Direktlänk till inlägg 10 augusti 2014

Har en chattrobot klarat Turingtestet?

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 augusti 2014 17:38


Turingtestet är ett test av artificiell intelligens (AI) utformat av Alan Turing 1950. Testet bygger på hans fråga: "Om en maskin kunde tänka, hur skulle vi veta det?" Han menade att om en människa konverserar med en maskin och inte kan avgöra om det är en maskin eller människa, uppfylls kriteriet för mänsklig intelligens.


Varje år sedan 1990 hålls Loebner-pristävlingen, en tävling där program med artificiell intelligens testas enligt Turingtestet. Belöningen för det första program som klarar testet är 100 000 dollar och en guldmedalj. Varje år delas 2 000 dollar ut till det mest människolika programmet.


I somras gick University of Reading, där den senaste tävlingen hölls, ut med nyheten att ett dataprogram, en s.k chattrobot, hade klarat testet. Chattroboten, Eugene Goostman, hade lyckats övertyga 33 procent (minimigränsen är 30 procent) av jurymedlemmarna att de hade pratat en människa under en fem minuter lång chatt.


Men tävlingsresultatet ifrågasätts på många håll och kanter. Marcus Jerräng skriver exempelvis på Computer Sweden:


”Nu var det hela tyvärr inte så enkelt. För det första är Eugene Goostman inte en superdator utan en chattrobot, ett konversationsprogram som med en uppsättning skript söker efter vissa triggerord i dina frågor för att sedan kunna leverera ett svar som verkar trovärdigt. Många chattrobotar, exempelvis Eugene Goostman, har som sitt själva mål att klara Turingtestet, men andra varianter används till exempel för att imitera kundtjänstpersonal på företags hemsidor.

För det andra dök det snabbt upp kritik om att Eugene Goostmans skapare, Vladimir Veselov och Sergey Ulasen, tillåtits ta alltför snäva genvägar för att klara testet. Eftersom Eugene ska vara en 13-årig pojke som inte har engelska som modersmål kan eventuella språkliga konstigheter skyllas på det senare och eventuella kunskapsluckor på det tidigare. 

För det tredje så är det inte alls första gången Turingtestet påstås ha klarats. Ett exempel är Cleverbot som påstods ha klarat testet redan för tre år sedan.

För det fjärde finns det klara tveksamheter runt tävlingens jippobetonade upplägg, med en handplockad jury bestående bland annat av en skådis från (förvisso roliga) tv-serien Red Dwarf.”


Marcus Jerräng har också lagt ut en utskrift av sin konversation med Eugene Goostman. Den utskriften - och andra utskrifter som denna - gör att det är mycket svårt att tro att det är en människa som man chattar med. Eugen Goostman påstods i testet vara en 13-årig ukrainsk pojke, som – notera - inte gör några stavfel på engelska, men som blir svarslös vid enkla frågor och inte heller kan formulera vettiga följdfrågor.


Dessvärre har programmet numera tagits bort från webben.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

scffgg

10 augusti 2014 17:53

Svaret är: nej, det har den inte. Naturligtvis inte. Precis som alla gånger tidigare. Sluta föra vidare sådan här trams.

Att tro att det existerar en människo-AI (som blir känd för allmänheten) år 2014 är vansinne. Det är som att tro på att metallmän (robotar) gick runt på gatorna som vanliga människor på 1800-talet och drevs av kugghjul. Det är helt enkelt inte möjligt på långa vägar att ens efterlikna en människa i text. Endast en komplett idiot skulle luras av dagens bästa "AI".

(Er sajt verkar helt trasig.)

 
Ingen bild

Observatör

10 augusti 2014 20:53

Bäste scffgg

Om du läser inlägget, så ser du att jag betvivlar testresultatet. Men frågan har diskuterat seriöst på webben, eftersom University of Reading basunerade ut resultatet. På vad sätt är vår sajt "trasig"?

 
Ingen bild

Observatör

10 augusti 2014 21:07

Här är adressen till den andra chattboten: http://www.cleverbot.com/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 13:00

”I spalten ’Kort fråga, kort svar’ har redaktionen för radiostationen SWR3 i Tyskland undersökt frågan om hur många ord det tyska ordförrådet innehåller. Hanna Gottschalk från Föreningen för det tyska språket i Mannheim förklarar at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Magnus Uggla & Tommy Körberg - Moder Svea    Söndagens svenskspråkiga dikt   Vår nationalsymbol kallas Svea hon försåldes i morse på rea. Det nationella är slut så nu kastas hon ut och förresten s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 mars 12:37

På ditt modersmål kan du säga vad du vill, på andra språk det du kan!   Ovanstående är värt att betänka för alla de som medvetet eller omedvetet verkar för att ge engelskan en allt större betydelse i vårt samhälle och på vårt modersmåls bekostnad...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 mars 14:34

  Det sägs ganska allmänt bland lingvister att lånord (ett ganska fånigt ord då det sällan eller aldrig handlar om ett lån och en generös långivare)  inte utgör något hot mot ett språk. Och så brukar det komma en långdragen historia där man har svå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 mars 08:00

  Så var då den svenska delen av melodifestivalen över för den här gången. Det blev precis som i Vasaloppet: norrmännen vann. Men hur gick det till?   Med ett litet undantag så var som vanligt alla bidrag på engelska. Inte nog med det, man har ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards