Direktlänk till inlägg 30 augusti 2014

Överskott på bokstäver i alfabetet?

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 augusti 2014 14:40

Nej, inte för Överskottsbolaget, ÖoB AB, som utnyttjar bokstaven ö i sin webbadress, http//:öob.se!


Detta till skillnad från t.ex många företrädare för det allmänna som mycket medvetet försöker vränga till sina webbadresser så att bara bokstäverna i det engelska alfabetet (a-z) används.


ÖoB verkar ha sitt säte i Skänninge, en av Sveriges anrikaste städer (begreppet  stad försvann dock i den stora kommunreformen). Vi noterar att adressen till Skänninges webbplats är skanninge.se. Är det signifikativt för Skänninge med omnejd att å, ä och ö inte används i webbadresser?


Ja, en snabb genomgång av kommuner i "East Sweden" (f.d. Östergötland) med omnejd tyder på det.


- mjolby.se (Skänninges moderkommun numera)

- odeshog.se (lite av en "spacehog" på östgötaslätten, kanske)

- linkoping.se

- norrkoping.se

- vastervik.se

- tranas.se

- monsteras.se (Godzillas hemkommun?)


Dagens guldstjärna till ÖoB! Även om det naturligtvis inte bara är av språkideologiska utan också av företagsekonomiska skäl som man har valt sin webbadress. För dem som är beroende av sin marknad gäller det ju att hela tiden se till att göra det så enkelt som möjligt för de potentiella kunderna att ta rätt på tillgänglig information.


-cj 
ANNONS
 
Ingen bild

PellE

1 september 2014 14:02

Det är först på senare år som det gått att använda å-ä-ö i adresser på .se. Man får anta att de som haft pricklösa adresser i tiotals år tycker att de är så inarbetade att de inte vill lämna dem. Av de du räknar upp fungerar det med svenska bokstäver på alla utom Västervik och Mönsterås.
Ett specialfall var kommunerna Håbo och Habo som t o m gjorde en gemensam sida (habo.se) för att hjälpa besökarna komma rätt. Numera fungerar adressen håbo.se, (men den pekar till sajten med grunddomänen habo.se).

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

1 september 2014 22:01

Språkförsvaret har haft dubbla webbadresser, http://www.sprakforsvaret.se/sf/ och http://www.språkförsvaret.se/sf sedan 2006. Fram till 2012 skedde en omdirigering från http://www.språkförsvaret.se/sf till http://www.sprakforsvaret.se/sf/ som synlig huvudadress. Efter 2012 har det omvända gällt. Även om man söker på "sprakforsvaret" på Google, Yahoo eller Bing omdirigeras man direkt till http://www.språkförsvaret.se/sf. För säkerhets skull har vi behållit http://www.sprakforsvaret.se/sf/, ifall det finns utländska besökare, som saknar svenskt tangentbord, och som sitter och skriver in denna adress i webbadressfältet. Ett extra domännamn är f.ö billigt.

 
Ingen bild

Susanne L-A

2 september 2014 15:44

Som språkförsvarare tycker jag det är glädjande att min gamla hemort har hemsidesadressen östervåla.se. (ostervala.se funkar också.) När det gäller webbsidan till min nuvarande hemort, Hållnäs, funkar det att skriva in hållnäs.se, men det omdirigeras till hallnas.se. För orterna ovan gäller för övrigt samma sak, utom för "Monsteras" och "Vastervik".
Jag undrar förresten om Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har uppvaktats av Språkförsvaret i frågan? Jag har testat förr och då har det inte funkat med ä och ö, men nu när jag gör det så kommer man in på deras sidor. Det sker förstås en omdirigering till forsakringskassan och arbetsformedlingen, men det är alltid något.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

2 september 2014 18:36

Östervåla visar att det rör på sig vad gäller webbadresserna. Nej, vi har inte kontaktat Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen specifikt. Jag ser dock framför mig att Språkförsvaret skriver ett rundbrev motsvarande brevet till kommunerna till olika myndigheter med å, ä och ö i namnet. Både Språktidningen och Institutet för språk och folkminnen bör också uppvaktas.

 
Ingen bild

Susanne L-A

2 september 2014 21:24

Ja, det vore en bra idé. Skriv gärna till Sveriges hembygdsförbund också. Jag har själv stött på i frågan, men det har inte hänt något. Och Hembygdsförbundet är ännu sämre än de ovannämnda, för där går det ö h t inte att använda å, ä och ö, alltså ingen omdirigering sker.
(Det handlar alltså om hur man kommer in på hembygdsföreningars hemsidor från hembygdsförbundets portal. Man skriver www.hembygd.se/ortnamnet. Men ortnamnet måste skrivas utan å ä el ö.)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 feb 15:33


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se