Direktlänk till inlägg 26 februari 2014

Hur väl förstår du ett närbesläktat språk?

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 februari 2014 21:04

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


Ett nederländskt forskarlag har utvecklat en app för att testa europeisk språkförståelse. Gör testet och hjälp forskarna!


Det nederländska forskningsprojektet Micrela bedriver forskning kring inomeuropeisk språkförståelse. De deltagande forskarna har publicerat ett stort antal artiklar om hur vi uppfattar och förstår närliggande språk. Nu har man utvecklat en app för att testa både förståelse av och inställningar till grannspråken. I studien ingår sexton språk, varav svenska är ett.

I testet får man dels svara på frågor om hur man uppfattar några närbesläktade språk och ange om man tycker att de är vackra, fula eller mittemellan. Man får också göra ett lucktest där man fyller i ord i en text.

Läs mer om projektet på Micrelas webbplats, eller gå direkt till testet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Geir Sjuberg

26 februari 2014 21:12

Jag gjorde testet och fick göra en hörförståelsetest på nederländska. Resultatet var 42 procent rätt. Bra eller dåligt låter jag vara osagt. Däremot gillade jag inte att man skulle ange om ett språk var vackert eller fult utan svarade att alla språk var vackra. Det är de nämligen - vart och ett på sitt sätt.

 
Ingen bild

Irriterad

26 februari 2014 21:29

Extremt ofta då jag läser inlägg på den här bloggen upptäcker jag uppenbara stavfel eller andra slags fel. Jag tycker att bloggen som idé är bra, men att det slarvas otroligt mycket. Det minsta ni kunde göra vore att läsa igenom inläggen innan ni publicerar dem. Ni värnar trots allt om språket, precis som jag.

 
Ingen bild

Hillo Nordström

27 februari 2014 10:35

Geir,

Skönheten ligger väl i lyssnarens öra - för att travestera ett påstående om ett annat av våra sinnen.

Men nog tycker jag helt subjektivt att vissa språk är vackrare än andra, och då tänker jag mest på dem som låter "musikaliskt", med en inbyggd rytm i orden, gärna i kombination med ett stort innehåll av vokaler. Italienska är för mig ett utomordentligt vackert språk, medan den korthuggna kinesiskan inte ger mig någon ljudmässig skönhetsupplevelse.

Men, som sagt, detta är naturligtvis min helt personliga uppfattning och ingenting som någon annan behöver bry sig om ;-).

 
Ingen bild

språk

27 februari 2014 11:43

Man kan ha en uppfattning om andra språk, men det är mycket svårt att höra hur det egna språket låter. Ofta har man en negativ uppfattning. På nätet kan man studera detta. När en amerikan skriver att han tycker engelskan är "boring" eller när en svensk skriver att svenskan inte har någon språkmelodi så är det exempel på "hemmadövhet". Det finns många liknande exempel.

 
Ingen bild

En av de bloggansvariga

27 februari 2014 12:50

Svar till Irriterad

Om du ”extremt ofta” upptäcker uppenbara stavfel eller andra slags fel, borde du också kunna ange några konkreta exempel.

1. Om någon i efterhand upptäcker skrivfel i inlägg i nätdagboken, kan vi enkelt rätta till dem. Fanns det något stavfel i inlägget ”Hur väl förstår du ett närbesläktat språk?”, eftersom du har skrivit din kommentar i anslutning till detta inlägg?
2.Däremot kan vi inte i efterhand redigera kommentarer som denna. Den proceduren är alldeles för omständlig. Först måste kommentaren kopieras och lyftas ut; därefter måste författaren identifieras och kontaktas. Problemet är att de flesta kommentatorer skriver under pseudonym. Slutligen måste en ny text läggas in. Det är inte värt besväret.
3.Officiella skrivelser från Språkförsvaret korrekturläses alltid. Däremot inte enskilda medlemmars blogginlägg. Det är deras ansvar

 
Ingen bild

Avinor

27 februari 2014 20:42

Jag har nog gjort mig skyldig till ett eller annat stavfel i kommentarer här. Orsaken är enkel. Jag har en funktion för stavningskontroll i min webbläsare. Eftersom jag i yrket skriver mest på tyska och engelska så är den för det mesta inställd på något av dessa språk. Växlar gör man genom att högerklicka och i menyn som kommer upp markera det språk som man för tillfället skriver på. Här kommer problemet. Den bloggplattform som språkförsvaret använder stoppar in ett skript i webbsidans kod som gör att högerklick ignoreras! Därför kan jag inte byta till svensk stavningskontroll. Jag har åtminstone en gång vädjat om borttagande av denna meningslösa funktion. Kanske är det dags att flytta till en modernare bloggplattform, till exempel Blogger eller Wordpress?

 
Ingen bild

En av de bloggansvariga

27 februari 2014 21:26

Avinor
Det enklaste är att först skriva texten i Word eller ett annat ordbehandlingsprogram och då använda rättstavningsfunktionen. Därefter klistrar man in texten. Det är vad som har skett med denna kommentar. Om ett och annat stavfel slinker med i en kommentar, är inte hela världen. Det viktigaste är innehållet. Och som sagt: Inlägg i nätdagboken kan redigeras i efterhand. Det är ju en av fördelarna med att skriva webbtexter framför texter i papperstidningar och –tidskrifter.
Jag har inte tittat närmare på Blogger eller Wordpress. Det är möjligt att dessa skulle vara mera funktionella än Bloggplatsen, men jag vet inte om de är mer användarvänliga. Men det skulle vara bökigt att byta blogg.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 3 april 12:28

(Texten är hämtad från Institutet för de inhemska språken)   Den nya versionen innehåller 110 000 uppslagsord, och arbetet med att föra över ordboken till Språkinstitutets egen server pågår.   Efter drygt ett halvt års arbete publicerar vi nu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 2 april 12:51

I dessa Coronavirustider finns det inte så mycket positivt och roligt att berätta eller rapportera. Trots allt hade jag personligen en positiv och kul upplevelse när jag häromkvällen kollade italiensk tv. Följer då och då italiensk tv via satellit....

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 1 april 17:06

I kölvattnet av coronapandemin har det lanserats ett nytt ord i Danmark:   ”Ordet antivaxist er opfundet af Carsten Bagge Laustsen og præsenteret på Facebook den 29. marts i år. Ordet er en forrygende hybrid af en sammensætning af et klassi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 15:16


       Så långt ifrån Waynes Coffees urvattnade, standardiserade och likriktade fikaställen som det går att komma. Att man dessutom kan lämna parlören hemma, gör det hela än bättre.   Heja på!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 08:00


  "Blir alltid lika glad när det är ett svenskt namn på produkten, inte alls självklart i dessa dagar", skriver Ulrica Falk på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se