Direktlänk till inlägg 16 juni 2014

Att behärska svenska


Den första av fem lektioner i "Mastering Swedish" på YouTube. Syftet är att underhålla, men lektionerna ger ändå viss information om vad en engelsktalande tycker är svårt med det svenska språket.


((Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

ordbiten

17 juni 2014 08:06

Fasan - fasan, tomten - tomten, anden - anden, stegen - stegen, malen - malen, mjölken - mjölken, rutten - rutten, sikten - sikten, slagen - slagen, tagen - tagen, gripen - gripen, biten - biten osv. Varje ord har två betydelser beroende på hur man lägger ordmelodin. Jag tycker den grava accenten, som även finns i norskan (danskan ?), är en intressant ingrediens i svenskan.

 
Ingen bild

Observatör

17 juni 2014 12:33

Många vuxna invandrare, särskilt de som kommer utanför Norge/Danmark, har mycket svårt att lära sig skillnaden mellan akut och grav accent.

 
Ingen bild

Susanne L-A

21 juni 2014 12:20

Banan - banan kan också fogas till listan.
Jag minns att jag hade en lärare när jag läste franska som påstod att det bara var svenskan och något indonesiskt språk som gjorde skillnad på och akut och grav accent.

 
Ingen bild

ordbiten

22 juni 2014 14:28

Ja, om banan och fasan även hade funnits med akut accent, så hade vi haft tre skilda ord av vardera (akut accent, grav accent och "fransk" accent). Det vore häftigt, men jag tror inte banan och fasan finns med akut accent. Frågan är om det finns något ord med alla tre accenterna.

 
Ingen bild

Frågvis

23 juni 2014 15:43

Både "banan" och "fasan" kan ha akut accent. Banan, frukten, har akut accent liksom fasan, skräcken. Banan som i löparbanan etc. liksom fasan, fågeln, har grav. Vad menas med fransk accent?
Enligt Svenska Akademiens språklära finns det c:a 350 minimala par i svenskan, där två ord skiljer sig genom tonaccent.

 
Ingen bild

ordbiten

24 juni 2014 08:26

Frågvis.Jag är inte så hemma i fonologi men för mina öron har fasan (fågeln) inte grav accent. Både banan (frukten)och fasan (fågeln) har betoningen på sista a:et och har därför ingen "normal" akut accent. Det liknar mer betoningen i franska ord.Jag gissar att de är lånord från andra språk. Fasan (skräcken) har definitivt grav accent.Ja, accenterna i svenskan är ett intressant kapitel. Den grava accenten ("sjungande" accenten) finns även i norskan och för mina öron även i danskan, men tongången varierar mycket.

 
Ingen bild

Frågvis

25 juni 2014 21:34

Jag konsulterade en känd fonetiker, som svarade att banan (frukten) har akut accent (accent 1) och banan (som i löpar-banan) har grav accent (accent 2). Fasan (fågeln) har akut accent, medan fasan (skräcken) har grav. Det som spelar roll är naturligtvis också varifrån någonstans i det svenska språkområdet man kommer, eftersom uttalet kan variera regionalt. Finlandssvenskar använder bara akut accent. Vederbörande menade också att dessa ordpar inte var lämpliga för att illustrera skillnaden mellan akut och grav accent.
Det viktiga i stället att de minimala paren har betoning på samma (icke-finala) stavelse som exempelvis steg-en/stege-n och and-en/ande-n. I detta fall är rotens form, en- eller tvåstavighet, orsak till den tonala skillnaden.
Se också lista över ”Svenska ordaccentsskilda minimala par” http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_ordaccentsskilda_minimala_par

 
Ingen bild

ordbiten

26 juni 2014 08:51

Akut accent: taket, huset, bilen.... altan, kaftan, banan (frukten), fasan (fågeln)...Intressant! - Om man vill öva sig på accenterna kan man också se på -el-orden, t.ex tagel, spegel,tegel, segel, spatel. Ledtråd: tre av orden har akut accent, två har grav accent i normalsvenskan.

 
Ingen bild

ordbiten

11 februari 2015 10:53

Jag läser att Anna Järvinens nya musikalbum kommer att få titeln "Buren",. Hon utnyttjar alltså svenskans accenter till att skapa en spännande dubbeltydighet, som en liten extra knorr.Det ska bli spännande att få höra hur hon uttalat titeln. Kanske använder hon båda uttalen.Hon menar kanske att hon är buren i buren.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 28 mars 08:00

Universitetsläraren rapporterar:   ”En utgångspunkt för den norska regeringens handlingsplan är att mer undervisning sker på engelska och att det i vetenskapliga publikationer har skett en kraftig nedgång av det norska språket i förhållande...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 27 mars 08:00

Som många noterat har service på restauranger i Sverige förändrats de senaste 10 åren. I de större städerna stöter man ofta på personal som knappt kan svenska utan bara engelska. De verkar intalade att alla svenskar gärna pratar engelska.   När...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 mars 12:00

Stefan Lindgren skriver på Facebook:   ”Läs Cronemans krönika i DN från 16/3. Jag håller helt med honom, även om han är 30 år sen med dessa insikter.   Och har man väl sagt A måste man säga B. Det är sjukt att svenska högskolelärare ska...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 mars 13:00

I artikeln ”Den nordiska språkgemenskapens kris” skriver Samuel Larsson inledningsvis:   ”Den eviga frågan om hur väl danskar och svenskar förstår varandras språk har blivit aktuell igen. Frågan är ju lika gammal som Öresund o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Mina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tanken   Tanke, se, hur fågeln svingar under molnet lätt och fri; även du har dina vingar och din rymd att flyga i.   Klaga ej, att du v...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14
15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards