Direktlänk till inlägg 14 mars 2014

Minnestext över Gunnar Lund


                                     (Foto: Anita Stjernlöf-Lund)


Föreningen Värmlandslitteratur har publicerat en minnestext över Gunnar Lund på sin webbplats (se även Språkförsvarets tidigare minnestext).


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

15 mars 2014 20:33

Jag hittade Lars-Gunnar Anderssons lektörsomdöme om "Svenska för invanda", publicerat i BTJ-häfte 2, 2014. Gunnar Lund gav ut "Svenska för invanda" i fjol och han var mycket glad över detta omdöme:

”Boken innehåller ett hundratal korta avsnitt om språk med starkt varierande innehåll. Ofta är det något uttryck som irriterar författaren Gunnar Lund, t.ex precis, stycken, själv/ensam och många/mycket. I sådana avsnitt dominerar den egna attityden snarare än den språkvetenskapliga analysen. Andra avsnitt är mer utredande; i de sista kapitlen finns exempelvis listor med gamla ord som tycks på väg ut ur språket. Boken är populärvetenskaplig, och då mer populär än vetenskaplig. Det fordras inga förkunskaper och de språkliga facktermerna är extremt få. Ibland kan man önska mer skärpa; man ska inte blanda ihop sammansättning och avledning i en bok om språk. Styrkan i Svenska för invanda är det personliga tilltalet, lättillgängligheten och den igenkänning som de flesta med språkintresse känner inför många av detaljerna. På baksidan av boken står det: "Avsikten är inte undervisning utan att du själv ska fundera över ditt och andras bruk av det svenska språket." Så fungerar boken.- Lars-Gunnar Andersson."

Idag genomfördes en av avskedsstund för Gunnar i Uppståndelsens kapell i Karlstad. Förutom närmast sörjande och vänner deltog också två styrelseledamöter från Språkförsvaret.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 maj 19:17

Anonyma språkfilosofer har nyligen firat att gruppen har funnits i ett år på Facebook. Här är det senaste inlägget av Mats Mobärg:   ”Att sätta upp ’mål’ och vara ’målrelaterad’ är populärt nu för tiden, men det är i...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 24 maj 17:53

  Tyskakurs med Stefan Löfven!   Har han månne bytt sitt "första EU-språk" nu när Theresa May med landsmän/landsmanninor är på väg ut ur EU. ;-)   Också språkförsvarare   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 23 maj 20:09

Se ”Elgiganten förbjöd anställda att tala hemspråk”. Man talar det språk som de flesta förstår och det är (fortfarande) svenska i Sverige.   Vad får man för sammanhållning på arbetsplatsen om alla sitter och pratar på sitt eget språk?...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 22 maj 11:28

Klimatet i Norden kan vara lite bistert och naturen är på sina ställen ganska karg. En del svenskar tycks överföra detta till språken som talas här och tror att dessa är ordfattiga och osköna. Det är naturligtvis helt fel. Hur kan då språken i Norden...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 maj 15:00

Igår intervjuades Björn Ranelid i Dagens Nyheter med anledning av att han idag fyller 70 år. Under åren har Björn Ranelid fått många priser: Augustpriset, Aftonbladets kulturpris, Region Skånes stora kulturpris, Malmö fotbollförenings kulturpris, Has...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se