligen inte officiella, men om man i brev eller skrivelser lägger till det svenska namnet inom parentes så ger det en liten vink om att vi inte gillar namnsättningen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se