Alla inlägg under mars 2014

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 mars 2014 16:26

Survival International är en organisation som försvarar hotade språk. På Internationella modersmålsdagen den 21 februari publicerades en artikel på deras webbsida, i vilken det bl.a hette:


“Idag försvinner de flesta stamspråk fortare än de hinner dokumenteras. Lingvister vid Living Tongues Institute for Endangered Languages uppskattar att ett språk försvinner i genomsnitt varannan vecka. Runt 2100 kan mer än hälften av de 7000 språk som talas på jorden – många av dem ännu inte dokumenterade - ha försvunnit. Man antar att minskningstakten är snabbare än utrotningen av arter och fortfarande har få stamspråk dokumenterats.

- Att ett språk hotas är nästan alltid ett resultat av diskriminering och fördomar, säger Greg Anderson, ledare vid Living Tongues Institute. Språks försvinnande är ofta resultat av förtryckande åtgärder av de mäktiga gentemot de marginaliserade, de illa behandlade och de som befinner sig i minoritet.


Förlusten av ett språk skadar i grunden de berördas identitet och levnadssätt. Det hänger också ihop med några av de mest skadliga och grymma sätten att genomdriva assimilering, som påtvingade skolformer och att infödda barn tvingas lämna sina föräldrar. ”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan
 Jag fortsätter att tala svenska och köper/eventuellt/ det jag behöver.

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se