Direktlänk till inlägg 19 augusti 2014

Håller språket ihop Norden?

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 augusti 2014 20:53

Hej!

"Håller språket ihop Norden?" Jag tycker att frågan är märklig. Norden hålls ihop av andra saker än bara språket och då tänker jag i första hand det vi löst kallar för nordiska värderingar. Norden utgör en sammanknuten enhet, ekonomiskt, socialt, politiskt, kulturellt... mest lyckad och synnerligen fridfull hörna i en värld överfylld av konflikter och motsättningar.
 

Ifråga om språk är det så att vi måste kunna engelska så bra som möjligt. Det är livsviktigt för oss. Engelska är nutidens latin.


Sedan ska vi gå vidare och säga att flerspråkighet är inget märkvärdigt. Fråga folk i Indien, Sameland, Amazonas... Att kunna tre språk är något jag tycker vår svenska språklag nästan förutsätter: svenska kommer först, sedan kommer engelska och därefter något eller några av de över 200 modersmål som vi har i landet. De nationella minoritetsspråken är en sak i sig. Mitt första språk är finska, och det är det språk jag dagligen använder med mina trespråkiga barn. Inget märkvärdigt med det!
 
Danska och norska är "bonusspråk" som jag kan läsa och förstå (norska/bokmål bättre än danska). Men jag känner inte mig motiverad att lära mig prata dem. Jag kan heller inte prata tornedalsfinska som är finskans "bonusspråk" (jämte estniska och karelska). Att ha mer danska och norska i svenska medier tycker jag vi ska satsa på. Jag gillar danska bondeserier och deckare och norska ryggsäcksvandrande hiphej folk. (Norge är dessutom världens naturskönaste land, tycker jag efter att bott
ett halvår i Tromsö.)

Sedan observera att över 600 000 svenskar har finskt påbrå och mer än 200 000 personer pratar finska dagligen som sitt första språk här i Sverige. Alltså: här, i den stora mängden sverigefinländare har vi en resurs som visar att finska och svenska inte utesluter utan kompletterar varandra. Vi har kanske språkproblem i Norden men de är till för att lösa. Vi har löst så många andra problem tidigare, som t.ex de hot som vi en gång fick kämpa emot. Sovjetunionen och Nazityskland lyckades inte krossa Norden och de nordiska värderingarna. Finland förblev ett demokratiskt styrt nordiskt land. Våra nodiska länder har blivit genom oerhörda uppoffringar och mycket arbete den hörna i världen som i internationell jämförelse är minst misslyckad. Att vi sedan har språk som är nära släkt med varandra (finlandssvenska, svenska, norska, danska...) är ett stort bonus.
 
Ystävällisin terveisin - Med vänliga hälsningar

Kaarlo Voionmaa

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Michael Andersson

19 augusti 2014 22:29

Vad gäller finska språkets ställning i Sverige håller jag med dig. Svenskar och finländare har samexisterat och haft stort utbyte under mer än tusen år. Att så lite lärs ut i skolan om Finland, den finska kulturen och även om språket, anser jag vara en stor brist.

Med de övriga länderna i Norden har vi kulturellt och språkligt mera gemensamt med, men det senaste millenniet har vi mest varit i krig med varandra. I dagens skola synes man inte lära ut något om de länderna heller. Dagens svenska ungdomar vet mer om Amerika, Mellanöstern och Afrika - om de kan geografi och historia över huvud taget - än om Sverige och Europa.

Så till det svenska språket: Enligt min mening har de svenska språkvetarna totalt abdikerat, från sin viktigaste uppgift; att vårda och BEVARA språket. Inom grammatiken har det skett en dramatisk utarmning: Dativ- och ackusativ-formerna (indirekt och direkt objekt) är nästan helt försvunna. Konjunktiv likaså. Det senaste språkvetar-mordet var avskaffandet av pluralformerna, vilket skedde på 40-talet. Något motsvarande tror jag inte har skett i finskan, även om man t.ex idag inte använder alla kasus lika flitigt längre.

Jag anser att det pågår ett folkmord i Sverige - och det sedan mer än ett sekel: Den svenska nationalkaraktären hånas och förlöjligas, man knäfaller och hyllar allt utländskt, ju mer främmande desto hellre. Att just engelskan ses som en förebild, är patetiskt: Engelska är ett pidginspråk, en misch-masch mellan gaeliska, latin och tyska. Till följd av detta oerhört ordrikt, men grammatiken definitivt inget föredöme.

Den undermåliga skolundervisningen idag - det skulle behövas en tegelstensromans omfång, för att nödtorftigt beskriva dess katastrofala brister - ligger till grund för den språkliga förflackning, som nu sker. Ett aktuellt, och vedervärdigt, exempel: Ordet 'var', som uttrycker befintlighet, ersätts nu av 'vart', som annars uttrycker riktning. Varifrån kommer en sådan idé? Germanska, liksom finsk-ugriska och slaviska, språk skiljer på riktning och befintlighet; ja alla, utom engelska förstås. Att man inte inser att vi i Europa är utsatta för en enorm anglo-amerikansk kulturimperialism, som hotar nationalkaraktärerna i alla länder här; och det som håller ihop ett folk är i första hand språket. Utan ett aktivt försvar av vårt eget språk, så kommer kittet, som håller ihop vårt folk, att lösas upp.

Ett annat vedervärdigt exempel är rinkeby-svenskan, men jag slutar här för tillfället.



Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards