Alla inlägg under mars 2014

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 mars 2014 16:26

Survival International är en organisation som försvarar hotade språk. På Internationella modersmålsdagen den 21 februari publicerades en artikel på deras webbsida, i vilken det bl.a hette:


“Idag försvinner de flesta stamspråk fortare än de hinner dokumenteras. Lingvister vid Living Tongues Institute for Endangered Languages uppskattar att ett språk försvinner i genomsnitt varannan vecka. Runt 2100 kan mer än hälften av de 7000 språk som talas på jorden – många av dem ännu inte dokumenterade - ha försvunnit. Man antar att minskningstakten är snabbare än utrotningen av arter och fortfarande har få stamspråk dokumenterats.

- Att ett språk hotas är nästan alltid ett resultat av diskriminering och fördomar, säger Greg Anderson, ledare vid Living Tongues Institute. Språks försvinnande är ofta resultat av förtryckande åtgärder av de mäktiga gentemot de marginaliserade, de illa behandlade och de som befinner sig i minoritet.


Förlusten av ett språk skadar i grunden de berördas identitet och levnadssätt. Det hänger också ihop med några av de mest skadliga och grymma sätten att genomdriva assimilering, som påtvingade skolformer och att infödda barn tvingas lämna sina föräldrar. ”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards