Direktlänk till inlägg 21 juli 2014

Viktigt med historiska idrottsnamn

Läste en intressant insändare i en Stockholmstidning om att de klassiska och historiska idrottsnamnen håller på att försvinna från svensk idrott.


Jag håller helt och hållet med insändarskribenten. Jag anser också att namnen inom idrotten är mycket viktiga för klubbarnas identitet och historiska.


Tyvärr har numera en hel del svenska klubblag utländska namn. Det är framförallt amerikanska idrottsnamn som används.


Det är bara löjligt med Redhawks, Lakers, Indians, Sharks, United med flera.


Och varför använder man alltid amerikanska namn och inte europeiska? Exempelvis: Olympique Stockholm? Zlatan finns ju i Frankrike.


Men minst lika viktigt som namnen på klubblagen är namnen på våra idrottsarenor.


Sedan flera år har många fina klassiska, kulturella och historiska arenanamn försvunnit från den svenska idrottskartan. Tråkigt och ”tradigt”!


Kommersialismen har tagit över.


Namn som Guldfågel Arena (Kalmar), Myresjö Arena (Växjö), Swedbank Arena (Malmö), Lindab Arena (Ängelholm) och inte minst Friends´Arena (Stockholm) är både olämpliga och urfåniga. De är helt enkelt identitetslösa ”plastnamn”. De är till och med komiska.


Tyvärr måste kommuner och idrottsföreningar idag bjuda in kommersialismen för att klubblagen överhuvudtaget ska kunna överleva ekonomiskt.


Nej, tacka vet jag klassiska namn som Olympia, Örjansvall, Ullevi, Råsunda, Johanneshov ”Hovet” eller Vegeholmshallen…! Må de i alla fall överleva i våra idrottshjärtan!


C-G Pernbring

 

(Insändaren har tidigare publicerats i Skånska Dagbladet den 25/5 2014 och också i Helsingborgs Dagblad. Här med författarens tillåtelse.)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Globen

22 juli 2014 09:40

Håller helt med. Det är kanske en liten tröst att ett par gamla namn tycks leva vidare, Globen, Nya Söderstadion och Nya Ullevi. Kanske kan man hålla liv i fler genom att använda de gamla namnen.

 
Ingen bild

Roger Eliasson

22 juli 2014 12:02

Mycket bra skrivet! Att kommersialiseringen av idrotten gjort att arenor fått trista företagsnamn är väl tyvärr något man kanske måste stå ut med.Som motståndshandling är det förstås utmärkt om man i folkmun kunde säga Nya Söderstadion osv.I regel är det väl dock inte vurmen för engelska som spökar. Friends Arena skulle från början hetat Swedbank Arena. När folk protesterade fick man höra att det absolut inte var möjligt att byta, företaget hade sponsrat bygget med alldeles för mycket pengar för detta. Sedan gick det utmärkt att skänka bort namnet till antimobbningsorganisationen Friends. Hur det gick till egentligen?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 9 dec 12:23


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 8 dec 16:10


  Ursprungligen publicerad i Dagens Nyheter den 4/12 och hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook.    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se