Direktlänk till inlägg 17 mars 2014

Sånger på svenska är inte alls chanslösa

På tal om Melodifestivalen. Jag har tittat lite på internationella musiktävlingar under förra året i vilka Sverige har ställt upp i med låtar på svenska. Den första jag fann var "Guest Jury Hits" , en slags retrotävling med gamla 70-talslåtar.  Sexton länder deltog och jurygrupper från 30 länder röstade. Sveriges bidrag vann med låten Fernando sjungen av Anni-Frid Lyngstad, ett starkt kort förstås. Tvåa blev en låt från USA.


Den andra tävlingen heter OGAE Song Contest med 30 deltagande länder. Här hamnade Sverige på en hedrande 4:e plats med Petra Marklunds "Händerna mot himlen". Om man ser lite närmare på de olika ländernas poängsättning så blir det uppenbart att musiksmaken varierar påtagligt mellan de olika länderna. Petra Marklund fick flera 12-poängare, men också låga poäng från en del länder. Ett liknade utfall fick låten "Bröder" i årets melodifestival där de utländska jurygrupperna gav både 12-poängare och 0-poängare, Glädjande nog fick låten en fin 5:e plats totalt av dessa jurygrupper, vilket visar att sånger på svenska inte alls är chanslösa.


ZRX


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Roger Eliasson

17 mars 2014 23:54

Så sant som det är sagt. Utan bevis kan det år efter år påstås att man måste sjunga på engelska för att ha någon chans till framgång i Eurovisionsschlagern. Det verkliga skälet är nog, som vanligt, att man tror att det ger en högre status med sång på engelska.

 
Ingen bild

inga johansson

22 mars 2014 21:29

Man kan sjunga Eurovisionslåtar på språk som inte finns:
Urban Trad 2003
http://www.youtube.com/watch?v=S6KGzTlpxT4

eller så kan man sjunga på esperanto
http://www.youtube.com/watch?v=OhZmgxxb0mk

 
Ingen bild

ZRX

24 mars 2014 09:42

Det kan även nämnas att Sverige har vunnit nio gånger med låtar på svenska i en annan OGAE-tävling, Second Chance Contest. Musiktävlingen är årlig sedan 1987 och brukar samla ca 15 - 20 länder.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards