Direktlänk till inlägg 16 mars 2014

Vetenskapernas historia håller på att skrivas om

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 mars 2014 21:47

I en artikel, ”Man spricht nicht mehr Deutsch”,  i Die Welt den 9 mars diskuterar språkvetaren Wolgang Klein de uppenbara nackdelarna med engelskans expansions som vetenskapsspråk på tyskans bekostnad. Han anger fyra nackdelar.


För det första befinner man sig i ett konkurrensunderläge gentemot modersmålstalare, i praktiken gentemot alla som talat engelska sedan barnsben. Man behöver längre tid för att skriva en uppsats; resultatet utmärker sig varken genom klarhet eller elegans eller någon större förståelighet. Ofta säger man bara ungefär vad det är man vill säga och ofta säger man något helt annat än vad man menade. På möten uttrycker man sig knaggligt och reagerar plumpt och osäkert.


För det andra gäller naturligtvis denna nackdel även de som vill lära sig – eller använda sig av – tyska. Klein berättar om ett samtal med en amerikansk forskare, som berättade att det tog henne tre gånger så lång tid att läsa en uppsats på tyska som på engelska. För att hon med tanke på sin arbetsbörda skulle välja att läsa en uppsats på tyska, krävdes i princip att den var tre gånger så värdefull som en uppsats på engelska.


För det tredje handlar inte all forskning om spetsforskning. Minst lika viktig är förmedlingen av vetenskap till den breda allmänheten. Om alla betydande uppsatser och böcker bara författas på ett språk, som de flesta inte behärskar, skadas denna förbindelse helt. De breda massorna kommer att avskäras från vetenskapen på samma sätt som då latinet användes som lärdomsspråk.


För det fjärde förstörs sambandet med äldre publikationer, som författats på tyska. Det blir allt färre engelskspråkiga författare som har läst – och kan citera - Kant eller Hegel, Liebig eller Planck, Humboldt eller Grimm i original. De ”internationella tidskrifterna” publicerar inte några bidrag på tyska; de citerar inte ens på tyska.  Steven Pinkers ”The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined”, som översattes till tyska 2011, citerar runt 1000 publikationer, samtliga på engelska. Den som läser boken måste få det intrycket att det inte bedrivs någon forskning om våldets roll i mänsklighetens historia på andra språk än engelska.

 

Avslutningsvis: ”Wir merken es nicht, aber faktisch wird die Geschichte der Wissenschaften gerade umgeschrieben.” Vi märker det inte, men faktiskt håller vetenskapernas historia just på att skrivas om.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 mars 20:46


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 08:00

I en artikel nyligen i Svenska Dagbladet intervjuar Anders Q Björkman Bengt Jangfeldt, litteraturforskare och översättare, som har ett speciellt förhållande till ryskan:   ”Det är Bengt Jangfeldts stora språkintresse, och framför allt då fö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 16:09

Anders Q Björkman har skrivit en mycket läsvärd artikel i dagens Svenska Dagbladet. Det är naturligtvis inte så att alla kapitulerar inför engelskans expansion. Han skriver:   ”Denna idiomatiska batalj verkar dock svår att vinna och i mindr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 mars 08:00

(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Fredag 26 april är det dags för Språkrådets årliga konferens Språkrådsdagen. Temat för i år är "språkliga rättigheter". Anmäl dig nu!    Språkrådsdagen är till för dig i...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 mars 08:00

Språkförsvarets webbplats länkade den 11/3 2019 till en essä av George Orwell, mest känd kanske för framtidsromanen ”1984”, från 1946. Essän innehåller många godbitar, eftersom den riktar sig mot bludderspråk, ett språk som syftar till at...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se